DERS ÖNCESİ YAPILAN BEDEN HAREKETLERİNİN DERSTEKİ ÖĞRENMEYE ETKİSİ: HAVA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI UÇAK TEKNİKERLERİ KURSUNDA YAPILAN BİR ARAŞTIRMA

Bu çalışmada hareketin Türk Hava Kuvvetleri uçak teknikeri kursu katılımcılarının kurs başarısı üzerindeki etkisi incelenmiştir. Yirmi yedi katılımcı ve onların öğreticileri çalışmaya katılmışlardır. Yirmi yedi katılımcı aynı kursu değişik zamanlarda almışlardır.On dört katılımcı kursu daha önce aldıkları için kontrol grubunu oluşturmuşlardır. Her dersin başlangıcında deney grubundaki katılımcıların eklemlerini hareket etmelerini sağlayacak egzersizler uygulanmıştır. Her iki grup da uçak teknikerliği ile ilgili kursun başında ve 17 hafta sonunda standart bir testti cevaplamışlardır. Her iki grup da öntest sontest arasında istatistiksel olarak anlamlı bir yükseliş göstermişlerdir. Her ne kadar deney grubu kontrol grubuna göre öntestten sontestte daha büyük bir artış göstermiş ve sontestten ortalama olarak daha yüksek sonuç elde etmiş olsa da bu fark istatistiksel olarak anlamlı boyuta ulaşmamıştır.

IMPACT OF PRELECTURE PHYSICAL MOVEMENTS ON LEARNING: A STUDY ON AIR FORCE PLANE TEHCNICIANS

The current study assessed the impact of movement exercises on Turkish Airforce trianee airplane mechanics’ academic achievement. Twenty seven trainees and their teachers participated in the study. Fourteen trainees established the control group because they took the course earlier than the other thirteen trainees. Movement and exercise was applied to the experimental group at the beginning of the sessions. Trainees’ responded to a standardized test on airplane mechanics before the course and 17 weeks later at the end of the course. Both groups showed significant increases in their test scores. Even though the experimental group showed more mean increase and had higher post test mean scores than the control group the difference did not reach a statistically significant level.

___

  • 1. Foley, B. M. (2006). “The music, movement and learning connection”: A review. Childhood Education, 82, 175-176.
  • 2. King, D. (1999). Exercise seen boosting children’s brain function. Retrieved September 9, 2009, from http://www.pelinks4u.org/news/bgbrain.htm.
  • 3. Lasa-Lorenzo, R., Ideishi, I. R., & Ideishi, K. S.(2007). Facilitating preschool learning and movement through dance. Early Childhood Education Journal, 35, 25-31.
  • 4. Leppo, M., & Davis, D. (2005). Movement opens pathways to learning. Strategies, 19, 11-16.
  • 5. Templeton, A. R., & Jensen, A. R. (1996). Can adding movement to learning improve classroom environment? (ERIC Document Reproduction Service No. ED 412 199)
  • 6. Nikita, S. (2003). Movement class as an integrative experience: Academic, cognitive and social effects. Journal of Aesthetic Education, 37, 54-63.
  • 7. Paglin, C. (2000). Dance like a caterpillar: Movement is a big part of learning for little kids. NW Education, 6, 26-35.
  • 8. Rivkin, S. M. (2006). Moving & learning together! Scholastic Early Childhood Today, 20, 32-36.
  • 9. Shilling, A. W. (2002). Mathematic, music and movement: Exploring concepts and connections. Early Childhood Education Journal, 29,179-184.
  • 10. Sillick, A. (1996). Movement, music and learning; the musical and bodily/kinesthetic intelligences. The NAMTA Journal , 21, 80-96.
  • 11. Stevens-Smith, D. (2004). Movement and learning: A valuable connection. Strategies, 18, 10-11.
  • 12. Stevens-Smith, D. (2006). Brain games. Strategies, 19, 19-23.
Kastamonu Eğitim Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-8811
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1992
  • Yayıncı: -
Sayıdaki Diğer Makaleler

İLKÖĞRETİM OKULU ÖĞRENCİLERİNİN ANNE-BABA TUTUMU ALGILARI İLE ATILGANLIK VE OLUMSUZ DEĞERLENDİRİLMEKTEN KORKMA DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİLER

Ömer ERDOĞAN, Hülya UÇUKOĞLU

İLKÖĞRETİM OKULLARININ MESLEKİ ÖĞRENME TOPLULUĞU OLMA DURUMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

Abdurrahman İLGAN, Mustafa ERDEM, Altan ÇAKMAK, Ertuğrul ERDOĞMUŞ, Ömer Seyfettin SEVİNÇ

ÜNİVERSİTEDE ETKİLEŞİMLİ ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ: PEDAGOJİK YENİLİKLERİNİN BİR YÖNÜ

Dobrinka L TODORİNA

FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞMELERİN VİDEO GÖSTERİMİ VE TARTIŞMA YÖNTEMİ İLE ÖĞRETİLMESİNİN YEDİNCİ SINIF ÖĞRENCİLERİNİN BAŞARI DÜZEYİNE ETKİSİ

Ramazan ÇEKEN, Ramazan TEZCAN

ORTAÖĞRETİM 9. SINIF MEB COĞRAFYA DERS KİTAPLARININ NİTELİĞİ HAKKINDA ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Fazlı SOLMAZ, Abdulkadir UZUNÖZ, Erol TOP

BİR TOPLUMA HİZMET UYGULAMASI ÖRNEĞİ: “HAYDİ KAVRAM OYUNCAKLARIYLA OYNAYALIM”

Çağlayan DİNÇER, Ayşegül ERGÜL, Müge ŞEN, Burcu ÇABUK

SOSYAL BİLGİLER DERSİNDE YARATICI DRAMANIN YÖNTEM OLARAK KULLANILMASININ ÖĞRENCİ BAŞARISINA ETKİSİ

Murtaza AYKAÇ, Ömer ADIGÜZEL

DERS ÖNCESİ YAPILAN BEDEN HAREKETLERİNİN DERSTEKİ ÖĞRENMEYE ETKİSİ: HAVA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI UÇAK TEKNİKERLERİ KURSUNDA YAPILAN BİR ARAŞTIRMA

Ömer ÖZBEK, Hüseyin KOTAMAN

“OYUN, DANS VE MÜZİK” DERSİNİN MÜZİK ÖĞRETMENLİĞİ MESLEĞİ AÇISINDAN YERİ VE ÖNEMİ

A. Metin KARKIN, İlgım KILIÇ

MİLLİ TAKIM DÜZEYİNDEKİ ERKEK JUDOCULARIN KULÜP ANTRENÖRLERİNDE GÖZLEMLEDİKLER ETİK DIŞI DAVRANIŞLAR

Önder KARAKOÇ, Selami YÜKSEK, A. Dursun AYDIN, Berna KARAKOÇ, Ümit YETİŞ, Bilgehan BAYDİL