TÜRKİYE’DE KURULMASI DÜŞÜNÜLEN NÜKLEER SANTRALLERE İLİŞKİN ÖĞRETİM ELEMANLARININ GÖRÜŞLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ (SİNOP ÖRNEKLEMİ)

Türkiye piyasalarının uluslararası sermayenin denetimine girme hali- nin birçok boyutu ve örneği vardır. Bunlardan biri de hiç kuşkusuz nük- leer santrallerin kurulmasına izin verilmesi halidir. Dünyadaki ekono- mik gelişmelere bağlı olarak ve Türkiye’nin bu gelişmelere ayak uydur- ması ile Türkiye’de nükleer santrallerin kurulma çalışmaları neredeyse başat gider. Her ne kadar Türkiye’de nükleer santral kurulma çalışma- ları dünyadaki örneklerinde olduğu gibi II. Dünya savaşı sonrasına ka- dar gitmekle birlikte günümüzdeki neoliberal ekonomik gelişmelerin süreci belirgin kıldığı söylenebilir. Bu durumu ortaya çıkarmak ve oluş- turduğumuz varsayımlarımızı test etmek için Sinop’ da kurulması dü- şünülen nükleer santrale ilişkin Sinop Üniversitesinde çalışan öğretim elamanlarının görüşlerine başvurduk. Ulaşacağımız sonucun, sorunun çözümü yeryüzü kaynaklarının kimin için, hangi amaçla ve nasıl payla- şılarak kullanılacağı sorularına verilecek yanıtlarla ilgili olduğunu bili- yorduk ve bu amaçla katılımcılara ilgili soruları sorduk. Bu sorulara ve- rilecek yanıtların onların yeryüzü kaynaklarını üç beş kişinin kendi çı- karı için hoyratça kullanmasının mı yoksa tüm canlılara ait olan yeryü- zünün yine onların yararına düzenlenmesinin mi tarafı olduklarını gös- termesi açısından önemliydi. Nükleer santral tartışmalarına katılan öğ- retim elamanların büyük bir çoğunluğu, bizim kapitalizm ile ekolojinin bir arada olamayacağı anlamına gelen argümanlara ulaşmamızı sağ- ladı.

___

  • AKBAL, Tül (2014). “Tepkici Bir İktidarın Mağdur İktidarı”, Evrensel Kültür Dergisi, sayı 275, s.26-29.
  • AKKAN, Erdoğan (1975). Sinop Yarımadası Jeomorfolojisi, Ankara: D. T. C.F. Yayınları No. 261.
  • BORATAV, Korkut (2008). “Mühim Olan Sınıf Mücadelesidir”, Yeniden Dev- rim Dergisi, sayı 8,s. 40.
  • BORATAV, Korkut (2014). “IMF 70 Yaşında”, Birgün Gazetesi Pazar Eki, 30 Kasım.
  • ERGUN, Doğan (2006). Yöntemi Bulmak, Ankara: İmge Kitabevi. ERGUN, Doğan (2014). Yöntemi Geliştirmek, Ankara: İmge Kitabevi. HARVEY, Davıd (2010). Sermaye Muamması, İstanbul: Sel Yayınları.
  • KÜNAR, Arif (2005). “Neden Nükleer Santrallere Hayır”, Bilim ve Gelecek Dergisi, sayı 11, s. 6-15.
  • LEFEBVRE, Henrı (2014). Mekânın Üretimi, İstanbul: Sel Yayınları.
  • MUKUL, İrfan (2014). “Nükleer Enerji Karşıtlarının Kapitalizm ile İmtihanı: Atları Hatırlayın ve Sopaları Kapın”, Birgün Gazetesi, Pazar Eki, 16 Mart.
  • YILDIRIM, Hasan-ŞİMŞEK, Ali (2013). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri, Ankara: Seçkin Yayıncılık.