İKİ ON YILLIK DÖNEMDE TÜRKİYE’NİN GÜRCİSTAN SİYASETİNDEKİ OLUMLU TABLO

Gürcistan ile Türkiye arasındaki ilişkiler Güney Kafkasya’nın en istikrarlı ilişkilerinden biridir. İyi komşuluk ilişkisi Gürcistan’ın bağımsızlığını kazandığı dönemde başlayıp, 90’larda ve 2000’lerde iki on yıllık dönemde farklı vurgular taşısa da olumlu halini hep korumuştur. İlişkilerde iki başlık temel olmuştur. Diplomatik zemini bu başlıklar belirlemiştir. Ekonomik alanda büyük yatırım projeleri vardır: Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı ve Bakü-Tiflis-Kars demiryolu. İyi komşuluk başlığındaysa Batum Uluslararası Havalimanı’nın ortak kullanımı, ilk önce vizesiz geçiş, sonrasında pasaportsuz geçiş uygulamalarıyla sınırın iki tarafındaki nüfusun kaynaşması anılabilir. Türkiye’nin kuzeydoğu komşusu Gürcistan ile ilişkileri komşularla sıfır sorun politikasının da içinde yer almaktadır. AK Parti iktidarı tarafından ilan edilen bu dış politik yaklaşım ilerleyen süreç içinde doğudan batıya birçok komşu ülkeyle tıkanırken, Gürcistan ile ilişkiler olumlu durumunu korumuştur. Bu yüzden Gürcistan için, komşularla sıfır sorun politikasının en iyi sürdüğü ülke denebilir. Gürcistan olumlu komşuluk karnesi çıkardığı bir ülke olması yönüyle Türkiye için önemlidir. İki ülke, dış siyasetlerinde girdikleri virajlarda dahi dostluklarını korumasını bilmiştir.

___

  • AYDIN, Mustafa (2013). “Kafkasya'da Türk Dış ve Güvenlik Politikalarının Değişen Dinamikleri”. Kafkasya'da Değişim Dönüşüm (Avrasya Üçlemesi III). (der. Mustafa Aydın). Ankara: Nobel Yayınları: 203-227.
  • BOZKURT, G. Saynur (2006) “ABD’nin Ortadoğu Politikası”. Büyük Ortadoğu Projesi. (ed.Atilla Sandıklı-Kenan Dağcı). İstanbul: Tasam Yayınları: 117-149.
  • GAZEL, Fırat (2004). Mavi Akım. İstanbul: Metis Yayınları.