Covid-19 Pandemisinin İş Yükü Algısı ve Tükenmişlik Üzerindeki Rolü: Bartın Üniversitesi Akademisyenler Üzerinde Bir Araştırma

Covid-19 pandemi sürecinde eğitim, uzaktan eğitim yoluyla gerçekleştirilmeye başlamış ve bu durumda yüz yüze yapılan ders işleme yöntem ve teknikleri değişmiştir. Bu süreçte bir ders için video, canlı ders anlatımı, doküman hazırlama gibi birden fazla eğitim faaliyetinin olması, akademik çalışma faaliyetlerinin ertelenmesi, çalışma alanlarına uzak kalınması, çalışmalar için yeterli zaman bulunamaması gibi durumlarla karşılaşılmıştır. Akademisyenler hem bu artan iş yükleri hem de sürecin tedirginliği ile yoğun stres ve tükenmişlik yaşamışlardır. Araştırmanın amacı; akademisyenlerin iş yükü algısı ve tükenmişliklerinde Covid-19 pandemisinin rolü tespit etmektir. Bu amaca yönelik akademisyenlerin iş yükü algısı ve tükenmişlik düzeyleri pandemi öncesi ve süreci olarak ayrı ayrı tespit edilmiş ve karşılaştırılmıştır. Ayrıca akademisyenlerin pandeminin iş yükü ve tükenmişlikleri artırdığına ilişkin görüşlerinde demografik değişkenler açısından farklılık oluşturup oluşturmadığı incelenmiştir. Çalışmada nicel araştırma yöntemi ve araştırma modeli olarak genel tarama ve ilişkisel tarama modeli tercih edilmiştir. Veriler araştırmacı tarafından hazırlanan ve kişisel bilgileri içeren bir anket formu ve geçerlilik ve güvenirliğini test edilmiş olan İş Yükü Algısı Ölçeği ve Maslach Tükenmişlik Ölçeği ile toplanmıştır. Elde edilen bulgular doğrultusunda; akademisyenlerin iş yükü algısı ve tükenmişlik duygularında Covid-19 pandemi sürecinde ve öncesine göre artış olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca pandemi sürecinde katılımcıların bazı demografik değişkenleri ile iş yükü algısı ve tükenmişlik düzeyleri arasında farklılıklar bulunmuştur. Bu çalışma Covid-19 pandemisinin akademisyenlerin iş yükü algısı ve tükenmişliğe ilişkin görüşlerindeki rolünü pandemi öncesi ve süreci olarak karşılaştırması bakımından literatüre katkı sağlayacaktır.

The Role of The Covid-19 Pandemic in The Impact of Academic Workload Perception on Burnout

During the Covid-19 pandemic, education has begun to be carried out through distance education, and in this case, face-to-face teaching methods and techniques have changed. In this process, situations such as having more than one educational activity such as video, live lectures, document preparation for a lesson, postponing academic study activities, staying away from study areas, and not finding enough time for studies were encountered. Academics have experienced intense stress and burnout with both these increased workloads and the nervousness of the process. The aim of the research; to determine the role of Covid-19 pandemic in the effect of academicians' perception of workload on their burnout. For this aim, the workload perception and burnout levels of academicians and the effect of workload on burnout were determined and compared separately as before and during the pandemic. In addition, it was examined whether there was a difference between the workload perception and burnout levels of academicians and demographic variables during the pandemic process. In the study, general survey and relational survey model were preferred as quantitative research method and research model. The data were collected from a questionnaire prepared by the researcher and containing personal information, and the Workload Perception Scale and Maslach Burnout Scale, whose validity and reliability were tested. In line with the findings obtained; It has been determined that there is an increase in the perception of workload and feelings of burnout of academics during the Covid-19 pandemic period and before. In addition, there were differences between some demographic variables of the participants, their workload perception and burnout levels during the pandemic process. This study will contribute to the literature in terms of comparing the role of the Covid-19 pandemic in academics' perception of workload and their views on burnout as before and during the pandemic.

___

  • Akbaş Tuna, A. & Türkmendağ, Z. (2020). Covid-19 Pandemi Döneminde Uzaktan Çalışma Uygulamaları ve Çalışma Motivasyonunu Etkileyen Faktörler. İşletme Araştırmaları Dergisi, 12(3), 3246-3260.
  • Akçal, M. (2020). Mali Müşavirlerin Aşırı İş Yükü Algısı ile Tükenmişlik Düzeyleri Arasındaki İlişki (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Çağ Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, Mersin.
