MAG-TIG- Tozaltı Kaynak Bağlantısının Sonlu Elemanlar Yöntemi İle Termal Analizi

Kaynak yöntemi en çok tercih edilen birleştirme metotlarından biridir. Kaynak işlemi yapılan numunelerin emniyetinin ve kullanılan yapının güvenilirliği açısından büyük önem taşımaktadır. Isıl gerilmeler kaynak metalinde ve ana malzemedeki makro, mikro yapıyı ve mekanik özelliklerini etkilemektedir. Bu çalışmada, St 37 çelik malzemeler Metal Active Gas MAG , Tungsten Inert Gas TIG ve Tozaltı kaynak yöntemleriyle birleştirilmiştir. Malzemelerin ısıl özellikleri sıcaklığa göre değişimi incelenmiş ve kaynaklı yapıların nufuziyet inin makro incelemeleri deneysel olarak gerçekleştirilmiştir. Kaynatılan parçaların sayısal olarak modellenmesi sonlu elamanlar metodu SEM kullanılarak yapılmıştır. Kaynak işlemi sırasında meydana gelen ısıl gerilmeleri ve termal analizleri deneysel ve sonlu elamanlar metodu ile hesaplanmış, elde edilen sonuçların karşılaştırılması yapılmıştır. Deneysel ve modelleme sonuçları karşılaştırıldığında sonuçların birbiri ile yakın olduğu görülmüştür. Optimizasyon metodu ile kaynak işleminden sonra malzemelerin özellikleri tahmin edilebildiği gibi kaynak parametrelerinin simülasyonu da sağlanabilmektedir

MAG-TIG- Tozaltı Kaynak Bağlantısının Sonlu Elemanlar Yöntemi İle Termal Analizi

Kaynak yöntemi en çok tercih edilen birleştirme metotlarından biridir. Kaynak işlemi yapılan numunelerin emniyetinin ve kullanılan yapının güvenilirliği açısından büyük önem taşımaktadır. Isıl gerilmeler kaynak metalinde ve ana malzemedeki makro, mikro yapıyı ve mekanik özelliklerini etkilemektedir. Bu çalışmada, St 37 çelik malzemeler Metal Active Gas MAG , Tungsten Inert Gas TIG ve Tozaltı kaynak yöntemleriyle birleştirilmiştir. Malzemelerin ısıl özellikleri sıcaklığa göre değişimi incelenmiş ve kaynaklı yapıların nufuziyet inin makro incelemeleri deneysel olarak gerçekleştirilmiştir. Kaynatılan parçaların sayısal olarak modellenmesi sonlu elamanlar metodu SEM kullanılarak yapılmıştır. Kaynak işlemi sırasında meydana gelen ısıl gerilmeleri ve termal analizleri deneysel ve sonlu elamanlar metodu ile hesaplanmış, elde edilen sonuçların karşılaştırılması yapılmıştır. Deneysel ve modelleme sonuçları karşılaştırıldığında sonuçların birbiri ile yakın olduğu görülmüştür. Optimizasyon metodu ile kaynak işleminden sonra malzemelerin özellikleri tahmin edilebildiği gibi kaynak parametrelerinin simülasyonu da sağlanabilmektedir.

