BATI DÜŞÜNCE TARİHİNDE BİREYİ ÖNCELEYEN DÜŞÜNÜRLERDE SİVİL TOPLUM VE DEMOKRASİ

Sivil toplum ve demokrasi kavramlarına ilişkin tartışmalar Antik Yunana kadar uzanmaktadır. Bu kavramlar, tarihsel süreçte birlikte değerlendirilen kavramlar olmakla birlikte sivil topluma atfedilen anlamlar sivil toplum ve demokrasi arasındaki ilişkiyi de zaman zaman tartışmalı kılmıştır. Tarih boyunca kimi düşünürler sivil toplumu devlet ve siyasal toplumla eş anlamlı olarak değerlendirmiş ve devletten ve politik alandan bağımsız bir sivil toplumun imkanını sorgulamışlarıdır. Bazı düşünürler sivil toplumu siyasal toplumun çıkarlarına hizmet eden bir yapı olarak değerlendirmişlerdir. Bu düşünürlerden farklı olarak, sivil toplumu devletten bağımsız bir demokrasi ve özgürlük alanı olarak gören ve bireysel özgürlükleri ön plana çıkaran düşünürler de vardır. Bu çalışmanın amacı, Batı düşünce tarihinde bireye ve bireysel özgürlüklere ağırlık veren düşünürlerin sivil toplum ve demokrasi kavramlarına ilişkin yaklaşımlarını değerlendirmektir. Locke, Montesquieu, Ferguson, Mill, Hayek ve Tocqueville bu çalışmanın odağındaki düşünürleri oluşturmaktadır. Bu düşünürler her ne kadar sivil toplum ve demokrasi kavramlarını yorumlama ve değerlendirme biçimleri ile farklılık gösterseler de bireyi devlete öncelemeleri ve bireysel özgürlükleri öne çıkarmaları bakımından ortaklaşmaktadırlar. Çalışma, sivil toplum ve demokrasi arasındaki ilişkiye tarihsel bir bakış sunması ve bunu yaparken bireyi önceleyerek nispeten ortaklaşan düşünürlerin düşünceleri arasındaki farklılıkları ortaya koyması açısından önemlidir.

CIVIL SOCIETY AND DEMOCRACY IN THE THINKERS WHO FOCUS ON THE INDIVIDUAL IN THE HISTORY OF WESTERN THOUGHT

Discussions on civil society and democracy concepts date back to Ancient Greece. These concepts have been evaluated together in the historical process, but the meanings attributed to civil society have made the relationship between civil society and democracy controversial. Some thinkers have seen civil society synonymous with the state and political society throughout history and questioned the possibility of civil society being independent of the state. Some thinkers have evaluated civil society as a structure that serves the interests of political society. Some thinkers have seen civil society as an area of democracy and freedom independent of the state and emphasize individual freedoms. This study aims to evaluate the approaches of thinkers who focus on the individual and individual freedoms in the history of Western thought to the concepts of civil society and democracy. Locke, Montesquieu, Ferguson, Mill, Hayek, and Tocqueville are the thinkers in the focus of this study. These thinkers have been evaluated under three different categories according to the meanings they attribute to civil society and democracy. Although these thinkers differ in how they interpret the concepts of civil society and democracy, they are in common in that they emphasize individual freedoms. Therefore, the study is essential in revealing the differences between thinkers who prioritize the individual over the state.

___

  • Aristoteles (2015). Politika, Akderin, F. (Çev.). İstanbul: Say Yayınları.
  • Dacheux, E. (2012). Kamusal Alan: Demokrasinin Anahtar Bir Kavramı, Eric Dacheux (Ed.), Kamusal Alan içinde (13-27). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • Ferguson, A. (1782). An Essay on the History of Civil Society. London: T. Cadell.
  • Giddens A. & Sutton, P. W. (2014). Sosyolojide Temel Kavramlar, Esgin, A. (Çev.). Ankara: Phoenix Yayınevi.
  • Hayek, F. A. (1994). Kanun, Yasama Faaliyeti ve Özgürlük, Yayla, A. (Çev.). İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.
  • Hayek, F. A. (2011). The Constitution of Liberty, Ronald Hamowy (Ed.). Chicago: The University of Chicago Press.
  • Hayek, F. A. (2012). Liberalizm, Atilla Yayla (Ed.), Hayek’in Liberalizm Anlayışı içinde (33-80). İstanbul: Kesit Yayınları.
  • Hegel, F. (1991). Hukuk Felsefesinin Prensipleri, Karakaya, C. (Çev.). İstanbul: Sosyal Yayınları.
  • Heywood, A. (2012). Siyasetin Temel Kavramları, Özler, H. (Çev.). Ankara: Adres Yayınları.
  • Hobbes, T. (2013). Leviathan, Lim, S. (Çev.). İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
  • Kant, I. (1994). Etik Üzerine Dersler I, Özügül, O. (Çev.). İstanbul: Kabalcı Yayınevi.
  • Keane, J. (1994). Demokrasi ve Sivil Toplum, Erdoğan, N. (Çev.). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • Keane, J. (1993). Sivil Toplum ve Devlet Avrupa’da Yeni Yaklaşımlar, Köker, L., Çiğdem, A., Küçük, M., Akın, E., Bora, A. & Nur, A.) (Çev.). Ankara: Ayrıntı Yayınları.
  • Locke, J. (2002). Sivil Toplumda Devlet: Uygar Yönetim Üzerine İkinci İnceleme, Taşçı, S. ve Akman, H. (Çev.). İstanbul: Metropol Yayınları.
  • Mardin, Ş. (2015). Sivil Toplum. Mümtaz’er Türköne & Tuncay Önder (Ed.), Türkiye’de Toplum ve Siyaset Makaleler 1 içinde (9-19). İstanbul: İletişim Yayınları.
  • Marshall, G. (1999). Sosyoloji Sözlüğü, Akınhay, O. & Kömürcü, D. (Çev.). Ankara: Bilim ve Sanat Yayınları.
  • Mill, J. S. (2005). Özgürlük Üstüne ve Seçme Yazılar, Ertan, A. (Çev.). İstanbul: Belge Yayınları.
  • Montesquieu (2014). Kanunların Ruhu Üzerine, Baldaş, F. (Çev.). İstanbul: Hiperlink Yayınları. Platon (2015). Devlet, Ertunç, F. (Çev.). İstanbul: Karmen Yayıncılık.
  • Rousseau, J. J. ( 2012). Toplum Sözleşmesi, Günyol, V. (Çev.). İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.
  • Tocqueville, A. (1994). Amerika’da Demokrasi, Sezal, İ. & Dilber, F. (Çev.). Ankara: Yetkin Yayınları.
  • Tosun, G. E. (2005). Türkiye’de Devlet- Sivil Toplum İlişkisi ve Demokrasinin Pekişmesinin Önündeki Engeller, Lütfi Sunar (Ed.), Sivil Toplum ve Demokrasi içinde (123- 143). İstanbul: Kaknüs Yayınları.
  • Weigle, M. A. & Butterfield, J. (1992). Civil society in Reforming Communist Regimes: The Logic of Emergence. Comparative Politics, 25(1), 1-23.
  • Yayla, A. (2012). Hayek’in Fikir Dünyasında Liberalizm, Atilla Yayla (Ed.), Hayek’in Liberalizm Anlayışı içinde (9- 23). İstanbul: Kesit Yayınları.