İŞ ARAMA SÜRECİNDE İŞ İLANI ÇÖZÜMLEMESİ VE İŞ ARAYAN - İŞ İLANI UYUMU

Bu çalışma, iş arama sürecinin belli bir kesiti üzerinde duruyor. Biçimsel iş arama yöntemiyle iş arayan kimse, iş ilanlarında bildirilen işlere başvurarak, iş arama çabalarında bulunur. Bu yöntemde mutlaka bir iş ilanı vardır. İş arama sürecinin bu aşaması, iş arayanlar tarafından önemi pek bilinmeyen bir konudur. İş ilanı çözümlemesi, işletme tarafından akılcıl yollarla tasarlanan işgören talep yazısını (iş ilanını) anlamlı parçalara ayırma işlemidir. İş arayan ile iş ilanı arasında eğer bir uyum söz konusu ise, bu durum, iş arayan kimseyi işletmenin çağrısına yanıt verme yönünde cesaretlendirecektir. İş ilanı çözümlemesinin ardından iş arayan kendisiyle iş ilanı arasında bir uyumsuzluk tespit ederse, bu durum, iş arayan kimsenin iş ilanında belirtilen işe başvurma arzusunu kırar. Yeni mezunlar, deneyimli işsizler, daha iyi koşullarda çalışmak amacıyla iş arayanlar açısından iş ilanı çözümlemeleri, iş arama başarılarını etkileyebilecek bir konudur.

___

  • Barber, A. E., Daly, C. L., Giannantonio, C. M., ve Phillips, J. M. (1994), “Job search activities: An examination of changes over time”, Personnel Psychology, 47(4), 739–766.
  • Blau, G. (1993), “Further exploring the relationship between job search and voluntary individual turnover”, Personnel Psychology, 46(2), 313–330.
  • Borgen, W. A., ve Amundson, N. E. (1987), “The Dynamics of Unemployment”, Journal of Counseling & Development, 66(4), 180–184.
  • Boswell, Wendy R. (2006), Job search. In Encyclopedia of industrial/organizational psychology, S.C. Rogelberg, 414–416, Sage, Thousand Oaks.
  • Edwards, JR. (1991). Person–Job Fit: A conceptual integration, literature review and methodological critique, In Cooper Clrıt (Ed.), International review of industrial and organizational psychology (Vol. 6, pp. 283–357), Wiley, Chichester, UK.
Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Kastamonu Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

TÜRKİYE-KIRGIZİSTAN EKONOMİK İLİŞKİLERİNİN DIŞ TİCARET ÜZERİNE YAPISAL Ve SEKTÖREL OLARAK YANSIMALARI

Selim İNANÇLI, Ali KONAK, Zuura Ashimova

İŞ ARAMA SÜRECİNDE İŞ İLANI ÇÖZÜMLEMESİ VE İŞ ARAYAN - İŞ İLANI UYUMU

Öznur GÖKKAYA, Hasan LATİF, Gazi UÇKUN

KONAKLAMA İŞLETMELERİNDE ÖRGÜTSEL ÖZDEŞLEŞME VE ÖRGÜTSEL İLETİŞİMİN İŞGÖRENLERİN İŞTEN AYRILMA NİYETİNE ETKİSİ

Meral AKYÜZ, Filiz DALKILIÇ YILMAZ

TÜRKİYE’DE RUS TURİST PAZARINA HAKİM TUR ACENTALARINDA TURİST REHBERİ OLARAK İSTİHDAM EDİLEN İŞGÜCÜ

Fazıl ŞENOL, İskender ALIYEV

ÖRGÜTLERDE KRİTİK SORUN KAYNAĞI OLARAK İŞE YABANCILAŞMA, YABANCILAŞMA VE BÜROKRASİ ARASINDAKİ İLİŞKİYE YÖNELİK KAVRAMSAL BİR YAKLAŞIM

Adem UĞUR, Zehra EROL

Lisans Düzeyinde Turizm Eğitimi Alan Öğrencilerin Bilgisayar ve Temel Bilgi Teknolojileri Dersine Bakış Açılarının Değerlendirilmesi: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Turizm Fakültesi Örneği

Akın Özen, Burhanettin ZENGİN

BÖLGESEL KALKINMA AJANSLARININ UYGULANABİLİRLİĞİ VE TÜRKİYE EKONOMİSİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Mustafa Emre AKBAŞ, Halit Gökhan YÜKSEL

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN KONAKLAMA İŞLETMELERİ İNSAN KAYNAKLARI UYGULAMALARINDA KULLANIMI: KONYA İLİ ÖRNEĞİ

Mehmet SAĞIR, İlker TÜRKERİ

TALEBİN GELİR ESNEKLİĞİ: KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ’NDE KIRGIZ ÖĞRENCİLER ÜZERİNDE BİR UYGULAMA

Serkan DİLEK, Muharrem AVCI, Cenk Murat KOÇOĞLU

BELEDİYELERİN VESAYET DENETİMİNE FARKLI BİR BAKIŞ

Burak Hamza ERYİĞİT