  • Akyürek, M. İ. & Zeyrek, M. (2021). Kamu Kurumları Tükenmişlik Analizi. Sosyal ve Beşerî Bilimler Dergisi, 13(2), 154-178.
  • Alar Erkal, E. (2021). Pandemi Sürecinde Akademisyenlerin Tükenmişlik Algısının Belirlenmesi: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Örneği. Uluslararası Ekonomi Siyaset İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi, 4(4), 207-220.
  • Alkaş, E. (2020). İş Yükünün Tükenmişlik Üzerindeki Etkisinde İş Stresinin Aracı Rolü (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, İstanbul.
  • Alparslan, A., Polatcı, S. & Yastıoğlu, S. (2021). COVID-19 Pandemisinin Akademisyenliğe Yabancılaşmaya Etkisi Üzerine Bir Araştırma. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 8(1), 312-338.
  • Araslar, A. (2021). İş Yükü ile İş-Yaşam Dengesinin İşten Ayrılma Niyeti Üzerine Etkisi (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Bursa Uludağ Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Anabilim Dalı, Bursa.
  • Ardıç, K. & Polatcı, S. (2008). Tükenmişlik Sendromu Akademisyenler Üzerinde Bir Uygulama (GOÜ Örneği). Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 10(2), 69-96.
  • Arslan, H. H. (2021). Pandemi Sürecinde Uzaktan ve Yüz Yüze Okul Öncesi Eğitimi Alan Çocukların Sosyal Becerilerinin Karşılaştırılması (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). İnönü Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Temel Eğitim Anabilim Dalı, Malatya.
  • Atik, A. & Akoğlan Kozak, P. (2016). İş Yükü Algısı ve İş Yükünün İnsan Kaynakları Yönetiminde Kullanımı: Eskişehir’de Otel İşletmeleri Örneği. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 16(Özel Sayı), 341-366.
  • Ayaz, M. F. (2016). Çeşitli Değişkenler Açısından Öğretim Elemanlarının Mesleki Tükenmişlik Düzeylerinin İncelenmesi. International Journal Of Eurasia Social Sciences, 7(22), 360-377.
  • Aycan, Z. & Eskin, M. (2005). Childcare, Spousal, and Organizational Support in Predicting Work-Family Conflict for Females and Males in Dual-Earner Families with Preschool Children. Sex Roles, 53(7), 453-471.
  • Azizoğlu, F. (2021). Huzurevi ve Yaşlı Bakım Rehabilitasyon Merkezleri Sağlık Çalışanlarının İş Yükü ve Tükenmişlikleri Arasındaki İlişki (Yayımlanmamış Doktora Tezi). İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Sağlık Yönetimi Anabilim Dalı, İstanbul.
  • Balanuye, B. (2014). Cerrahi Kliniklerde Çalışan Hemşirelerin İş Yükünün Hasta Güvenliğine Etkisi (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Başkent Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Hemşirelik Anabilim Dalı, Ankara.
  • Bingöl, E. (2018). Muhasebe Meslek Mensuplarının Aşırı İş Yükü, İş Stresi ve İş Tükenmişliği Üzerine Bir Araştırma (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, Eskişehir.
  • Bolat, İ. O. (2011). İş Yükü, İş Kontrolü ve Tükenmişlik İlişkisi. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 2(25), 87-101.
  • Bozdoğan, S. C. (2020). Aşırı İş Yükünün, Tükenmişlik, İş Stresi ve İşten Ayrılma Niyeti Üzerindeki Etkisi (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, Sosyal Bilimler Üniversitesi, İşletme Anabilim Dalı, Osmaniye.
  • Bozkurt, İ. & Elmaoğlu, E. (2021). Koronavirüs Pandemisinde Sağlık Çalışanlarının İş Yükü Fazlalığı Algısı ve Mesleki Haz Düzeyinin Demografik Özelliklere Göre Karşılaştırılması (Gaziantep Örneği). Pearson Sosyal ve Beşerî Bilimler Dergisi, 16, 365-373.
  • Can, A. (2015). Akademik Personelin Tükenmişlik Düzeylerinin İncelenmesi, Kırklareli Üniversitesi Örneği (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Kırklareli Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, Kırklareli.
