5018 SAYILI KAMU MALİ YÖNETİMİ VE KONTROL KANUNUNDA İÇ DENETİM SİSTEMİ

Yazılı ve görsel basında çok telaffuz edildiği üzere, kamu yönetiminde yeniden yapılanma çalışmaları son yıllarda hız kazanmıştır. Yeniden yapılanma çalışmaları çerçevesinde, kamu kaynaklarının daha verimli ve yerinde kullanımının tespiti için kamu idarelerinin faaliyetlerinin amaç ve politikalara, kalkınma planına, programlara, stratejik planlara, performans programlarına ve mevzuata uygun olarak planlanması ve yürütülmesi, kaynakların etkili, ekonomik ve verimli kullanılması, bilgilerin güvenilirliğinin, bütünlüğünün ve zamanında elde edilebilirliğinin sağlaması amaçlamaktadır. Türk Kamu Yönetiminin bir parçası olan teftiş sistemi, “iç denetim” adı verilen yeni bir modelle tanışmıştır. AB ile başlayan müzakereler çerçevesinde 32. fasıl olarak bilinen “Mali kontrol” başlığı altında iç denetime ilişkin hususlar düzenlenmiştir. 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nda yeni bir müessese olarak düzenlenmiş olup yeni sistem çerçevesinde iç denetim faaliyeti, idarelerin üst yöneticileri tarafından atanan iç denetçiler tarafından ifa edilecektir. Bu çerçevede, yönetime değer katma çabası, güvence vermesi, danışmanlık hizmeti ve etik kodları ile klasik teftiş sisteminin uzağında olan bu yeni denetim motifi; amaçları, kapsamı, ilkeleri ve evrensel geçerliliğe sahip standartları çerçevesinde ele alınmıştır

5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi Ve Kontrol Kanununda İç Denetim Sistemi

Keywords:

-,

___

  • AKTAŞ, R.. “İç Denetim Merkezi Uyumlaştırma Birimi (iç Denetim Koordinasyon Kurulu)”. Mali Hukuk Dergisi. Sayı.132, Kasım- Aralık 2007.
  • BAŞPINAR, A. “Kamuda İç Denetim ve Merkezi Uyumlaştırma Fonksiyonu”. Maliye Dergisi. Sayı. 151, Temmuz-Aralık 2006.
  • ERYILMAZ, B.. “Kamu Bürokrasisinin Denetlenmesinde Yeni Gelişmeler”. Amme İdaresi Dergisi. Cilt. 26, Sayı. 4, Aralık 1993.
  • Government of the Punjab Local Government & Rural Development Deparment, Punjab Local Government (İnternal Audit) Rules. (2004). http://g2lg.gop.pk/Portal/index.php?option=com_docman&task=doc_
  • download&gid=84 (12 Eylül 2008).
  • KONAK,T. “Yerel Yönetimlerde Denetim”. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. İstanbul Üniversitesi SBE, 2003).
  • Local Government Audit- An İnternational Survey. (2005). www.skl.se/revision (09.04.2007).
  • MİDYAT, C S. “Kamuda İç Denetim: Tartışmalı Birkaç Husus ve Yapılması Gerekenler (I)”. Mali Hukuk Dergisi. Sayı. 132, Kasım- Aralık 2007.
  • TEKİN, T. “İç Kontrol Sistemi ve İç Denetim”. Yerel Yönetim ve Denetim Dergisi. Cilt. 11, Sayı. 7, 2006.
  • UZAY, Ş. İşletmelerde İç Kontrol Sistemini İncelemenin Bağımsız Dış Denetim Karar Sürecindeki Yeri ve Türkiye’deki Denetim Firmalarına Yönelik Bir Araştırma. Sermaye Piyasası Kurulu Yayınları. Ankara. 1999.