Carlos Fuentes’in "Kraliçe Bebek" Adlı Öyküsünde Büyülü Gerçekçi Anlatım

Büyülü gerçekçilik yirminci yüzyıl Latin Amerikan edebiyatında ortaya çıkmış ve dünyaya yayılmış bir akımdır. Büyülü gerçekçi anlatılarda gerçekle gerçek dışı, düşsel ile sahici ögeler melez bir bütünlükle anlatılır. Gerçekliği farklı bir boyutta işleyen büyülü gerçekçilikte anlatılan zaten yaşamın içindedir. Büyülü gerçekçilik, 1950’lerde ve 1960’larda roman alanında uygulanmış bir yöntemdir ve çeşitli isimlerle tanımlansa da Büyülü gerçekçilik, en çok kabul gören terimdir. Yeni bir anlatım tarzı olarak iki dünya savaşından sonraki bazı post-modern anlatı tarzlarının arasında yaygın olarak kullanılır. Büyülü gerçekçilik bir edebî tür değildir, farklı geleneklerden türeyen bir anlatım üslûbudur. Carlos Fuentes’in Körlerin Şarkısı adlı öykü kitabında yer alan “Kraliçe Bebek” adlı öyküde aşk, geçmiş, belirsizlik temaları masalsı bir anlatımla anlatılırken büyülü gerçekçi eserlerde kullanılan özelliklere rastlanmaktadır. Kraliçe Bebek adlı öyküde gerçeklik ve olağanüstü mutlak bir dengede ele alınmıştır. Çocukluk aşkının peşinden giden kahraman-anlatıcı bu serüvende çeşitli düşlere dalar, geçmişin adeta önünde birer birer canlandığını görür. Duygusal boyutu ağırlıklı olan öyküde bir alacaklı gibi sevgilisinin evine sızan anlatıcı, sonunda hiç beklemediği bir tabloyla karşılaşır, kahraman-anlatıcı bazen neyin yaşanmış neyin yaşanmamış olduğundan şüphe duyar. Kraliçe Bebek adlı öykü de büyülü gerçekçi öğelerle kaleme alınmış bir metindir. Bu makalede Kraliçe Bebek adlı öyküde büyülü gerçekçi öğelerin özellikleri ve nasıl ele alındığı incelenmiştir.

Magical Realist Narration in “The Doll Queen” Story by Carlos Fuentes

Magical realism is a trend which originated in twentieth-century Latin American literature and has spread throughout the entire world. In magical realist narratives, real and unreal, imaginary, and authentic elements are explained with a hybrid integrity. What is described in magical realism processing reality in a different dimension is already in life. As a new narrative style, it was prevalently used among some post-modern narrative styles after the two world wars. Magical realism is not a literary genre, but rather a style of narration derived from different traditions. In the story "The Doll Queen" in Carlos Fuentes’s short story collection called The Song of the Blind, the themes of love, the past, and uncertainty are told in a fairy tale narrative with features used in magical realist works. In this story, reality and extraordinariness are addressed with an absolute balance. The hero-narrator, who pursues his childhood love, dives into various dreams in this romance and sees the past come alive one by one. The narrator, who gains access to his lover’s childhood home under the guise of being a tax assessor, , finally encounters a situation he never expected, and sometimes doubts whether what he experienced was real or not. This article reviews how magical realist elements are addressed in the story The Doll Queen.

___

  • Apaydın, B. (2019). Palimpsest Kavramı ve Mekansal Dönüşüm. The Turkish Online Journal of Design, 9 (2), 90-103.
  • Arargüç, M. F. (2017). Büyülü gerçekçilik ve Louis de Bernieres'nin Latin Amerika Üçlemesi. Konya, Çizgi Kitapevi Yayınları.
  • Eco, U. (2012). Palimpsest Tarih. (K. Atakay, Çev.), Yorum ve Aşırı Yorum içinde (ss. 151-166), İstanbul, Can Yayınları.
  • Ekin, A. (2019). 1950 Kuşağı Öykücülerinde Gerçeküstücü Öğeler. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Konya.
  • Emir, D. &, Diler H. E. (2011). Büyülü gerçekçilik: Latife Tekin'in Sevgili Arsız Ölüm ve Angela Carter'ın Büyülü Oyuncakçı Dükkânı İsimli Eserlerinin Karşılaştırılması. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 30, 51-62.
  • Erdem, S. (2011). Büyülü gerçekçilik ve Halk Anlatıları. Milli Folklor, 91, 175-188.
  • Fuentes, C. (2008). Kraliçe Bebek. Körlerin Şarkısı içinde, (ss. 71-91), İstanbul, Can Yayınları.
  • Gümüş, S. (2011). Bir Türk Edebiyatı Var Mı?. Yazının Sarkacı Roman içinde (ss. 259-273), İstanbul, Can Yayınları.
  • Kahraman, Ö. (2015). Türk Sanatında Düş, Bellek ve Gerçeküstücülük. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Yeditepe Üniversitesi, İstanbul.
  • Kalemci, M. (2021). Barış Müstecaplıoğlu'nun Gerçek Kırıldı ve Şamanlar Diyarı Adlı Eserlerinde Büyülü Gerçekçilik. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Karabük Üniversitesi, Karabük.
  • Kutlu, M. N. (2003). Carlos Fuentes ve İki Romanında Biçim Özellikleri (Deri Değiştirmek ve Artemio Cruz'un Ölümü). Ankara Üniversitesi TÖMER Dil Dergisi, 120, 41-56.
  • Okuyucu, E. D. (2019). Büyülü gerçekçilik ve İhsan Oktay Anar'ın Romanlarında İzleri. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul.
  • Özüm, A. (2013). Onat Kutlar'ın İshak ve Bilge Karasu'nun Göçmüş Kediler Bahçesi'ndeki Büyülü gerçekçi Öğeler. Bilig, 66, 179-204.
  • Soylu, H. (2020). Büyülü gerçekçi Anlatı Formu ve Tanrısal Konum: Marquez'in "Üçüncü Teslimiyet" ve Kutlar'ın "Hadi" Adlı Öyküleri. UDEKAD, 3 (1), 52-62.