KOZI KÖRPEŞ BAYAN SULU DESTAN ÜZERİNE BİR TAHLİL DENEMESİ

İnsanoğlunun geçmişinden izler sunan destanlar, halk edebiyatı unsurları içerisinde önemli bir yere sahiptir. Halk edebiyatı unsurları bir milletin önemli değerlerindendir ve bu destanların önemi büyüktür. Destan, bir milletin kültürünün yeniden yaratıcısı olduğu için milli bir kod özelliğine sahiptir. Bir milletin geçmiş yaşamından izler sunan destanlar, tarihsel bir değerin yanında ait olduğu milletin öz kimliğini de tanınır hale getirmektedir. Destanlar tüm bu önemli değerlerin yanında o milletin gelecek kuşağının şekillendiricisidir. Gelecek kuşaklara geçmiş birikimlerinin aktarılması, çoğu zamanlarda öğüt anlamıda taşıması açısından destanlardan yararlanılmaktadır. Kökünü yani tarihini halk edebiyatı unsurları sayesinde bilen, tanıyan ve ona göre hareket eden kuşak, ait olduğu milletin / toplumun unutulmamasını da sağlamış olacaktır. Genellikle dastanlar, kahramanca efsaneler, efsaneler ve masal hikayelerinin folklorik veya edebi bir işlemidir. Çoğunlukla, destanların bir yazarı yoktur (eski destanların toplayıcıları, yazılanların yazarları tarafından fark edilmemiştir). Kazak destanı olan Kozı Körpeş ile Bayan Sulu destanı Türklerin eski yaşantılarından, gelenek-görenek, örf-adet ve mitlerinden izler taşımaktadır. Kazak Türklerinin Kozı Körpeş Bayan Sulu destanı çok eski zamanlardan gelmekte olan aşk destanı ve aynı zamanda Kazak Türkler arasında çok yaygın olan destan türüdür. Bir aşk hikayesi olan bu destan mücadeleci bir uğraşım sonunda aşıkların kavuşmasıyla son bulur. Mücadelenin gücü o şeye inanılan ve verilen değerle ölçülür. Bu çalışmada Kozı Körpeş ile Bayan Sulu destanının tahlili yapılacaktır.
Anahtar Kelimeler:

Kahraman, Mücadele, Mit, Destan

ANALYSIS OF EPIC KOZY KORPESH BAYAN SULU

The epics that provide traces of the past of human beings have an important place in the elements of folk literature. Elements of folk literature are important values of a nation. The epic which is one of the elements of folk literature is of great importance. The epic has the characteristic of a national code because it is the creator of a nation's culture. The Epics, which offer traces of a nation's past life, make the self-identity of the nation to which it belongs, as well as a historical value, recognized. Besides all these important values, epics are the shaper of the next generation of that nation. The generation that knows, recognizes and acts according to its roots through the elements of folk literature, will also ensure that the nation / society to which it belongs is not forgotten. Usually epics are folklore or literary treatment of heroic myths, legends and fairy tales. Often epic poems do not have an author (collectors of ancient epics did not realize themselves as the authors of what was written). The narration is conducted on behalf of the narrator-real or fictional narrator, observer, participant or hero of the event.The Kazakh epic of Kozy Korpesh and Bayan Sulu's epos carry traces of the ancient life traditions beliefs and myths of the Turks. The Kazakh Turks Kozy Korpesh and Bayan Sulu is an epic of love coming from ancient times and is also a kind of epic that is very common among Kazakh Turks. This epic one of the love stories an enduring struggle ends with the attainment of lovers. The power of the struggle is measured by the value that is believed and given to that thing. In this work will be analysed the epic Kozy Korpesh Bayan Sulu.

___

  • Auezov M., (1957), Ustnoe, tvorçestvo kazakov - razdel v glave Kul'tura kazakskogo naroda v XV - XVII istoriya Kazakskoy SSR I, Alma – Ata. Donna Rosenberg- Dünya Mitolojisi- 2. Baskı/ İmge kitap evi. Köpeyoğlu M.J. (2015), - Babalar Sözü Yüz Ciltlik kitabı. Ögel Bahaeddin -Türk Mitolojisi-Türk. Tarih Kurumu. Basımevi-Ankara. Smirnova N.S., (1997), Kozı - Körpeş destanının Altay ve Kazak versiyonları (karşilaştirmali inceleme denemesi) Türk Dünyası İncelemeleri Dergisi Sayı İL İzmir. Tveritin G., (1949), Kozı – Körpeş ile Bayan Sulu, Kızıl – Orda, Sovetskaya etnografiya.