Kültürel ve Tarihi Açıdan Karaman'daki Hatuniye Medresesi'nin Yeri Odaları

Tarihten günümüze ulaşan yapılar incelendiğinde eğitim merkezlerinin toplumlar için büyük önem taşıdığı görülmektedir. Anadolu kültüründe de çok eski çağlardan beri eğitime büyük önem verilmiştir. Her türlü gelişimin eğitimden geçtiğine inanılmıştır. Hıristiyanlık kültüründe Manastır adı verilen bu yapılar, İslam kültüründe Medrese adını almıştır. Tarihimiz incelendiğinde Medreselerden yetişmiş çok sayıda bilim adamı bulunduğu görülmektedir.Karamanoğlu Beyliğinde, Hatuniye Medresesinin en büyük eğitim merkezi olduğu bilinmektedir. Bu yapıya verilen önem üzerindeki kitabe ve süslemelerden anlaşılmaktadır. Sadece taç kapısındaki süslemesi dahi eğitime ne kadar çok önem verildiğini göstermektedir. Geçmişte eğitime büyük hizmetler veren yapı, günümüzde Karaman tarih ve kültürünün aynası olmuştur.Karamanda tarih ve kültür denilince ilk akla gelen yapı olan Hatuniye Medresesi bu çalışmanın konusu olmuş,. Yapının süslemeleri ile Karaman kültür ve turizmine olan katkıları ele alınmıştır

Kültürel ve Tarihi Açıdan Karaman'daki Hatuniye Medresesi'nin Yeri Odaları

Keywords:

-,

___

  • Aslanapa,O. (1984), Türk Sanatı I, Kervan Yayınları, İstanbul.
  • Diez, E., Aslanapa,O., Koman,M.M. (1955), Karaman Devri Sanatı. M.E.B. Eski Eserler ve Müzeler Umumi Müdürlüğü Yayınları Seri IV Sayı 2. Ankara.
  • Dülgerler, O.N. (2000) Karamanoğulları Dönemi Mimarisi. Karaman Tarih Kültür Sanat. Karaman Valiliği İl Kültür Müdürlüğü Sayfa 123–211. Karaman.
  • Gündoğdu, H. (2008), Gündoğdu,H.,2008. İkonografik Açıdan Türk Sanatında Rumi ve Palmetler. http://www.turkislamsanatlari.com/tezhib/ikonografik. asp 12.04.2011 tarihinde erişildi.
  • Karaman Valiliği web sitesi. (http://www.karaman. gov.tr 12.08.2011 tarihinde erişildi.)
  • Konyalı,İ.H. (1967), Abideleri Ve Kitabeleri İle Karaman Tarihi. Baha Matbaası, İstanbul.
  • Tolga,P. (1989), Türk Mimarisinde Süsleme Sanatı. Haşet Kitabevi, İstanbul
  • Topal,C. (2005), Karaman Kültür Envanteri. T.C. Karaman Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Anka Ajans, Görürler Ofset, Karaman