Marka Şehir ve Yatırım Potansiyeli: Doğu Karadeniz Şehirlerinin Yatırım Yapılabilme Potansiyeli Üzerine Bir Araştırma

Sahip olduğu her türlü paydaş ile büyüyen ve gelişen şehirler, tarih boyunca insanlığın var olma serüveninde önemli roller üstlenmişlerdir. Sahip oldukları potansiyeller ve bu potansiyellerin değerlendirilmesiyle marka değerine kavuşarak, günümüz rekabet ortamında da halklarının refah ve mutluluğu için stratejik görevler üstlenmektedirler. Şehirler markalaştıkça soyut ve taklit edilemez değerlere kavuşarak zihinlerde kalıcılık sağlamakta ve böylece yüksek bir gelir potansiyeli oluşturmaktadırlar. Özellikle şehre dair yatırım yapılabilirlik ve şehrin taşıdığı yatırım potansiyeli gibi kavramlar, şehre yönelik değer getirisinde önemli bir unsur olarak görülmektedir. Şehrin sahip olduğu iç hedef kitle veya paydaşların, şehre yönelik yatırım konusuna yaklaşımları, şehrin sahip olduğu değer ve varlıklara yönelik yatırım potansiyeline olan inanç gibi unsurlar, marka şehir araştırmaları ve faaliyetleri açısından yol gösterici olabilmektedir. Şehir sakinlerine yani şehrin muhtemel yatırımcılarına odaklanan bu araştırma, şehre yönelik yatırım potansiyeli ve yatırımcı kavramları bağlamında, şehirlerin yatırım yapılabilirlik potansiyeline ilişkin tutumları ölçmeyi amaçlamaktadır. Doğu Karadeniz Bölgesinde yer alan Artvin, Bayburt, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize ve Trabzon şehirleri üzerinde gerçekleştirilen bu araştırma, her bir şehirde yaşamakta olan şehir sakinlerine kendi şehirlerine yönelik yatırım potansiyeli ve yatırımcı (iş adamı) ile ilgili tutumları ve inançları sorulmuş, elde edilen cevaplar istatistiki olarak analiz edilmiştir. Temelde iki farklı boyutta incelenen sonuçlardan ilki, tüm şehirlerden toplanan verilerle bölge şehirlerinin geneline yönelik tutumları içerirken ikinci boyutta her bir şehir ayrı ayrı analiz edilmektedir. Frekans, güvenilirlik, t-testi ve faktör analizlerinden yararlanılan bu araştırma, 1315 kişi üzerinde uygulanmış ve 1221 anket araştırmaya dahil edilmiştir. Ortaya çıkan ilk bulgular, katılımcıların yatırım potansiyeli kavramına yönelik önermelere büyük oranda katıldıklarını göstermektedir. Bunun yanında yatırımcı (iş adamı) faktörüne yönelik önermeleri ise onaylamadıkları ortaya çıkmaktadır.

___

  • ASLAN, E. Ş. (2018). Şehirlerin Markalaşmasında Ortak Aklın Yaratılması: Bir Marka Kent Platformu Oluşturma Arayışı, Çağdaş Yerel Yönetimler Dergisi, Cilt:27, Sayı:4, Ekim, s.29-61.
  • CARRASQUİLLO, C. A. S. (2011). Gated communities and city marketing: Recent trends in Guaynabo, Puerto Rico. Cities, 28(5), 444-451.
  • ELDEN, Müge (2009). Reklam ve Reklamcılık, İstanbul: Say Yayınları.
  • HARVEY, D. (2013). Asi Şehirler: Şehir Hakkından Kentsel Devrime Doğru, Çev: Ayşe Deniz Temiz, Üçüncü Baskı, Metis Yayınları, İstanbul.
  • IŞIK, M. ve ERDEM, A. (2016). Şehı̇rler ve İmajlar: Marka Şehı̇r Olma Sürecı̇nde Sakarya İmaji Üzerı̇ne Bı̇r Çalışma. Akademia, 4/3, 28-34. doi: 10.17680/akademia.07118
  • İLGÜNER, Muhterem ve ASPLUND, Christer (2011). Marka Şehir, Birinci Basım, Markating Yayınları, İstanbul.
  • JONES, J. P. (2004). Reklam Ne zaman İşe Yarar: Reklamın Satışları Tetiklemesi, (Çev: Erhan Güven). İstanbul: Reklamcılık Vakfı Yayınları.
  • KOTLER, P., ve KOTLER, M. (2015). Küresel Pazarları Kazanmak. Taner Gezer (çev.), 1.
  • MİDDLETON, A. C. (2011). City branding and inward investment. In City Branding (pp. 15-26). Palgrave Macmillan, London.
  • ÖZDEMİR, Ş., ve KARACA, Y. (2009). Kent Markası Ve Marka İmajının Ölçümü: Afyonkarahisar Kenti İmajı Üzerine Bir Araştırma. Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 11(2), 113-134.
  • ROLL, M. (2011). Asya’da Marka Stratejisi: Asya, Nasıl Güçlü Markalar Yaratır?, Brandage Yayınları, İstanbul.
  • SEZGİN, M., ve ÜNÜVAR, Ş. (2011). Yavaş şehir; sürdürülebilirlik ve şehir pazarlaması ekseninde. Konya: Çizgi Kitabevi.
  • TÜRKAY, O. (2014). Destinasyon yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık.
  • URRY, J. (2009). Turist Bakışı, Çev: Enis Tataroğlu-İbrahim Yıldız, Bilgesu Yayıncılık, Ankara.