TÜRK CUMHURİYETLERİ ARASINDAKİ ULUSLARARASI ÖĞRENCİ HAREKETLİLİĞİ VE BU HAREKETLİLİĞİN YÜKSEKÖĞRETİMİN ULUSLARARASILAŞMA SÜRECİNDEKİ ROLÜ

Öğrenci hareketliliği uluslararasılaşmanın en önemli ayaklarından birini oluşturmaktadır. Bu çalışmada, bağımsızlıklarını kazandıktan sonra Azerbaycan, Türkmenistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan’ın yükseköğrenim alanında uluslararasılaşma süreci, öğrenci hareketliliği kapsamında ele alınmıştır. Türkiye ve Türk Cumhuriyetleri arasındaki öğrenci hareketliliğini ortaya koymak, Batı dışı rotaların öğrenci hareketliliğindeki etkisinin artmasıyla birlikte daha da önemli bir konu hâline gelmiştir. Araştırmada ulusal ve uluslararası kaynaklardan edinilen öğrenci hareketliliği verileri üzerinden, bu devletlerin kendi aralarında ki ve Türkiye ile olan öğrenci hareketliliklerinin boyutları değerlendirilmiştir. Türkiye’ye Türk Cumhuriyetlerinden gelen uluslararası öğrenci sayısı nispeten yüksek olmasına rağmen, Türk Cumhuriyetlerinin kendi aralarındaki ve Türkiye’den Türk Cumhuriyetlerine olan hareketlilikte aynı eğilimi görmek mümkün değildir. Türk devletleri arasındaki öğrenci hareketliliğini arttıracak mekanizmaların geliştirilmesine yönelik uygulamalar gerek bu ülkelerin yükseköğretimde uluslararasılaşmasında gerekse aynı tarihsel kökenden gelen toplulukların yakınlaşmasında daha da önem kazanmaktadır.

___

  • AKÇALI, P. - C. E. DEMİR (2012). “Turkey’s Educational Policies in Central Asia and Caucasia: Perceptions of Policy Makers and Experts”. International Journal of Educational Development. XXXII/1: 11-21.
  • ALIMUKHAMEDOV, F. (2020). “Central Asia: Crossing the Threshold at Different Speeds”.International Higher Education. 103: 12-14.
  • ALTBACH, P. G. (1991). "Impact and Adjustment: Foreign Students in Comparative Perspective". The International Journal of Higher Education Research. XXI/3: 305- 323.
  • ALTBACH, P. G. - D. ENGBERG (2014). "Global Student Mobility: The Changing Landscape". International Higher Education. 77: 11-13.