Haberler ve Gerçeklik İlişkisi: Bir Kamu Kurumu Hakkındaki Haberler Üzerine İnceleme

Organizasyonlar hakkında yayınlanan haberlerdeki tekrar eden gündemler bu organizasyonların kimliğini inşa etmektedir. Belirli bir gündem organizasyonun faaliyetlerin doğal sonucu olarak ortaya çıkabileceği gibi bu organizasyonun kendi halkla ilişkiler çabalarının sonuçları olarak da ortaya çıkabilir. Bu gündemi şekillendiren diğer taraf ise medyadır. Medya kuruluşunun haberleştirilecek  konu seçimi ile konuların değerlendirilme şekli söz konusu gündemin nasıl algılanacağını belirleyen en önemli faktördür. Bu durumda salt gerçeklikten, bu gerçekliğin habere dönüşünceye kadar geçirdiği dönüşüm özel bir süreç oluşturmaktadır. Bu süreç gündem belirleme teorisinin ilgi alanına girmektedir. Bu teori medya, toplum ve gerçeklik arasındaki ilişkileri ele almaktadır. Bu çalışmada Türkiye'de hibe dağıtıcı kurumlardan biri olan ve sağladığı kırsal kalkınma desteklerinden ötürü yerel haberlerde sıkça yer bulan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) haberleri analiz edilmiştir. Çalışma kapsamında 4 farklı haber kaynağından derlenmiş 396 haber metin madenciliği adı verilen yöntemle analiz edilmiştir. Sonuç olarak kurumun dağıtığı hibelerle kurulan yeni işletmeler, bu işletmelerin üretime katkısı haberlerinden sonra kurumun gerçekleştirdiği toplantı ve eğitimlerin ele alındığı görülmektedir. Ayrıca yayınlanan habelerle kurum fonksiyonları arasında uyum ortaya çıkmaktadır.

News and Reality: An Analysis on the News of the Government Institution

The repeating agendas in the published news stories about the organizations build the identity of these organizations. A particular agenda may emerge as a natural result of the activities of the organization, but also as the results of this organization's own public relations efforts. The other side that shapes this agenda is the media. The choice of topic by the media organization and the way the topics are evaluated are the most important factors determining how the agenda is to be perceived. In this case, the transformation from pure reality to the to news is the special process. form a special process. This process is of interest to the agenda-setting theory. This theory deals with the relations between media, society, and reality. In this study, the news about the Agriculture and Rural Development Support Agency (ARDSI) of Turkey. This institution is a payment agen for the European Union agricultural funds for Turkey. Within the scope of the study, 396 news scraped from 4 different news sources were analyzed by the method called text mining. As a result, it is seen that the agenda of the news are: new enterprises established with the grants distributed by the institution and the meetings and training realized by the institution. Moreover, it was found that the agenda of the news stories and the legal functions of the institution are similar.

___

  • Berkowitz, D. A. (1997). Social Meanings of News: A Text-Reader. SAGE.
  • Bignell, J. (2002). Media Semiotics: An Introduction, Second Edition. Manchester University Press.
  • Burstein, F. ve Holsapple, C. W. (2008). Handbook on Decision Support Systems 1: Basic Themes. Springer Science & Business Media.
  • Dinov, I. D. (2018). Data Science and Predictive Analytics: Biomedical and Health Applications using R. Springer.
  • Imai, K. (2017). Quantitative Social Science: An Introduction. Princeton University Press.
  • Kim, Y., Jeong, S. R. ve Ghani, I. (2014). Text opinion mining to analyze news for stock market prediction. Int. J. Advance. Soft Comput. Appl, 6(1), 2074–8523.
  • Kwartler, T. (2017). Text Mining in Practice with R (1 edition.). Hoboken, NJ: Wiley.
  • Lischka, J. A. (2016). Economic News, Sentiment, and Behavior: How Economic and Business News Affects the Economy. VS Verlag für Sozialwissenschaften.
  • Penco, L., Profumo, G. ve Scarsi, R. (2017). Stakeholder Orientation in Cruise Lines’ Mission Statements. Sustainability, 9(11), 2151.
  • Shaalan, K., Hassanien, A. E. ve Tolba, F. (2017). Intelligent Natural Language Processing: Trends and Applications. Springer.
  • Shalin, H.-J. (2016). Social Media Data Extraction and Content Analysis. IGI Global.
  • Shoemaker, P. J. ve Reese, S. D. (1996). Mediating the Message: Theories of Influences on Mass Media Content (C. 8). doi:10.1177/1326365X14540245
  • Stephenson, A. R., Reese, D. E. ve Beadle, M. E. (2009). Broadcast Announcing Worktext: A Media Performance Guide. Taylor & Francis.
  • Takeshita, T. (1997). Exploring the Media’s Roles in Defining Reality: From Issue-Agenda Setting to Attribute-Agenda Setting. Communication and Democracy: Exploring the Intellectual Frontiers in Agenda (ss. 15–27). Taras, D. (2015). Digital Mosaic: Media, Power, and Identity in Canada. University of Toronto Press.
Karadeniz Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyal Bilimler Dergisi-Cover
  • ISSN: 2146-3727
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2011
  • Yayıncı: Karadeniz Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü