ÜÇ KUŞAK KADINININ BESLENME ALIŞKANLIKLARININ KARŞILAŞTIRILMASI

Bu araştırma üç kuşak kadının alışkanlıklarını incelemek ve araştırma sonuçlarına göre çözüm önerileri getirmek amacıyla planlanmış, yürütülmüş ve sonuçlandırılmıştır. Araştırmanın örneklemeni Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Ankara’nın Mamak İlçesi merkezinde bulunan Cebeci Anadolu Meslek ve Kız Meslek Lisesinde okuyan kız öğrenciler ile onların anne ve anneanneleri oluşturmaktadır. Araştırma 142 kız öğrenci, 142 kız annesi ve 142 anneanne olmak üzere toplam 426 kişi üzerinde yapılmış olup, veriler anket tekniği ile toplanmıştır. Öğün sayısı, öğün atlama nedenleri ve sıklığı, evde pişirdikleri yemek çeşitleri, evin dışında yemek yeme çeşidi ve sıklığı, evin dışında tüketilen besinler ile beslenme bilgilerin öğrenildiği yerler hususunda üç kuşak kadının arasındaki ilişki istatistiksel açıdan önemli bulunmuştur p

THE COMPARISON OF THREE WOMEN’S NUTRITION HABITS

This research is planned, progressed and resulted in order to examine the nutrition status, nutrition habits of the female generations daughter, mother and grandmother and find out the solution proposals according to research results. The female students girls , who are studying at Cebeci Anatolian Vocational high school in Mamak/Ankara, and their mothers and grandmothers constitute the sampling of this research. The reason of selecting this school is the easy availability of generations which is gained by researcher’s duty teacher in this school. This research is practised on 426 women 142 girls, 142 mothers of these students, 142 grandmothers . The research’s data are collected by using questionnaire technique. It is statistically understood that the difference between these generations are important while analyzing the number of meals having in a day, the reasons of failed mealtimes, the mealtime that is failed most of the time, the types of foods that are cooked at home, the type of foods that are being eaten outside and frequency of this, the source of nutrition knowledge and the frequency of eating fast-food p< 0.05 .

___

  • Açık, Y., Çelik, G., Ozan, A.T., Oğuzöncül, A.F., Deveci, S.E. ve Gülbayrak, C., (2003). Üniversite Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıkları. Sağlık ve Toplum, 13(4): 74-80.
  • Anon, (1998). Kadın Sağlığı ve Aile Planlaması Ulusal Faaliyet Planlaması, Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü Yayını, Ankara
  • Anon, (2004). Türkiye’ye Özgü Beslenme Rehberi, Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Ankara.
  • Arslan, P., (1982). Çalışan Yetişkin Kadınların Enerji Gereksinmelerinin Değerlendirilmesi. Üzerine Bir Araştırma. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Yüksek Okulu Doçentlik Tezi (Basılmamış), Ankara.
  • Arslan, P., Karaağaoğlu, N., Duyar, İ., Güleç, E., (1993). Yüksek Öğrenim Gençlerinin Beslenme Alışkanlıklarını Puanlandırma Yöntemi İle Değerlendirilmesi. Beslenme ve Diyet Dergisi, 22(2):195-208.
  • Başoğlu, S., (1998). Diyet Ürünleri Teknolojisi Gıda Denetçisi Eğitim Materyali. T.C Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Yayınları. Ankara.
  • Baysal, A., (2002). Beslenme. Hatiboğlu Yayınevi, Yenilenmiş 9. Baskı, Ankara.
  • Capps vd., Tedford, R.J., ve Havlicek, J., (1985). Household Demand for Convenience and Non Converience Food. American Agricultural Economics Association, 67(11): 862-865.
  • Çelik, Ş., (2001). Türkiye’de Beslenme Yetersizliği Sorunları, Besin ve Beslenme Politikaları. Beslenme ve Diyet Dergisi, 27(2): 1-4.
  • Ersoy, Y., (1999). Kırdan Kente Göç Etmiş Ailelerde Kadınların Bazı Beslenme Uygulamaları Üzerine Bir Araştırma. Kooperatifçilik, 125: 43-54.
  • Gönen, E., Bayraktar, M. ve Hablemitoğlu, Ş., (1992). Mikrodalga ve Klasik Elektrikli Fırınların Kullanımı Hakkında Bir Araştırma (Proje No: 88-55-00-01), Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ev Ekonomisi Yüksekokulu Ev İdaresi ve Aile Ekonomisi Anabilim Dalı, Ankara.
Kastamonu Eğitim Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-8811
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1992
  • Yayıncı: -
Sayıdaki Diğer Makaleler

BİLGİSAYAR ORTAMINDA SESLİ KOMUTLARI TANIMA: ÖRÜNTÜ TANIMA YÖNTEMİ

Halil İbrahim BÜLBÜL, Abdulkadir KARACI

İLKÖĞRETİM ÖĞRETMEN ADAYLARININ MESLEKİ ÖZYETERLİKLERİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ

Mustafa KAHYAOĞLU, Selami YANGIN

LİSE ÖĞRENCİLERİNİN “ÇÖZÜNÜRLÜK” KONUSUNDA GÜNLÜK YAŞAMLA İLGİLİ OLAYLARDA GÖZLENEN KAVRAM YANILGILARI

Özlem KORAY, Neşe AKYAZ, Mustafa Serdar KÖKSAL

ÜÇ KUŞAK KADINININ BESLENME ALIŞKANLIKLARININ KARŞILAŞTIRILMASI

Emine KILIÇ, Nevin ŞANLIER

FARKLI LİSE ÖĞRENCİLERİNİN OZON TABAKASINA İLİŞKİN DÜŞÜNCELERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

Feyzi Osman PEKEL, Ercan KAYA, Yavuz DEMİR

İLKÖĞRETİM 6. SINIF FEN BİLGİSİ DERSİNDE DUYU ORGANLARI KONUSUNUN İŞLENMESİNDE İŞBİRLİKLİ ÖĞRENME YÖNTEMİNİN ÖĞRENCİ BAŞARISI VE TUTUM ÜZERİNDE ETKİSİ

Hüseyin ŞENOL, Şenol BAL, Halil İbrahim YILDIRIM

İLKÖĞRETİM 8. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN ENERJİYLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİ

Gül ÜNAL ÇOBAN, Hilal AKTAMIŞ, Ömer ERGİN

ERKEN YAŞTA YABANCI DİL ÖĞRETİMİ ÜZERİNE VELİ VE ÖĞRETMEN GÖRÜŞLER

Binnur GENÇ İLTER, Sühendan ER

KAVRAM YANILGILARI VE OLASI NEDENLERİ: KAYNAMA KAVRAMI

Bayram COŞTU, Alipaşa AYAS, Suat ÜNAL

ATLETİZM YAPAN ÇOCUKLARIN PERFORMANSLA İLGİLİ FİZİKSEL UYGUNLUK TEST SONUÇLARININ VE BAZI ANTREPOMETRİK ÖZELLİKLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Hacı Ahmet PEKEL, Şükrü Serdar BALCI, Özlem ARSLAN, Emre BAĞCI, Latif AYDOS, Kemal TAMER, Hamdi PEPE, Yaprak KALEMOĞLU