  • Carvalho D. P., Rocha L. P., Pinho E. C., Tomaschewski-Barlem J. G., Barlem E. L. D. & Goulart L. S. (2019) Workloads and Burnout of Nursing Workers. Revista Brasileira de Enfermagem. 72(6), 1435-41. doi: http://dx.doi.org/10.1590/0034-7167-2017-0659
  • Cemaloğlu, N. & Erdemoğlu Şahin D. (2007). Öğretmenlerin Mesleki Tükenmişlik Düzeylerinin Farklı Değişkenlere Göre İncelenmesi. Kastamonu Eğitim Dergisi, 15(2), 465-484.
  • Coşkun, R, Altunışık R., Bayraktaroğlu, S. & Yıldırım, E. (2015). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri. 8. Basım. Sakarya: Sakarya Yayıncılık.
  • Creswell, J. W. (2017). Araştırma Deseni. (Çev. Ed. Demir, S. B), 3. Basım. Ankara: Eğiten Kitap Yayıncılık.
  • Çakıcı, A., Özkan, C. & Akyüz, B. (2013). İş Yükü Yoğunluğunun, İş ve Yaşam Doyumuna Etkisi Üzerine Otomotiv İşletmelerinde Bir Araştırma. Çağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 10(2), 1-26.
  • Çalışkan, A. & Bekmezci, M. (2019). Aşırı İş Yükünün İşten Ayrılma Niyetine Etkisinde İş Tatmini ve Yaşam Tatmininin Rolü, Sağlık Kurumu Çalışanları Örneği. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 11(31), 381-431.
  • Çavuş, M. F., Gök, T. & Kurtay, F. (2007). Tükenmişlik: Meslek Yüksekokulu Akademik Personeli Üzerine Bir Araştırma. Çukarova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 16(2), 97-108.
  • Çelik, M. & Çıra, A. (2013). Örgütsel Vatandaşlık Davranışının İş Performansı ve İşten Ayrılma Niyeti Üzerine Etkisinde Aşırı İş Yükünün Aracılık Rolü. Ege Akademik Bakış, 13(1), 11-20.
  • Çimen, M. & Ergin, C. (2001). Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Personelinin Tükenmişlik Düzeylerinin İncelenmesi. Gülhane Tıp Dergisi, 43(2), 169-176.
  • Dağdeviren, M., Erarslan, E. & Kurt, M. (2005). Çalışanların Toplam İş Yükü Seviyelerinin Belirlenmesine Yönelik Bir Model ve Uygulaması. Gazi Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dergisi, 20(4), 517 – 525.
  • Demir, N. (2010). Küçülmeye Giden İşletmelerde Geri Kalanların Yaşadıkları Tükenme Sendromunun Örgüte Bağlılık Üzerindeki Etkisi. Öneri Dergisi, 9(33), 185-198.
  • Dewi, R. S. & Riana, I. G. (2019). The Effect of Workload on Role Stress and Burnout. Journal of Multidisciplinary Academic, 3(3), 1-5.
  • Dima, G., Meseșan Schmitz L. & Șimon M. C. (2021). Job Stress and Burnout Among Social Workers in the VUCA World of COVID-19. Pandemic. Sustainability. 13(13), 7109.
  • Doğan, A. (2020). Mesleki Özdeşleşme ile Tükenmişlik İlişkisinde İş Yükü Algısı ve Psikolojik Dayanıklılığın Aracı Rolü (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Başken Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Yönetimi Anabilim Dalı, Ankara.
  • Doğan, A., Demir, R. & Türkmen, E. (2016). Rol belirsizliğinin, Rol Çatışmasının ve Sosyal Desteğin Tükenmişliğe Etkisi: Devlet ve Vakıf Üniversiteleri. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 30(1), 37 – 67.
  • Elden, B. (2020). Pandemi Döneminde Sağlık Çalışanlarının Karşılaştıkları Aşırı İş Yükü ve Covid-19 Korkularının İşten Ayrılma Niyetine ve Örgüt Depresyonuna Etkisi. İçinde: S. Öztürk (Ed.), Sosyal ve Beşerî Bilimlerde Teori ve Araştırmalar II (Cilt 4) (s. 37-481). Ankara: Gece Yayıncılık.
  • Erer, B. (2021). Covid-19 Sürecinde Hastane Çalışanlarının Yaşadığı Duygusal Tükenme Algıladıkları Aşırı İş Yükü ile Açıklanabilir Mi? Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 23(2), 680-693.
  • Ergin, C. (1992). Doktor ve Hemşirelerde Tükenmişlik ve Maslach Tükenmişlik Ölçeğinin Uyarlanması. Ankara: Ulusal Psikoloji Kongresi Düzenleme Kurulu ve Türk Psikologlar Derneği Yayını.
