HAVAALANLARINDA SUNULAN YER HİZMETLERİNİN AVRUPA EKONOMİSİNE ETKİSİ: TÜRKİYE, ALMANYA VE İNGİLTERE UYGULAMALARI

Son yıllarda en hızlı gelişen sektörler arasında yer alan havacılığın ve havayolu taşımacılığının olmazsa olmazı dünyadaki binlerce havaalanına inen ve kalkan yolcu ve kargo uçaklarına sunulan yer hizmetleridir. Havaalanı Yer Hizmetleri sektörü, en alt basamağından başlayarak kullanılan yer hizmetleri(handling) ekipmanlarına, o ekipmanları kullanan personellere kadar özel eğitim ve donanıma sahip milyarlarca dolarlık uçaklara özel kurallar dahilinde hizmet sunan özel bir sektördür. Sektörün, belirgin özellikleriyle ülke ekonomilerine olan katkıları da önem arz etmekte ve ülke paylarının arttırılması yönünde çalışılmaktadır. Çalışmanın amacı Türkiye’deki yer hizmetleri sektörüyle Avrupa' nın önde gelen iki önemli ülkesindeki Almanya ve İngiltere’deki yer hizmetleri sektörünün kuruluş, faaliyet ve ekonomik katkı açısından kıyaslanması ve ekonomik olarak yer hizmetlerinin Türkiye ekonomisine olan etkisinin artırılmasına yönelik alınması gereken tedbirlerin ortaya konulmasıdır. Almanya, İngiltere ve Türkiye havaalanları yer hizmetleri ile ilgili bilgiler mülakat yöntemiyle edinilmiştir.             Bu kapsamda; çalışmada  kavramsal tanımlar ifade edilecek, Almanya, İngiltere ve Türkiye’deki  Havaalanı Yer Hizmetleri Kurulumu ve Maliyet Uygulamaları, bu üç ülkenin mevzuat açısından uygulama farklılıkları ve havaalanı yer hizmetlerinin çalışanların elde ettiği gelirler  ile Avrupa Gayri Safi Yurtiçi Hasılasına olan ekonomisine etkileri incelenecektir. 

___

  • Çelebi Hava Servisi A.Ş., “Yönetim Kurulunun Yıllık Faaliyet Raporuna İlişkin Bağımsız Denetçi Raporu”, 2014.
  • Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü “2016 Yılı Havalimanı Ücret Tarifesi “2016 .
  • InterVISTAS, “Economic Impact Of European Airports A Critical Catalyst To Economic Growth”, ACI EUROPE Report: Economic Impact of European Airports – January 2015.
  • http://www.wikipedia/aircraft¬ground handling(Erişim tarihi:04.01.2017)
  • European Commission, “Proposal for Regulation of the European Parliament and of the Council on Ground Handling Services at Union Airports and Repealing Council Directive 97/67/EC”, Brussels, 2012
  • 23.09.2016 Tarih ve Sayı:29810 Resmi Gazete ile yayınlanan “Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün Havalimanları Yer Hizmetleri Yönetmeliği (SHY-22).”