Turizm Sektöründe E-ticaret Uygulamaları: Nevşehir Örneği

İçinde bulunduğumuz küresel rekabet ortamı, diğer işletmelerle birlikte hizmet işletmelerini de bilişim teknolojilerini daha yoğun kullanmaya itmektedir. Rekabet araçları (kalite, hız, maliyet vb.) giderek artmakta ve farklılaşmaktadır. Bilgi teknolojilerinde yaşanan son gelişmeler turizm sektöründeki işletmeler ve turistik destinasyonlar için pazarlama, yönetim ve tanıtım alanlarında yeni olanaklar sunmakta ve rekabet avantajı sağlamaktadır. Konaklama işletmeleri, havayolu şirketleri, turistik destinasyonlar, seyahat acenteleri yaygın biçimde bilgi teknolojilerinden yararlanmaya başlamıştır. Buna bağlı olarak internet kullanımının artması da, e-ticaretin turizm sektörüne yeni bir boyut getirmesine yol açmıştır.Emek yoğun bir yapıya sahip olan turizm sektöründe, sürekli değişen iki unsurdan söz edebiliriz: insan ve teknoloji. Elli yıl önceki turist davranışları ile günümüzdeki turist davranışları aynı değildir. Ancak turizm sektörü, insan davranışları ile ilgili bu değişiklere adapte olabilmiştir. Öte yandan bilgisayara dayalı teknolojiler, bilgi sistemleri, veri tabanları, iletişim hatları, yönetim ve işletim amaçlı yazılım programlarının yarattığı yeni fırsatlar ve elektronik iletişim olanakları, küresel bir endüstri olan turizm endüstrisinde faaliyetleri kolaylaştırmaktadır.Bu makalede e-turizmin önemi ve otel işletmelerinde uygulama şekillerini belirleyebilmek amaçlanmıştır. Turizmin ekonomik önemi ve bölgesel gelişmeye etkileri, turizm sektöründe bilgi sistemi ve e-turizm uygulamaları ile e-turizm için SWOT analizi teorik çerçevede açıklanmaktadır. Uygulama bölümünde Nevşehir yöresinde faaliyet gösteren 3, 4 ve 5 yıldızlı toplam 17 otel işletmesinde bilgi teknolojilerinin kullanımı anket yoluyla elde edilen verilerle ortaya konulmaktadır. Bilgisayarlı otomasyon kullanım oranının ön büro departmanında yüksek oranda olmasına karşın diğer departmanlarda örneğin, otel yönetim programı kullanımı, kat hizmetleri otomasyonu ve yiyecek içecek otomasyonu kullanımında yetersiz düzeydedir
Anahtar Kelimeler:

-

Turizm Sektöründe E-ticaret Uygulamaları: Nevşehir Örneği

Keywords:

-,

___

  • Braden P.V. ve Wıener L. (1980), Bringing Travel, Tourism and Cultural Resource Activities in Harmony with Regional Economic Development, Tourism Marketing and Management Issues, George Washington University, Washington.
  • Erdoğan, O. (1995), Turizm Sektörü, İMKB Yayını, Sektör Araştırmaları Serisi, İstanbul.
  • Güleş, H.K. ve Çetinkaya, A. Ş. (2002), Turizm Sektöründe Verimliliği Artırmada Bilişim Teknolojilerinin Rolü, II.Ulusal Orta Anadolu Kongresi 17-19 Ekim 2002 Niğde.
  • İncekara, A. (2001), Anadolu’da Yeni Turizm Olanakları ve Bölgesel Kalkınmadaki Yeri ve Önemi, TOBB Yayını, Ankara.
  • İçöz, O. ve Kozak, M. (1998), Turizm Ekonomisi, Ankara. Kumcu, E. (2007), Dünyada Turizm Endüstrisi, Hürriyet Gazetesi, Mart.http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/haber.aspx?id=6056816&yaza id= (Erişim Tarihi: 15.04.07)
  • Özpolat, S. (2005), Nevşehir Turizmin Sorunları Çözüm Önerileri, www.kalkınma.org. (Erişim Tarihi: 15.04.07)
  • Pırnar, Ö. (2005), Turizm Endüstrisinde E-Ticaret, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, Güz, http://www.iibf.ibu.edu.tr/dergiguz2005/makale2.pdf (Erişim Tarihi: 15.04.07)
  • Sarıışık, M. ve Akova, O. (2002), “Beş Yıldızlı Otel İşletmelerinin Bilgi Teknolojisine Yönelik Tutumları: İstanbul Örneği”, Turizmde Bilgi Teknolojileri Hafta Sonu Semineri VIII, 9–11 Kasım 2001, Nevşehir.
  • Soyuer, H. ve Odgers, D.G. (2002), “Turizm Endüstrisinde Bilgisayara Dayalı Bilgi Sistemi Uygulamaları”, Turizmde Bilgi Teknolojileri Hafta Sonu Semineri VIII, 9–11 Kasım 2001, Nevşehir.
  • Tekin, M. ve Zerenler, M. (2002), “Hizmet İşletmelerinde Bilişim Teknolojileri Kullanımının İşletme Performansına Etkileri Üzerine Bir Uygulama”, II. Ulusal Orta Anadolu Kongresi 17–19 Ekim 2002 Niğde.
  • Toskay, T. (1983), Turizm Olayına Genel Yaklaşım; Der Yayınları, İstanbul.
  • Turizm Bakanlığı (1998), “Turizm 98”, Turizm Bakanlığı Yayını, Ankara.
  • Yılmaz, B.S. ve Öncüer, M.E. (2005a), ”Bilgi Ekonomisinin Turizm Endüstrisinde Yol Açtığı Değişimler” www.bilgiyonetimi.org (Erişim tarihi: 13 Haziran 2005).
  • Yılmaz, B.S. ve Öncüer, M.E. (2005b), ”Yeni Ekonominin Turizm Sektörüne Etkileri”, www.bilgiyonetimi.org (Erişim tarihi: 13 Haziran 2005).
  • www.katpuka.org
  • www.wto.org
  • www.e-ticaret.gov.tr