  • Ergun Özler, D. (2015). Örgütsel Davranışta Güncel Konular. Bursa: Ekin Kitabevi Yayınları.
  • Faiz, E. (2019). Aşırı İş Yükü ve Tükenmişlik Sendromunun İşten Ayrılma Niyeti Üzerindeki Etkisi: Satış Personelleri Üzerinde Bir Araştırma. Çalışma İlişkileri Dergisi, 10(1), 26–38.
  • George, D. & Mallery, M. (2019). IBM SPSS Statistics 25 Step by Step a Simple Guide and Reference. 15. Basım. New York: Routledge.
  • Gewin, V. (2021). Pandemic Burnout is Rampant in Academia. Nature, 591(7850), 489–491. https://doi.org/10.1038/d41586-021-00663-2
  • Greenberg, J. (2011). Behavior in Organizations, 10. Basım. England: Pearson Education Limited.
  • Gündoğdu, G. (2021). Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde Çalışan Araştırma Görevlilerinde Tükenmişlik Düzeyi ve İlişkili Etmenler (Yayımlanmamış Uzmanlık Tezi). Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Halk Sağlığı Anabilim Dalı, Sivas.
  • Gürbüz, S. & Şahin, F. (2018). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri. 5. Basım. Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  • Güven, A. (2021). Covid 19 Pandemi Sürecinin Birinci Yılında, Türkiye’de Akademisyenlerin İş Yaşam Kaliteleri Üzerine Bir Değerlendirme. Enderun, 5(1), 1-21.
  • Horta, H., Panova A., Santos J. & Yudkevich M. (2022) The Adaptation of Academics to the Covid-19 Crisis in Terms of Work Time Allocation. PLoS ONE 17(8), e0273246. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0273246
  • Işıkhan, V. (2016). Çalışanlarda Tükenmişlik Sendromu. İçinde: M. Gülhan & Ü. Yılmaz (Ed.), Akciğer Kanserinde Destek Tedavisi (s. 366-391). İstanbul: TÜSAD Eğitim Kitapları Serisi.
  • Işıldar, H. (2021). Antalya İlinde Aile Sağlığı Merkezlerinde Çalışan Aile Hekimlerinin Covid 19 Pandemisi Döneminde Tükenmişlik Düzeylerinin Değerlendirilmesi (Yayımlanmamış Uzmanlık Tezi). Akdeniz Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Aile Hekimliği Anabilim Dalı, Antalya.
  • Izgar, H. (2012). Endüstri ve Örgüt Psikolojisi. Konya: Eğitim Yayınevi.
  • İlçin, E. (2019). İş yükü ve Yönetici Desteğinin Çalışmaya Tutkunluk Üzerindeki Etkisi (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Bahçeşehir Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Yüksek Lisans Programı, İstanbul.
  • İnKam (2020). Covid 19 salgını Döneminde “Zorunlu” Evden Çalışma: İş ve Özel Yaşama Etkileri Özet Rapor. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi İnsan Kaynakları Araştırma Merkezi, Erişim adresi: https://cdn.istanbul.edu.tr/FileHandler2.ashx?f=ozet.-inkam.-evden-calisma.pdf, Erişim tarihi: 20.07.2022.
  • Kahraman, Ü. & Çelik, K. (2018). Akademisyenlerin İş Yükü Algıları ile İş ve Aile Çatışmaları Arasındaki İlişki. Yükseköğretim ve Bilim Dergisi, 8(1), 95-105.
  • Karacaoğlu, K. & Çetin, İ. (2015). İş Yükü ve Rol Belirsizliğinin Çalışanların Tükenmişlik Düzeyleri Üzerine Etkisi: AFAD Örneği. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 5, 46-69.
  • Karakaya, E. (2018). Tükenmişlik, İş Stresi ve Duygusal Zekâ Arasındaki İlişki: Akademisyenler Üzerine Bir Araştırma (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, İstanbul.
  • Khan, A. G., Kamruzzaman, M., Rahman, M. N., Mahmood, M. & Uddin, M. A., (2021). Quality of life in The COVID-19 Outbreak: Influence of Psychological Distress, Government Strategies, Social Distancing, and Emotional Recovery. Heliyon, 7(3), 1-8.
  • Korkmaz, Z. (2012). Yenidoğan Hemşirelerinde İş Analizi ve İş Yükü (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimler Enstitüsü, Hemşirelik Anabilim Dalı, Kayseri.
