Un ve Unlu Mamuller Alt Gıda Sektöründeki Firmaların Ar-Ge ve Yenilikçilik Düzeylerinin Belirlenmesi: TR52 Bölgesi

Bu çalışmada, un ve unlu mamuller sektöründe öncü konumda olan TR52 bölgesinde unlu mamuller sektöründeki bisküvi ve kek alt grubunda faaliyet gösteren işletmelerin ürün ve hizmet inovasyonları ve bunları etkileyen faktörlerin analiz edilmesi amaçlanmıştır. Araştırma bölgesindeki firmalarla yapılan anketler sonucunda sektörde faaliyet gösteren işletmelerin %94’ünün ürün inovasyonu, %36’sının ise hizmet inovasyonu gerçekleştirdikleri belirlenmiştir. Bu işletmelerin ürün ve hizmet inovasyonuna yönelik hipotez test sonuçlarına göre, faaliyet süresi 20 yıla kadar olan ve 21 yılın üzerinde olan işletmelerle patent başvurusunda bulunan ve bulunmayan işletmelerde hizmet inovasyonu gerçekleştirme oranı bakımından istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu belirlenmiştir. Ancak, ürün inovasyonu gerçekleştirme kabiliyeti ile faaliyet süresi, Ar-Ge biriminin varlığı ve patent başvurusunda bulunma değişkenleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farkın olmadığı görülmüştür. Öte yandan ürün ve hizmet inovasyonları gerçekleştirme kabiliyeti ile işletmelerin iç ve dış bilgi kaynaklarını kullanabilme oranları arasındaki bağın zayıf olduğu görülmüştür.

Determining The R&D and Innovation Levels of Companies in The Flour and Bakery Products Sub-Sector: TR52 Region

In this study, it is aimed to analyze the product and service innovations and the factors affecting the enterprises operating in the biscuit and cake subgroup in the bakery sector in TR52 region, which is a pioneer in the flour and bakery products sector. As a result of surveys conducted with companies in the research area, it was determined that 94% of the enterprises operating in the sector carried out product innovation and 36% performed service innovation. According to the hypothesis test results for product and service innovation of these enterprises, it was determined that there is a statistically significant difference in terms of the rate of service innovation in enterprises with a duration of up to 20 years and over 21 years and those that have applied for and do not apply for patents. However, there was no statistically significant difference between the ability to innovate products and the duration of activity, the presence of the R&D unit and the variables for applying for patents. On the other hand, the link between the ability to realize product and service innovations and the rates at which enterprises can use internal and external information sources has been shown to be weak. On the other hand, it has been seen weak that the relationship between the ability to implement product and service innovations and the rates of use internal and external information resources of businesses.

___

  • ABİGEM, K. (2017). GIDA Konya Gıda Sektörünün Dünü, Bugünü ve Yarını... Konya: Konya Ticaret Odası.
  • Akar, T., Ay, A. ve Akar, G. (2016). Ulusal İnovasyon Politikalarında Sosyal Sermayenin Rolü. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi , 604-627.
  • Aksoy, E. ve Demir, A. O. (2019). Firmaların İnovasyon Sürecini Etkileyen Unsurlar. İstanbul Ticaret Üniversitesi Girişimcilik Dergisi , 61-74.
  • Ay, A., ve Çevik, S. (2017). Konya İmalat Sanayinin Genel Görünümü. A. Ay ve S. Çevik (Ed.), Sektörel Yapısıyla Konya İmalat Sanayi Araştırması içinde (ss. 13-30). Konya: Palet Yayınları.
  • Demir, M. ve Geyik, O. (2014). Türkiye'de Ar-Ge & İnovasyon Harcamalarının Gelişim Süreci ve Ekonomik Etkileri. Journal of Life Economics .
  • Elçi, Ş. (2006). İnovasyon-Kalkınmanın ve Rekabetin Anahtarı. Ankara: Acar Matbaacılık.
  • Kasımoğlu, M. ve Akkaya, F. (2012). Kamu Kurumlarında İnovasyonun Gelişmesinde Etkili Olan Faktörlerin Analizi ve İnovatif Örgütsel Modellerin Geliştirilmesi. İstanbul: İstanbul Kalkınma Ajansı.
  • Frascati Kılavuzu. (2002). Araştırma ve Deneysel Geliştirme Taramaları İçin Önerilen Standart Uygulama. TÜBİTAK.
  • Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü. (2021). 2020 Yılı Hububat Sektör Raporu. Ankara.
  • T.C. Kalkınma Bakanlığı. (2018). On Birinci Kalkınma Planı (2019-2023). Ankara: Tarım ve Gıdada Rekabetçi Üretim Özel İhtisas Komisyonu Raporu.
  • Onuralp, D. A., Gülhan, S. ve Aslandağ, C. (2018). Karaman Bisküvi, Şekerli Mamuller, Çikolata, Kakao ve Kakao Müstahzarları Sektör Raporu. Karaman: Mevlana Kalkınma Ajansı.
  • Özsağır, A. (2016). Yenilik Ekonomisi-Tanım ve Unsurları-Yeniliğin Finansmanı. Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  • Sinan, D., Aykut, G., ve Seyit, H. (2019). Türkiye'de Buğday ve Buğday Mamulleri Dış Ticaret Yapısı. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi , 552-564.
  • Tsai, K. H., Hsieh, M. H. ve Hulting, E. J. (2011). External techhnology Acquisition and product Innovativeness: The Moderating Roles of R&D Investment and configurational Context. Journal of Engineering and Technology Management , 184-200.
  • Türkiye İstatistik Kurumu. (2021, Mart). https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=116&locale=tr
  • Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (2019). http://sanayi.tobb.org.tr/ (MAyıs 2019)
  • Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu. https://www.tusaf.org/TR,2744/2021-yili-bugday-unu-ihracat-verileri.html
  • Zerenler, M., Türker, N. ve Şahin, E. (2007). Küresel Teknoloji, Araştırma Geliştirme (Ar-Ge) ve Yenilik İlişkisi. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi .