XV-XVI. YÜZYILLARDA KIRŞEHİR’DE BULUNAN KONAR-GÖÇER GRUPLAR

Anadolu’nun birçok bölgesi gibi Kırşehir, ilk çağlardan beri çeşitli kültür ve medeniyetlerin izlerini taşıyan bir yer olmuştur. 1071 Malazgirt Savaşından sonra Anadolu ve Türkistan arasında yaşa- nan yoğun göç dalgasının arasında kalan Kırşehir Osmanlı Devle- tinden önceki beylikler döneminde Türk Nüfusunun korunduğu yerlerden birisi olmuştur. Bu durumun oluşmasında konar-göçer gurupların etkisi büyük olmuştur. Bölge, Osmanlıların eline geç- mesinden sonra doğudan ve Kuzey Suriye’den gelen konar- göçerlerin uğrak yeri olmuştur. Zamanla hayvancılığı tarımla ta- mamlama imkânını bulan bu guruplar yerleşik hayatın temellerini de atmışlardır. Bu çalışmada Başbakanlık Osmanlı Arşivinde, To- kat Livasının nüfus ve hasılatı ile, tımar ve malikane ve evkafını mübeyyin TD 19 (H. 890/M. 1485) Mufassal Tahrir Defteri ile Ta- pu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Kuyud-ı Kadime Arşivinde bulu- nan TD139 (H. 992/M. 1584) numaralı mufassal tahrir Defterde istifade etmek suretiyle XV-XVI. Yüzyıllarda Kırşehir İl bölgesinde bulunan konar-göçer gurupların bölgede yerleşik hayata geçişte oynadıkları rol izah edilmeye çalışılmıştır.

___

  • Faroqhi, Suraiya. (2004). Osmanlı’da Kentler ve Kentliler. İstanbul: Tarih Vakfı Yurt Yayınları.
  • Gündüz, Tufan. (2005). XVII ve XVIII. Yüzyıllarda Danişmendli Türkmenleri.İstanbul: Yeditepe Yayınevi.
  • İnalcık, Halil. (2000). Osmanlı İmparatorluğunun Ekonomik ve Sosyal Tarihi,C. 1 (1300-1600). İstanbul: Eren Yayınları.
  • Köprülü, Fuad. (1994). Osmanlı Devleti’nin Kuruluşu. Ankara: Akçağ Yayınla- rı.
  • Sümer, Faruk. (1960). Anadolu’ya Yalnız Göçebe Türkler mi Geldi?. Belleten,24 (96).
  • Şahin, İlhan. (2002). Kırşehir” maddesi, Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklo- pedisi (DİA) Cilt 25. Ankara: Türkiye Diyanet Vakfı Yayın Matbaacılık.
  • Türkay, Cevdet. (1979). Osmanlı İmparatorluğunda Oymak, Aşiret ve Cema- atler. İstanbul: İşaret Yayınları.
  • Yörük, Doğan.(2005). XVI. Yüzyılda Aksaray Sancağı 1500-1584), Konya.