KAZAK TÜRKLERİNDE SÜNNET TÖRENİ

Toplumların kimliklerinin oluşumunda önemlilik arz eden davranışlar, örf ve adetler, gelenekler ve görenekler, bayramlar, törenler gibi uygulamalar kültür hazinelerinin birer ögesidir. Yaşamlarının önemli evrelerinden olan doğum, çocukluk, sünnet, evlenme, ölüm gibi konulardaki davranışları yine kültür hazineleri ögeleri arasında yer almaktadır. Bütün toplumların kültürel özellikleri ve kimlikleri hakkında bilgiler veren kültür hazineleri olduğu gibi Kazak Türklerin de değerleri, inanışları, ritüelleri, gelenekleri, görenekleri vardır. Toplumsal uygulamalar, toplumun kimliğinden izler taşıyan en önemli değerlerden biridir. Bu toplumsal uygulamalardan biri de sünnet törenleridir. Her milletin kendine ait halk kültürü ve an’anesi vardır. Sünnet törenlerinin ve bunun yanında diğer halk unsurlarının değişik tarzda icra edilmesi bunun açık göstergesidir. Sünnet geleneği dini bir gelenek olarak Arap ülkelerinde ortaya çıkmış ve daha sonra Müslüman olan diğer ülkelere yayılmıştır. Bu yayılma sırasında her millet kendi ekonomik tezahürlerine göre ve yaşayış tarzlarına göre bu geleneği kabullenmiştir. Bu geleneği kendi kültürel yaşamına göre alan ve gerçekleştiren milletlerden biri de Kazak Türkleridir. Kazak Türkleri, kendi yaşam koşullarına göre sünnet geleneğini almıştır. Kazak Türklerinin tarihin geçmiş dönemlerinde göçebe bir hayat sürmeleri bu geleneğin gerçekleştirme aşamasında da farklılık göstermiştir. Ancak yerleşik bir hayata geçtikten sonra bu kutlamalarda bir takım değişiklikler ve eklemeler ortaya çıkmıştır. Bu çalışmada Kazak Türklerinde Sünnet Töreni başlığı altında bu geleneğin Kazak Türklerindeki karşılığı ayrıntılı bir şekilde açıklanmaya çalışılmıştır.

CIRCUMCISION CEREMONY IN KAZAKH TURKS

The behaviors that are important in the formation of the identities of societies are the elements of cultural cultural treasures such as customs and traditions, conservative and customs, festivals and ceremonies. The behaviors of the ones in subjects such as birth, childhood, circumcision, marriage, death are among the elements of cultural treasures. As well as cultural treasures that provide information about the cultural characteristics and identities of all societies, the beliefs, rituals, histories and guards of Kazakh Turks. Social practices are one of the most important values that bear traces of the identity of the society. One of these social practices is circumcision ceremonies. Every nation has its own folk culture and motherhood. It is clear that circumcision ceremonies and other folk elements are performed in different styles. The tradition of circumcision originated in Arab countries as a religious tradition and later spread to other countries that were Muslim. During this spread, each nation adopted this tradition according to their economic manifestations and according to their way of life.The Kazakh Turks are one of the nationalities who take this tradition according to their own cultural life and realize it. Kazakh Turks have taken the tradition of circumcision according to their living conditions. The fact that the Kazakh Turks lived a nomadic life in the past periods of history also differed in the realization phase of this tradition. However, some changes and additions emerged after these settlements. In this study, it is tried to explain in detail the equivalent of this tradition in Kazakh Turks under the title of Circumcision Ceremony in Kazakh Turks.

___

  • 4. KAYNAKÇA Bayık, F. (1985) Söğüt’te Sünnet, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü Yayınlanmamış Lisans Bitirme Çalışması, İstanbul. Makin, K. (2009), Saltındı sakta, dasturindi daripte, Almatı.Matbaası.
  • Kaynak Kişi K.K.1: Sagira Odanova Amageldikızı, 1968, Tülkibas kenti, Maşat işçesi, Kazak Dili ve Edebiyatı, profesör. K.K.2: Satbekova Aygül Amantaykızı, 1967, Kızılorda şehri, Janakorgan kenti, Kazak Dili ve Edebiyatı, profesör K.K.3: Tınıştık ErmekovaNurdauletkızı, 1966, Aktöbe şehri, Bayganin kenti, Kazak Dili ve Edebiyatı, profesör. K.K.4: Nauanov Nurman Kojasulu, 1966, Kızılorda bölgesi, Aral. K.K.5: Şolpanbekova Gülnar Seysenbekovna, 1966, Jambıl kenti, Talas ilçesi, No 174 gimnaziya, öğretmen
  • Dijital Kaynak (https://kz.otyrar.kz/2012/07/s%D2%AFndet-tojj-m%D2%B1sylman%D2%93a-mindet-tojj/).