‘Ömer Seyfettin Hikâyelerini Yeniden Okumak’ Odağında Ömer Seyfettin Çalışmaları Üzerine Düşünceler

‘Ömer Seyfettin Hikâyelerini Yeniden Okumak’ Odağında Ömer Seyfettin Çalışmaları Üzerine Düşünceler

Yazarın ölümünün yüzüncü yılı olması dolayısıyla anma ve yeniden düşünme faaliyetleri kapsamında dönemeç bir zaman dilimine karşılık gelen 2020 yılı, Ömer Seyfettin çalışmaları açısından oldukça verimli geçer. Hayatın normallerini altüst eden salgına rağmen yazarı anma ve anlamaya yönelik faaliyetler sekteye uğramaz. Kültür kurumları ve araştırmacıların özverileri ile Ömer Seyfettin odaklı pek çok kitap, dergi özel sayısı hazırlanır, sempozyum ve toplantı düzenlenir. Mehmet Işık’ın yazarı olduğu Ölümünün Yüzüncü Yılında Ömer Seyfettin Hikâyelerini Yeniden Okumak adlı araştırma kitabı 2020 yılında yayımlanan ilgili literatür çalışmalarından birisidir. Ömer Seyfettin hikâyelerinde “milliyetçi özne/ideoloji”, “milliyetçilik ve ötekileştirme” tartışmasına odaklanan çalışma alan araştırmalarında -her çalışma gibi- bir boşluğu doldurma iddiası taşır. Çalışmanın eleştirel bir gözle tanıtılıp değerlendirilmesi; hem ilgili yayın hem bu yayın özelinde 2020’deki Ömer Seyfettin çalışmaları hem de yazara ilişkin ilerleyen yıllarda yapılacak incelemeler hakkında düşünme ve gözden geçirme imkânı sunar. Bu yazıda öncelikle 2020’de tamamlanan Ömer Seyfettin çalışmaları zikredilecek, nicelik olarak artış gösteren bu araştırmalardaki özgünlük ve yöntem sorunları üzerinde durulacaktır. Daha sonra literatürdeki sorunlar merkezinde Işık’ın kitabı tanıtılacak ve eleştirilecektir. Bu bağlamda ilk olarak kitabın künye ve özeti sunulacak ardından eser metot, içerik, kompozisyon bakımlarından incelenecektir. Eserin özgün değerini saptama amacını güden bu incelemeyle Ömer Seyfettin araştırmaları bibliyografyasına 2020’de eklenen bazı araştırmalarda gözlemlenen “yeniden okuma” konusuna da dikkat çekilecektir.

___

  • Aktaş,Atilla. Ömer Seyfettin'in Hikâyelerinde Türk Kimliği ve Milliyetçi Söylem, doktora tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara 2019.
  • Ateş, Sanem Yamak. Asker Evlatlar Yetiştirmek: II. Meşrutiyet Dönemi'nde Beden Terbiyesi, Askerî Talim ve Paramiliter Gençlik Örgütleri. İletişim Yayınları, İstanbul 2012.
  • Beşikçi, Mehmet. “Militarizm, Topyekûn Savaş ve Gençliğin Seferber Edilmesi: Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı İmparatorluğu’nda Paramiliter Dernekler”.Tarih ve Toplum Yeni Yaklaşımlar, Sayı 8, 2009: 48-92.
  • Işık, Mehmet. Ölümünün Yüzüncü Yılında Ömer Seyfettin Hikâyelerini Yeniden Okumak. Paradigma Akademi Yayınları, İstanbul 2020.
  • Kazancı, Metin. “Althusser, İdeoloji ve İdeoloji İle İlgili Son Söz”.İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, Sayı 24, 2006: 67-93.
  • Köroğlu, Erol. “Ulusu Sokaktan Tahayyül Etmek”, Ömer Seyfettin’i Yeniden Okumak85. Yılında Ömer Seyfettin’i Anma Toplantısı Bildiriler Kitabı. Haz. Hülya Argunşah-Ayşe Demir, Erciyes Üniversitesi Yayınları, Kayseri 2006.
  • Mills, Sara. “Söylem ve İdeoloji”, Söylem ve İdeoloji: Mitoloji, Din, İdeoloji, Der. Barış Çoban ve Zeynep Özarslan, Çev. N. Ateş, Su Yayınları,İstanbul 2003.
  • Özkırımlı, Umut. Milliyetçilik Kuramları. Doğu Batı Yayınları, İstanbul 2017.
  • Piccoli, Raymond. “Publishor be damned: how to burst the bubble of publication inflation”. blog sayfası: https://www.europeanscientist.com/en/features/publish-or-be-damned-how-to-burst-the-bubble-of-publication-inflation ( yayın 13.07.2018/ erişim 02.01.2021).
  • Polat, Nazım Hikmet. “Ömer Seyfettin’e Vefa”, Türk Dili Dergisi, Sayı 830, 2021: 28-35.