Kaybolmakta Olan Değerlerimizden Doğal Boyamacılık Sanatı

Turizm pazarında, doğaya dayalı turizm olarak tarif edilen kırsal turizm, sürdürülebilir kalkınma aracı olarak görülmektedir. Karaman il sınırları içinde önceleri çok önemli kültür miraslarımızdan olan halı-kilim dokumacılığının yapıldığı ve halen yer yer dokumanın devam ettiği merkezlerinden Taşkale (halı), Ayrancı Büyükkoraş-Küçükkoraş-Çat (halı)-Berendi (kilim, halı) Köyleri ile Kazımkarabekir ilçesi (kilim) kayda değer yerlerdir. Kültürel sanatlarından olan el halısı ve kilimi yapımında kullanılan iplerin doğal boyama ile hazırlanması kaybolan değerlerimizdendir. Karaman ili coğrafi konumu gereği birçok iklim karakterlerini taşıyan ender yerlerden biridir. Bundan dolayıdır ki, bizim de doğal boyamada kullandığımız birçok bitkinin yetişme yeridir. Doğal boyamacılığın temel bitkilerinden olan; kırmızı rengin ana kaynağı Rubia tinctorum L. Kılbasan Tilki Tepesi mevkiinde “boyalık “ denilen yerde, sarı renkte kullanılan Rhamnus tinctoria L. Pınarbaşı Köyü civarında, Vitis vinifera L., kahverengi renkte kullanılan Juglon regia L., gri,siyah tonlarında kullanılan Punica granatum L. kültüre de alınan boya bitkileridir. Bunların yanında sarı rengin alternatif bitkilerinden olan Antehemis tinctoria L., Verbascum sp. , Berberis sp., Hypericium sp., Salvia sp,… il sınırlarında potansiyel olabilecek seviyededir
Anahtar Kelimeler:

Karaman, halı, kilim, doğal boya

Kaybolmakta Olan Değerlerimizden Doğal Boyamacılık Sanatı

Keywords:

-,

___

  • AKYÜREK,C.,2002. Anadolu’da Bulunan Rubia tinctorum L.’lardaki Antrakinon Türevi Boyarmaddelerin HPLC İle Kantitatif Olarak Araştırılması. S.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü (Doktora Tezi) Konya.
  • DAVIS,P.H.1965_1988. Flora of Turkey and the East Aegean Islands. Vol:1-10.
  • KARADAĞ,R.,2007.Doğal Boyamacılık. T.C. Kültür Turizm Bakanlığı Geleneksel El Sanatları Ve Mağazalar İşletme Müdürlüğü Yayınları No:3. Ankara.
  • http://floraitaliana.blogspot.com (Son Erişim Tarihi: 09.07.2011)
  • http://molvray.com/photos/picture.php?/2811/ categoris (Son Erişim Tarihi: 09.07.2011)
  • http://www.turkelhalilari.gov.tr (Son Erişim Tarihi: 09.07.2011)
  • http://fr.wikipedia.org/wiki/Fichier:Rubia. tinctorum02.jpg (Son Eri şim Tarihi: 09.07.2011)