  • Korkmazer, F. & Aksoy, A. (2020). İş yükü Fazlalığının Yaşam Kalitesi Üzerindeki Etkisinde İş- Aile Çatışmasının Aracı Rolü: Sağlık Sektöründe Bir Uygulama. Busıness and Management Studıes: An Internatıonal Journal, 8(2), 1628-1657.
  • Kulaklıkaya, K. (2013). İşkoliklik, Tükenmişlik Sendromu ve İş Yükü Algısı Arasındaki İlişki (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, İstanbul.
  • Kuzgun, N. E. (2020). Akademisyenlerin Tükenmişlik Düzeylerinin Öz-Anlayış ve Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı, İstanbul.
  • Küçükaltan, D., Aydın Tükeltürk, Ş. & Gürkan, G. Ç. (Ed.) (2015). Örgütsel Davranışta Güncel Konular. Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Küçüksaygın, F. N. (2021) Araştırma Görevlilerinin Tükenmişlik Düzeyleri ve Örgütsel Sinizm Algıları Arasındaki İlişki (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı, Aydın.
  • Maslach, C. (2003). Burnout: The Cost of Caring. Cambridge, M.A.: Malor Books. Metin, M., Gürbey, S. & Çevik, A. (2021). Covid-19 Pandemi Sürecinde Uzaktan Eğitime Yönelik Öğretmen Görüşleri. Maarif Mektepleri Uluslararası Eğitim Bilimleri Dergisi, 5(1), 66-89.
  • Oğuz, R. B. (2019). Çağrı Merkezi Çalışanlarının İş Yükü – Tükenmişlik İlişkisinin Sosyodemografik Özelliklere Göre İncelenmesi ve İletişim Sektöründe Bir Araştırma (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Balıkesir Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı, Balıkesir.
  • Okeke-Uzodike, O. & Gamede, V. (2021). The Dilemma of Unrelenting Workload Amidst Covid-19 Pandemic: An Agenda for University Female Academics. Journal of Research in Higher Education, 5(1), 2–46.
  • Osei, M., Adom, D., Kwene, A. & Tetteh, N. (2021). Burnout Syndrome During the Covid-19 Pandemic Among Visual Art Teachers in Ghana. Studies in Learning and Teaching, 2(3), 115-129.
  • Ögen, A. R. (2021). Aşırı İş Yükü Tükenmişlik İlişkisinde, İş Tatmini ve Örgütsel Vatandaşlık Rolü: Sağlık Çalışanlarında Bir Uygulama (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Antalya Bilim Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İşletme Tezli Yüksek Lisans Programı, Antalya.
  • Örücü, E. & Hasırcı, I. (2021). İş tatmini ve Tükenmişlik İlişkisinde Öz Kendilik Değerlendirmesinin Aracı Rolü ve Bir Uygulama. Ömer Halisdemir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 14(4), 1172-1189.
  • Öztürk, M. A. & Erdem, M. (2020). Sınıf Öğretmen İş Yükü Algısı ile Mesleki Tükenmişlik Düzeyleri Arasındaki İlişki. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 17(1), 926-958.
  • Polat, K. (2019). Türkiye’de İş-Yaşam Dengesi: Akademisyenler Üzerine Bir Araştırma (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Anabilim Dalı, İstanbul.
  • Rodríguez-López, A., Rubio-Valdehita, S. & Díaz-Ramiro, E. (2021). Influence of the COVID-19 Pandemic on Mental Workload and Burnoutof Fashion Retailing Workers in Spain. Int. J. Environ. Res. Public Health, 18(3), 983.
  • Sağlam Arı, G. & Çına Bal, E. (2008). Tükenmişlik Kavramı: Birey ve Örgütler Açısından Önemi. Yönetim ve Ekonomi Dergisi, 15(1), 131-148.
  • Sağlık Bakanlığı (2021). Covid-19 Bilgilendirme Platformu–Covid-19 Sözlüğü. Erişim adresi: https://covid19.saglik.gov.tr/TR-66507/s.html, Erişim tarihi: 11.10.2021.
  • Seçgin, M. (2021). Pandeminin Gündelik Hayat Halleri Üzerine: Karabük Örneği (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Karabük Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Sosyoloji ABD, Karabük.
  • Serinkan, C. & Barutçu, E. (2020), Güncel Yönetim Sorunlarından Biri Olarak Tükenmişlik Sendromu: Denizli’de Yapılan Bir Araştırma. Yeni Fikir Dergisi, 12(24), 1-21.
