BELEDİYELERİN VESAYET DENETİMİNE FARKLI BİR BAKIŞ

 Bu çalış manın amacı Yeni Kamu Yönetimi Yaklaş ımı bağ lamında Türkiye’de yapılan yerel yönetim reformlarının merkez yerel ikileminde ortaya koyduğ u yeni vesayet iliş kisini 5393 sayılı Belediye Kanunu’na tabi belediyeler açısından değ erlendirmektir. Bu çalış mada Türkiye’de merkez-yerel ikileminde var olan vesayet iliş kisi ü. açıdan irdelenmiş tir: 1930 tarihli ve 1580 sayılı Belediye Kanunu, yeni uygulamaya giren 5393 sayılı Belediye Kanunu ve Yüksek Yargı’nın vermiş  olduğ u kararlar… Her bir açıyı incelemek için söz konusu olgulara dair veriler içerik analizi ve arş iv araş tırması yöntemi kullanılarak değ erlendirmeye tabi tutulmuş tur. Bu değ erlendirmeler neticesinde, Türkiye’de 1580 sayılı Belediye Kanunu’nda vesayet iliş kisinin ağırlıklı takdir yetkisi üzerinden yürütüldüğü, yeni belediye kanunlarında takdir yetkisinin olabildiğince sığlaştırılarak hukuka uygunluk denetiminin ön plana çıkartıldığı iddiasının yüksek yargının da takınmış olduğu tavır nedeniyle çok da gerçekçi olmadığı sonucuna varılmış tır. Bu sonuçtan hareketle idarenin bütünlüğünün sağ lanması açısından kullanılan hukuka uygunluk ve yerindelik denetimine dair vesayet iliş kisinin nasıl olması gerektiği ele alınıp çalış ma tamamlanmıştır.

___

  • BAYRAM, Coşkun, Türkiye’de İdari Vesayet Denetimi ve Yerel Yönetimlerin Özerkliği”, Çağdaş Yerel Yönetimler Dergisi, Cilt: 5, Sayı: 3, Mayıs 1996, s: 36.
  • BOZTEPE, Mehmet, (2014) “Anayasa Mahkemesi Kararları Işığında Yerel Yönetimlerin Meclis Kararları Üzerinde Vesayet Denetimi”, Akademik Araştırmalar ve Çalışmalar Dergisi, Cilt: 6, Sayı: 10, 2014, ss. 94-110.
  • CAN, Hasan Hüseyin “Yeni Mahalli İdare Yasalarında İdari Vesayet Uygulamaları”, İdarecinin Sesi Dergisi, Sayı: 145, 2011, ss. 44-48.
  • CAN Çiner, Oral, Karakaya, “Merkez-Yerel İlişkileri ve Mülki İdarenin Dönüşümü”, Ankara Üniversitesi SBF Dergisi, 68 (2), 2013, 83
  • COŞKUN, Bayram, “Türkiye’de İdari Vesayet Denetimi ve Yerel Yönetimlerin Özerkliği”, Çağdaş Yerel Yönetimler, Cilt: 5, Sayı: 3, (1996), ss. 35-47.
Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Kastamonu Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

“BİMER” UYGULAMASI VE TÜRK KAMU YÖNETİMİ SİSTEMİNE ETKİLERİ

Erol TURAN, Emre AYDİLEK, Alper Tunga ŞEN

TÜRKİYE-KIRGIZİSTAN EKONOMİK İLİŞKİLERİNİN DIŞ TİCARET ÜZERİNE YAPISAL Ve SEKTÖREL OLARAK YANSIMALARI

Selim İNANÇLI, Ali KONAK, Zuura Ashimova

SPORTİF REKREASYON İŞLETMELERİNDE MÜŞTERİNİN PERSONELDEN MEMNUNİYETİNİ BELİRLEYEN UNSURLAR: PRİVATE TRAINING STUDIO ÖRNEĞİ

Abdulmenaf KORKUTATA, Muhsin HALİS

TALEBİN GELİR ESNEKLİĞİ: KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ’NDE KIRGIZ ÖĞRENCİLER ÜZERİNDE BİR UYGULAMA

Serkan DİLEK, Muharrem AVCI, Cenk Murat KOÇOĞLU

BÖLGESEL KALKINMA AJANSLARININ UYGULANABİLİRLİĞİ VE TÜRKİYE EKONOMİSİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Mustafa Emre AKBAŞ, Halit Gökhan YÜKSEL

İŞ ARAMA SÜRECİNDE İŞ İLANI ÇÖZÜMLEMESİ VE İŞ ARAYAN - İŞ İLANI UYUMU

Öznur GÖKKAYA, Hasan LATİF, Gazi UÇKUN

Lisans Düzeyinde Turizm Eğitimi Alan Öğrencilerin Bilgisayar ve Temel Bilgi Teknolojileri Dersine Bakış Açılarının Değerlendirilmesi: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Turizm Fakültesi Örneği

Akın Özen, Burhanettin ZENGİN

TÜRKİYE’DE RUS TURİST PAZARINA HAKİM TUR ACENTALARINDA TURİST REHBERİ OLARAK İSTİHDAM EDİLEN İŞGÜCÜ

Fazıl ŞENOL, İskender ALIYEV

A STUDY OF THE DEGREES OF EMOTIONAL INTELLIGENCE ON PROBLEM SOLVING SKILLS IN THE WAY OF DANIEL GOLEMAN

Elif Yalın, İlyas SÖZEN

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN KONAKLAMA İŞLETMELERİ İNSAN KAYNAKLARI UYGULAMALARINDA KULLANIMI: KONYA İLİ ÖRNEĞİ

Mehmet SAĞIR, İlker TÜRKERİ