İnternetin Görünen Yüzü

İçerisinde bulunduğumuz çağ, bilgi çağı olarak adlandırılmaktadır. Bu çağın getirdiği zorunluluklardan en önemlisi teknolojik gelişmelerin yakından izlenmesinin ve buna ayak uydurulmasının zorunlu bir hal aldığı gerçeğidir. İnsanoğlunun bilim ve teknolojik alanda kaydettiği ilerlemeler, yönetim becerileri, uzmanlık ve örgütlenme aşamalarında sağlanan gelişmeler bu yüzyılın gelişmeleridir. Küreselleşme olgusunun hayatımızın her alanında hissedildiği günümüzde; küreselleşen dünyayı daha da küçülten internetin varlığı, hayatımızın vazgeçilmezleri arasında yer almaya başlamıştır. Bir nevi hayatımızın olmazsa olmazı bir hal almıştır. İnternet iyilerin elinde iyi, kötülerin elinde kötü olabilen bir kullanım aracı olmuştur. Adeta önemli bir propaganda aracı ve bir silah görevi üstlenmiştir. İçinde bulunduğumuz çağa ayak uydurabilmek için teknolojiyi hayatımızın içinde etkin bir şekilde kullanma gerekliliği doğmaktadır. İnternet büyük bir hızla hayatımıza girdi ve şekillendirmeye başladı. Artık her yerde elektronik dünya (e-world), elektronik ticaret (e-trade), elektronik posta (e-mail), elektronik reklam (e-ad) ve de elektronik yaşam (e-life) gibi “e” ile başlayan kelimelere rastlanılmaktadır. Günümüz dünyasında internet kullanımı ile mesafeler neredeyse ortadan kalkmış, hem üretici, hem pazarlamacı, hem de tüketici yönüyle sınırsız fırsatlar elde edilmiştir. Bu çalışmanın amacı, bilgi çağına geçiş sürecinde bilgi toplumu olabilmek için internetin ne maksatla kullanıldığı, burada yapılan faaliyetlerin incelenmesi, burada kurulan teknolojinin bilgi toplumu olma yolunda mı kullanıldığı, yoksa burada kurulan teknolojinin toplumu yobazlaştırıp bilgiden uzak başka fırsatlar ve amaçlar için mi kullanıldığı konularına açıklık getirebilmektir. İnternet; pahalı olan bilgi teknolojisine ulaşamayan insanlar için eğitim, kültür, moral, sağlık, çevre gibi temel konularda kullanılabilmekte midir, yoksa halkın sorunlarına kamu kurum ve kuruluşlarına ulaşmadan e-devlet yapısı içinde çözüm bulunmasına katkıda bulunmakta ve bu çerçevede bilgi toplumu oluşumuna katkı sağlamakta mıdır. Bu konunun çözülmesine katkı sağlaması amaçlanmıştır

İnternetin Görünen Yüzü

In the current era, the information age is called. Closely monitoring the developments brought about by the technological era, most of these obligations and the fact that it becomes mandatory contrived feet. Progress in the area of human science and technology, management skills, expertise and advances in the early stages of this century developments. Globalization are felt in all aspects of our lives today, in a globalizing world the existence of the shrinking internet, one of the hallmarks of our lives began to take place. An indispensable part of our lives has become a kind. Internet goodies well in hand, the wicked hands have been a simple tool that can be bad. Up a gun and served as an important propaganda tool. To keep up with the current era, the need arises to use technology effectively in our lives. Internet came into our lives at a great pace, and began to shape. Everywhere in the electronic world (e-world), electronic commerce (e-trade), electronic mail (e-mail), electronic advertising (e-ad) and the electronic life (e-life) as the "e" words beginning with encountered. Distances with the use of internet in today's world almost disappeared, as a manufacturer, and marketer, as well as unlimited opportunities for consumers across the board have been obtained. The purpose of this study, the information society in the process of transition to the information age what purpose the use of the internet to be, where the examination of the activities carried out, where the use of established technology is becoming an information society, or society founded here technology is used for the purposes of knowledge, opportunities and issues away from the other aims at bringing clarity . Internet; expensive for people who do not reach the information technology, education, culture, morale, health, the environment can be used as the basic issues, or will it reach the public problems of e-government in the structure of public institutions and contribute to finding solutions and in this context contributes to the formation of information society . Intended to contribute to solving this issue

