İŞLETMELERDE ÖRGÜTSEL ADALETİN İŞGÖREN PERFORMANSI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: TEORİK BİR İNCELEME

Örgütsel adalet, işletmeler ve çalışanlar açısından gü.lü bir fayda yaratma potansiyeline sahiptir. Bu fayda; örgütsel güven ve bağlığı arttırma, daha fazla örgütsel vatandaşlık davranışı sergileme, müşteri memnuniyetini arttırma, örgüt içi çatışmayı azaltma ve çalışanların iş performansını arttırma şeklinde sıralanabilir. Özellikle örgütsel adaletin çalışanların iş performansını nasıl etkilediği konusu, son yıllarda üzerinde önemle durulan bir konudur. Bu konuyla ilgili yapılan ampirik ve meta-analiz araştırmalar incelendiğinde, ulaşılan bulguların çelişkili olduğu görülmektedir. Bu çalışmanın amacı, örgütsel adalet boyutları olan dağıtımsal, prosedürel ve etkileşimsel adaletin çalışanların iş performansı üzerindeki etkisini, mevcut durumda yapılan teorik, ampirik ve meta-analiz araştırmalar doğrultusunda incelemektir.

___

  • Borman, W. C. ve Motowidlo, S. J. (1993) “Expanding the criterion domain to include elements of contextual performance” in Schmitt, N. ve Borman, W.C. (Eds) Personnel Selection in Organizations, CA, San Francisco, Jossey-Bass, pp. 71-98.
  • Van Scotter, J. R. ve Motowidlo, S. J. (1996) “Interpersonal Facilitation and Job Dedication as Separate Facets of Contextual Performance” Journal of Applied Psychology, 81(5): 525-31.
  • Doğan, H. (2014) “Örgütsel Adalet Algısı İle İş Performansı Arasındaki İlişkisi: Afyonkarahisar’da Beş Yıldızlı Termal Otel İşletmelerinde Bir Araştırma” Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Afyon, Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Sökmen, A., Bilsel, M. A. ve Erbil, C. (2013) “Örgütsel Adaletin Çalışan Motivasyonu ve Performansı Üzerindeki Etkisi: Bankacılık Sektöründe Bir Araştırma [The Effect of Organizational Justice on Employees’ Motivation and Performance: A Research in Banking Sector]” Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 15(1): 41-60.