Bir Sorun Olarak Anlamın Anatomisi

Metinsel anlamın çözümlenmesi, okur ve onun yaşadığı dönem için sorunsal yanını her zaman korumuş bir olgudur. Söz sanatları ile donatılmış yazınsal metinlerin anlam aralıklarının yorumlanması söz konusu olunca, bu sorunsal olgu daha karmaşık bir hal almaktadır. Yazınsal metinlerin felsefe metinleri ile de düşünce yakınlıkları oldukları bilinmektedir. Bu nedenle, sanatlı öğelerle kurgulanmış metinler ile düşünce duvarlarının sınırları zorlayan felsefe metinlerini yorumlamak ortak yaklaşımlar ve tutumlar gerektirebilir. Yazınsal metinlerin anlam örüntüsünü çözümlemek bir anlamda, okur, dönem algısı, metnin anlam halkalarının yoruma açık olduğu gerçeğine bağlıdır. Bu kök anlamın yerinden oynayacağı kaygısını düşündürse de, aslında metnin her dönem yeniden yorumlanarak, yeniden değerlenmesi anlamını taşır. Biz bu çalışmada, Yazınsal metinlerin gen haritasını ortaya koyarak, onun hangi okur tarafından hangi gerekçelerle ve hangi koşullarda yorumlanabileceğinin ölçütlerini ortay koymaya çalıştık.

The Anatomy of Meaning as a Problem

The  analysis of  intertextual  meaning  is    a  phenomenon  that  has  always  preserved  its    problematic  side  for  reader  and  for  the period  . When  the  interpretation  of  the  meaning  of  literary  texts   equipped  with  rhetorics is  concerned, this  problematic  phenomenon  becomes  more  complicated. Literary  texts  are  known  to  have  thinking  proximity  with  philosophical  texts. Therefore,   the  interpretation  of  fictionalized  texts  with  artistic units  and  philosophical  texts  pushing  the  boundaries  of  thinking  walls  may require common approaches and attitudes. To  analyze  the meaning   patterns  of  literary  texts, in a sense, depends  on  the  fact  that  reader, term perception  and  meaning  links  of  the  text  are  open  to interpretation. Although, this   forces to think that  root  meaning  will  change, it, in actually,  means  the  revaluation  of  the  text  by  being  reinterpreted  in each period. In  this  study,  we  tried  to  reveal  the  gene  map  of  literary  texts  and  the  criteria  that  it  will  be  able  to   interpreted  by  which  reader, in  what  reasons  and  under  what  conditions.

___

  • Atay, O. (1998) Korkuyu Beklerken, İletişim Yayınları: İstanbul.
  • Bülbül, M. (2011) Edebiyatta Felsefe Felsefede Edebiyat İzleri (Ortak Bir Sorun Olarak Varolmanın Yalnızlığı), Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı: 20, Van.
  • Bülbül, M. (2013) Bir Kısaöykü Evreninde Metinsel İletişim, 13. Uluslararası Dil Yazın Deyişbilim Sempozyumu, Basit Üslup, Batı Dilleri Edebiyatları Bölümü, Kafkas Üniversitesi, 26-28 Eylül. Kars.
  • Bülbül, M. (2015) Yazınsal Metin ve İletişim, Çizgi Kitabevi: Konya.
  • Eco, U. (1992) Açık Yapıt, Kabalcı Yayınevi: İstanbul.
  • Fontane, Th. (1984) Effi Briest, Wilhelm Goldman Verlag: München.
  • Goethe, J. W. (1774) Die Leiden des Jungen Werthers, (Çev. Nihat Üner), Can Yayınları: İstanbul. Göktürk, A. (2002) Okuma Uğraşı, YKY Yayınları: İstanbul.
  • İnce, Ö. (1993) Yazınsal Söylem Üzerine, Can Yayınları: İstanbul.
  • Jauss, H. R. (1988) Literaturgeschichte als Provokation der Literaturwissenschaft, in: Rezeptionsästhetik, Hrsg. von Warning, R. UTB, W. Fink Verlag: München.
  • Özdemir, E. (2002) Eleştirel Okuma, Bilgi Yayınevi: Ankara.
  • Weischedel, W. (2008) Die philosophische Hintertreppe, DTV: München.
Kastamonu Education Journal-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1995
  • Yayıncı: Kastamonu Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Öğretmen Adaylarının Yansıtıcı Düşünme Eğilimleri ile Eleştirel Düşünme Becerilerinin İncelenmesi

İlkay AŞKIN TEKKOL, Hafife BOZDEMİR

Akademisyenlerin Bakış Açısıyla Eğitim Fakültelerindeki Değişim: Öğrenci Profili, Taban Puan Uygulaması ve Öğrenci Seçimi

İshak KOZİKOĞLU, Mehmet Fatih KAYAN

İngilizce Dersi ve Dil Bilgisi: Tutumsal İlişkilerin ve Farklılıkların Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi

Yusuf DEMİR

Çocuk İstismarı ve İhmali İçin Risk Altındaki Çocukları Belirlemeye ve Müdahale Etmeye Yönelik Model/Veri Tabanı Önerisi

Nilüfer KOÇTÜRK, Defne YILMAZ

Öğretmen Adaylarının Grafik Çiziminde Karşılaştıkları Güçlüklerin Belirlenmesi

Orhan ERCAN, Fatma COŞTU, Bayram COŞTU

Oyun-Tabanlı Öğrenme Ortamlarının Akademik Başarıya Etkisi: Bir Meta–Analiz Çalışması

Çetin TORAMAN, Özge Ceren ÇELİK, Melek ÇAKMAK

İlköğretim Matematik Öğretmenlerinin Hazırladıkları Testlerin Öğretim Programı Kazanımları Açısından Bir Analizi

Bülent Nuri ÖZCAN, Ahmet DELİL

Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Bireyler İçin Teknoloji Temelli Müdahale Yöntemleri

Serhat ODLUYURT, Melih Çattık

Sosyal Bilgiler Atatürkçülük Konuları Bağlamında Yurttaşlık Bilincine Yönelik Sözlü Tarih Çalışması: Bulgaristan Göçmenleri

Enver TÜRKSOY, Nihat KARAER

Eğitim Kurumlarına Yön Veren Temel Değerler “Türkiye İl Milli Eğitim Müdürlükleri Örneği”

Osman AKTAN