Din ve Siyaset İlişkisi Bağlamında Oy Verme Davranışı: Niğde Bölgesinde Bir Araştırma

Din ve siyaset iliş kisi, insanın tarihsel serüveniyle birlikte ortaya çıkan ve uzun bir süre içinde değişik boyutlar kazanan bir olgudur. Çünkü din, doğası gereği toplumun bütün katmanlarında, toplumun oluşturduğu bütün kurumsal yapılarda kendini bir şekilde hissettiren bir olgudur. Böyle olunca siyasal alanı ve bu alanda gerçekleş en faaliyetleri ve iliş kileri dinden bağ ımsız bir olgu olarak görmek ve değerlendirmek pek mümkün değildir. Bu çalışmada seçmen tercihlerinde etkili bir faktör olduğu düşünülen din algısının bireylerin siyasal değerlerine etkisi belirlenerek, Niğde bölgesinde yer alan seçmenlerin siyasal tutum ve davranış larında bu değerlerin ne derece etkili olduğu tespit edilmeye çalışılmaktadır. Çalış mada sosyal bilimlerde yaygınlıkla kullanılan nicel araş tırma yöntemlerinden biri olan anket tekniği kullanılmıştır.

___

  • Bora, Tanıl (2006). “Nostalji ve Muhafazakârlık: Mazi Cenneti”, Modern Türkiye’de Siyasi Düşünce: Muhafazakârlık. İstanbul: İletişim, ss. 234-260.
  • Çarkoğlu, Ali ve Binnaz Toprak (2006). Değişen Türkiye’de Din, Toplum ve Siyaset, İstanbul: TESEV Yayınları.
  • Çetin, Halis (2001). “Devlet, İdeoloji ve Eğitim”, C.Ü. Sosyal Bilimler Dergisi, Aralık, Cilt: 25, No: 2, ss. 201-211.
  • Çetin, Halis (2003). “Siyasetin Evrensel Sorunu: İktidarın Meşruiyeti-Meşruiyetin İktidarı”, A.Ü. S.B.F. Dergisi, Sayı 58, No: 3, ss. 47-56.
  • Çevik, Savaş (2013). "Mükellefin Devlet ve Toplumla Etkileşimi, Bireysel Normlar ve Vergi Ahlakı", Maliye Dergisi, Sayı: 163, ss. 258-289.
  • Fromm, Erich (1982). Psikanaliz ve Din (Çev. Aydın Arıtan). İstanbul: Bağlam Yayınları.
  • Gökçe, Orhan (2011), “Seçmen 2011 Genel Seçimleri İçin Ne Düşünüyor?”, Aralık 2010 Anket Sonuçları, Konya: S.Ü., İ.İ.B.F. Kamu Yönetimi.