___

  • Akgül, Mustafa, “Türkiye Đnternetinin Ve Đnternet Kurulunun Kısa Tarihi”, Http://Kurul.Ubak.Gov.Tr/M06.Php,(09.12.2013).
  • Akınoğlu, Orhan (2002), Eğitim Ve Sosyalleşme Açısından Đnternet Kullanımı (Đstanbul Örneği), Doktora Tezi, Sakarya Üniv., Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sosyoloji Anabilim Dalı.
  • Atabek, Ü. (2001), Đletişim Teknolojileri Ve Đnternet: Eleştirel Bir Perspektif, Telekomünikasyon Dergisi, Tüted, Sayı:1, Đstanbul.
  • Ayfer, Can Uğur, (1997), Đnternet Kitabı, Ankara.
  • Bila, C. (2001), Bireysel Ve Kitle Đletişim Aracı Olarak Đnternet Ve Toplumsal Etkileri, Yüksek Lisans Tezi. Gazi Üniversitesi. Ankara.
  • Bozkurt, V. (1999), “Sanal Cemaatler” Birikim, Sayı: 127, Đstanbul, Kasım.
  • Bölükbaş, K., (2003), Đnternet Kafeler Ve Đnternet Bağımlılığı Üzerine Sosyolojik Bir Araştırma: Diyarbakır Örneği, Yüksek Lisans Tezi, Diyarbakır.
  • Bölükbaş, K Ve Yıldız, C., (2003), Đnternet Kafeler, Gençlik Ve Sosyal Sapma.
  • Castells, Manuel (2005), Enformasyon Çağı: Ekonomi, Toplum Ve Kültür I. Cilt/Ağ Toplumunun Yükselişi (Çev.: Ebru Kılıç), Đstanbul: Bilgi Üniversitesi Yay. Egm, “Bilişim Suçları”, Http://Www.Egm.Gov.Tr/Bilisimsuc.Yararlibilgi.Asp,(28.08. 2013).
  • Gökçöl, Orhan, “Bilgi Teknolojileri Ve Đnternet/Çokça Sorulan Sorular”, Http://Www.Eng.Bahcesehir.Edu.Tr/Css/Bolum2/Bolum2.Ht ml, (27.08.2013).
  • Gümüş, Çetin, (2003), Đnternet Kafelerin Denetlenmesi Ve Eğitim Amaçlı Kullanımının Teşviki, Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).
  • Đnce, Serhat (2000), Küreselleşme Sürecinde Bilgi Toplumu Ve Dijital Kentler: Avrupa Birliği Örneği, Doktora Tezi, Mimar Sinan Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • Kartal, Cihat, (2002),“Đnternet Ortamında Pazarlama(Elektronik Ticarete Đlk Adım)”, Gazi Kitap Evi. Keızer, Gregg, (2001), Çocuklarınızı Koruyun, Pc Life, Mayıs. 72-75.
  • Kırçova, Đbrahim, (1999), Đnternette Pazarlama, Sistem Yayıncılık, Đstanbul. Males, M, (1998), For Adults, Today's Youth Are Always The Worst. L.A.= 99704&Qdesc=For Adults, (05.09.2013).
  • Morris, M., - Oğan, C.,(1996), “The Đnternet As Mass Medium, Journal Of Communication”, Winter.
  • Mucuk, Đsmet, (2001), “Pazarlama Đlkeleri”, Đstanbul: Türkmen Kitap Evi.
  • Naralan, Abdullah (2002), “Đnternette Etik Đhlaller”, Ekev Akademi Dergisi, Yıl:6, S:11.
  • Önalan, Alp Uğur,(1994), ”Parmakların Ucundaki Dünya”, Bilim Ve Teknik Dergisi, Cilt:27,Sayı:318, Mayıs.
  • Şahinboy, Ayşe (2002), “Dünya Parmağınızın Ucunda”, Eğitim Bilim Dergisi, Nisan.
  • Tapscott, D. (1999), The Kids Are Alright: Technology Doesn't Make Them 'Little Criminals', Victoria Point Multimedia Ttp://Www.Victoriapoint.Com/Child_Technology.Htm, (05.09.2013).
  • Tarcan, Ahmet (2005), “Dünden Bugüne Đnternet Üzerine Felsefi Yaklaşımlar”, Đnternet Ve Toplum (Ed: A.Tarcan), Ankara: Anı Yay. Ss:2-9
  • Tekin, Mahmut Vd. (2003), Değişim Çağında Teknoloji Yönetimi (2. Baskı), Ankara: Nobel Yay.
  • Tezci, E., (2003), Dijital Bölünmenin Ortaya Çıkardığı Sonuçlar,Http://Www.Egm.Tr/Sempozyum2003/Bilgdiriler/ Dijital_Bölünmenin_Ortaya_Cıkardıgı_Sonuclari.Pdf., (27.08.2013).
  • Türkiye Đstatistik Kurumu, (2005). "Hane Halkı Bilişim Teknolojileri Kullanımı" Haziran
  • Toğuşlu, D. Özlem, (2002), ”Halkla Đlişkilerin Yeni Macerası: Đnternet”, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Đstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Mart.
  • Yükselen, Cemal, (2007), “Pazarlama Đlkeler-Yönetim Örnek Olaylar” Detay Yayıncılık, Anakara. Yediğ, Serhan Ve Akman Haşim (2002), Đnternet Çağında Gazetecilik, Đstanbul: Metis Yay.
  • Yıldız, M. Cengiz, Bölükbaş, Kenan, (2005), “Đnternet Kullanımında Kadın Erkek Eşitsizliği”, Dumlupınar Üniv. Sosyal Bilimler Dergisi, S.12 (Haziran).
  • Y.Y. ,(2010), Đnternet Kullanımının Gençlere Etkisi (Kastamonu Đli Örneği), Yüksek Lisans Tezi, Kırıkkale. Http://Www.Đnet-Tr.Org.Tr.,(29.08.2013).
  • Http://Www.Die.Gov.Tr, (28.08.2013).
  • Http://Www.Egm.Tr/Sempozyum2003/Bildiriler/Đnternet; _Kafeler_Gençler_Sapma.P Df., (27.08.2013).