___

  • Anık, S. 1975. Kaynak tekniği çeliklerin kaynak kabiliyeti. İ.T.Ü. Matbaası, 70-91s.
  • Fındık, T. 2008. 304 tipi paslanmaz çeliklerin MIG kaynağındaki ısı transferinin sonlu elemanlar yöntemiyle analizi. Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi, 110-134s.
  • Akkağ, N. 2006. Tozaltı köşe kaynağında yapay zekâ teknolojileri kullanarak dikiş geometrisinin modellenmesi. Yüksek Lisans Tezi, FBE, Sakarya Üniversitesi, 71s.
  • Tükkan, G. 2008. Koruyucu gaz kaynağında (MIG/MAG) gaz debisinin kaynak nufuziyeti ve kaynak hızına etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi, 98-150s.
  • Gözütok, E. 2009. Paslanmaz çeliklerin TIG kaynağında Argon-Hidrojen gaz karışımının birleştirmelerin mekanik ve mikro yapı özelliklerine etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Karabük Üniversitesi, 65-111s.
  • Wen, SW., Hilton P., Farrugi, DCJ. 2001. Finite element modeling of a submerged arc welding process. J. Mater. Proc. Techn., 119: 203-209.
  • Tülbentçi, K. 1984. Kaynak simülasyonu ve uygulamadaki önemi. I. Ulusal Kaynak Sempozyumu. s13, İstanbul.
  • Gunaraj, V. Murugan, N. 2002. Prediction of heat affected zone characteristics in submerged arc welding of structural steel pipes”, Weld. J. Res., AWS, 94-102s.
  • Jang, GB., Kim, HK., Kang, SS. 2001. The effects of root opening on mechanical properties, deformation and residual stress of weldments. Weld. J. Res., 80: 80–89s.
  • Zhu, XK., Chao, YJ. 2002. Effects of temperature dependent material properties on welding Simulation. Comp. and Struc., 80: 967–976.
  • Karadeniz, E., Ozsarac, U., Yildiz, C. 2007. The effect of process parameters on penetration in gas metal arc welding processes. Mater. and Des., 28: 649–656s.
  • Ateş, H. Türker, M. 1999. Determination of penetration with various welding parameters of electrical arc and GMA welding. Gazi Universitesi Journal, 12(3): 3-7s.
Karaelmas Fen ve Mühendislik Dergisi-Cover
  • ISSN: 2146-4987
  • Yayın Aralığı: 3
  • Başlangıç: 2011
  • Yayıncı: ZONGULDAK BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ
Sayıdaki Diğer Makaleler

SIM Kartların Dijital Delil Olarak İncelenmesi ve Analizi

ERHAN AKBAL, ŞENGÜL DOĞAN

Newly Soluble and Non-Aggregated Copper(II) and Tin(II) Phthalocyanines: Synthesis, Characterization and Investigation of Photophysical and Photochemical-Responsive

MEHMET PİŞKİN, ÖMER FARUK ÖZTÜRK, ZAFER ODABAŞ

MgO(001) Yüzeyi Üzerinde Desteklenen AuN, PdN ve 1:1 Oranına Sahip (AuPd)N (N=50, 100, 150, 200) Nano Atom Yığınlarının Yapısal Özellikleri

SONGÜL TARAN, HAYDAR ARSLAN

Quadra Lucas-Jacobsthal Sayıları Üzerine

CAN KIZILATEŞ

2-(1-Phenylethylideneamino) Guanidine Bileşiğinin NBO, NLO, HOMO-LUMO and MEP Analizlerinin DFT Metodu Kullanılarak Teoriksel Hesaplamalar ile İncelenmesi

Sibel DEMİR KANMAZALP

Topraktan Ksilanaz Üreten Mikroorganizmaların Taranması ve Ksilanazın Kısmi Karakterizasyonu

AYTAÇ KOCABAŞ, Nermin GÜMÜŞTAŞ, Serap GÖNEK

Anahtarlamalı Relüktans Motorunun Atalet Momentinin ve Faz Direncinin Maxwell Tabanlı Tahmin Edilmesi ve Sonlu Elemanlar Analizi

SERKAN SEZEN, ERCÜMENT KARAKAŞ, KADİR YILMAZ

Telekomünikasyon Sektöründe Müşteri Ayrılma Tahmin Analizi Çalışmaları Derlemesi

FATİH KAYAALP

Sulu Sodyum Metaboratların Sentezi İçin İki Farklı Yöntemin Karşılaştırmalı Çalışması

MÜGE SARI YILMAZ, Sabriye PİŞKİN

Tunceli İlinde Yetiştirilen Romanov, Akkaraman ve Romanov X Akkaraman Koyunlardan Elde Edilen Çiğ Sütlerde Somatik Hücre Sayılarının FDA Food and Drug Administration Standartlarına Uygunluğunun Belirlenmesi

Duygu ULAŞ