  • Sezgin, A. (2010). Üniversite Hastanelerinde Çalışan Başmüdür ve Müdürlerin İş Doyumu ile Tükenmişlik Düzeylerinin İncelenmesine Yönelik Bir Araştırma (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, İstanbul.
  • Shah S. S. H., Jaffari A. R., Aziz J., Ejaz W., Ul-Haq I. & Raza S. N. (2011). Workload and Performance of Employees. Interdisciplinary Journal of Contemporary Research in Business, 3(5), 256-267.
  • Şeker, M. (2019). Avukatlarda Tükenmişlik (Burnout) Sendromu: Sivas İli Merkez İlçe Örneği (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Anabilim Dalı, Sivas.
  • Şirin, M. S. (2019). Ağır İş Yükü ile İş-Aile Çatışması Arasındaki İlişki ve Bu İlişkide Yönetici Desteğinin Aracılık Rolü (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Erzincan Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Yönetimi Anabilim Dalı, Erzincan.
  • Tanrıverdi, H., Koçaslan, G. & Osmanoğlu Taştan, N. (2018). Psikolojik Şiddet Algısı, Tükenmişlik Sendromu ve İşten Ayrılma Niyeti Arasındaki İlişki: Banka Çalışanları Üzerinde Bir Araştırma. Yönetim ve Ekonomi Dergisi, 25(1), 113-131.
  • Tayfur, Ö. & Arslan, M., (2012). Algılanan İş Yükünün Tükenmişlik Üzerine Etkisi: İş – Aile Çatışmasının Aracı Rolü. Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 30(1), 147 – 172.
  • Taylor, D. G. & Frechette, M. (2022). The Impact of Workload, Productivity, and Social Support on Burnout Among Marketing Faculty During the COVID-19 Pandemic. Journal of Marketing Education. 44(2), 134-148. https://doi.org/10.1177/02734753221074284
  • Tekin, S. (2022). Öğretmenlerin İş Yükü ile İş Yaşam Dengesi Arasındaki İlişkinin İncelenmesi (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Hacettepe Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı, Ankara.
  • Top, M., Gider, Ö. & Ünalan, D. (2010). Hastane Sektöründe İş Performansını Etkileyen Örgütsel Değişkenlerin (Faktörlerin) İncelenmesi: Kayseri ve Kocaeli İllerindeki Hemşireler Üzerine Bir Alan Araştırması. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme İktisadı Enstitüsü Yönetim Dergisi, 21(66), 71-96.
  • Tutar, H. (2016). Örgütsel Davranış, Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Tüfekçi Yaman, Ü. (2021). Pozitif Psikolojik Sermaye ve İş Yükü Algısının İstenen ve İstenmeyen Rol Ötesi Davranışlara Etkisinin İncelenmesi (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Bursa Uludağ Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Anabilim Dalı, Bursa.
  • Uysal, N. & Çayır Yılmaz, M. (2020). Akademisyenlerde İş Yaşam Dengesi ve Uzaktan Çalışmaya İlişkin Görüşlerin Belirlenmesi. Ulusllararası Sosyal Bilimler Akademik Araştırmalar Dergisi, 4(2), 26-37.
  • Yakut, E., Kuru, Ö. & Güngör, Y. (2020). Sağlık Personelinin Covid-19 Korkusu ile Tükenmişliği Arasındaki İlişkide Aşırı İş Yükü ve Algılanan Sosyal Desteğin Etkisinin Yapısal Eşitlik Modeliyle Belirlenmesi. Ekev Akademi Dergisi, 83, 241-262.
  • Yenihan, B., Çakır, N. N. & Alabaşoğlu, B. (2018). Cinsiyet Farklılığının Tükenmişlik ve Yaşam Doyumuna Etkisi: Kırklareli Üniversitesinde Görev Yapan Araştırma Görevlileri Üzerine Bir Araştırma. Kırklareli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 7(1), 47-56.
  • Zhou F., Yu T., Du R., Fan G., Liu Y., Liu Z., Xiang J., Wang Y., Song B., Gu X., Guan L., Wei Y., Li H., Wu X., Xu J., Tu S.,
  • Zhang Y., Chen H. & Cao B. (2020). Clinical Course and Risk Factors for Mortality of Adult Inpatients with COVID-19 in Wuhan, China: A Retrospective Cohort Study. The Lancet, 395(10229), 1054-1062.