KENTSEL MEKÂNLARA DUYULAN AİDİYET HİSSİNİN KADINLARIN SİYASAL/ YÖNETSEL KATILIMINA ETKİSİ: BATI KARADENİZ BÖLGESİ’NDE BİR ALAN ARAŞTIRMASI

Kadın ve erkek arasında kent yönetimine katılım boyutunda nüfusla orantılı bir temsiliyetin gerçekleşmemesi durumu günümüzde insan hakları ihlali çerçevesinde değerlendirilmektedir. Ayrıca demokrasi kültürü açısından oldukça önem arz eden bu durum, ülkelerin gelişmişlik düzeyi için de etkilidir. Yaşanılan kente karşı hissedilen aidiyet duygusunun kent halkının yönetime katılım göstermesi için önemli olduğu düşüncesinden yola çıkılarak gerçekleştirilen bu araştırmada, yönetsel düzeyde katılım gösteren kadınlarla yapılan bir anket çalışması ile durum tespiti yapılmaya çalışılmıştır. Çalışmanın amacı örneklem olarak seçilen kentlerde, kentsel mekânlara karşı duyulan aidiyet hissinin kadınların kent yönetimine katılım göstermesinde etkili olup olmadığının tespit edilmesidir. Çalışmanın sahası Batı Karadeniz Bölgesi’nde seçilen Bolu, Zonguldak ve Sinop’tur. Bu sahada edinilen bulgular kentlerin hepsinde kadın yöneticilerin yaşadıkları kentlere karşı duydukları sahiplenme duygusunun oldukça yüksek olduğunu göstermiştir. Bu sonuç, kentlerin sahip olduğu birtakım özellikleri (sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyi, kentin sahip olduğu toplumsal kültür) ile kadınların sahip olduğu bazı özelliklerinin (sosyo-ekonomik düzey, kentte geçirilen yaşam süresi, yönetsel görev ve düzey, etkin sosyal-siyasal yaşam) kente karşı hissedilen aidiyet duygusu ile ilişkilendirilmesi gerekliliği araştırmaya ilham vermiştir.

___

  • Altan, M. (2011). Kent Dindarlığı, TİMAŞ Yayınları: İstanbul.
  • Göregenli, M., Karakuş, P., Kösten, Y.Ö., Umuroğlu İ. (2014). Mahalleye Bağlılık Düzeyinin Kent Kimliği İlişkisi İçinde İncelenmesi. Türk Psikoloji Dergisi. 29(73), 73-85.
  • Göymen, K. (2010). Türkiye’de Yerel Yönetişim ve Yerel Kalkınma. Boyut Yayınları, İstanbul.
  • Hagerty, B., & Patusky, K. (1995). Developing a measure of sense of belonging. Nursing Research, 44, 9-13.
  • Harvey, D. (2008). Right to the City, New Left Review, 53, http://newleftreview.org/II/53/davidharvey-the-right-to-the-city, (Erişim tarihi: 4 Ağustos 2021). Harvey, D. (2013). Sosyal Adalet ve Şehir, Metis Yayınları: Ankara.
  • İzci, İ. (2014). Katılımcı Yerel Yönetim. Kalkedon Yayıncılık: İstanbul.
  • Keleş, R. (2013). Kentleşme Politikası. İmge Kitabevi: Ankara.
  • Kırlı Özer, G.,Çahantimur, A. Kırlı, S. (2020). Aidiyet Duygusu Kentlerin Algılanmasında Etkili Etkenlerden Birisi midir? Bir Pilot Çalışma. Anadolu Psikiyatri Dergisi, 21(3), 285-291.
  • Kutlu, Ö., Göksel, Z.S.(2014). Kent Kültürü Oluşturma Aracı Olarak Kültürel Belediyecilik: Selçuklu Örneği. Selçuk Üniversitesi SBE Dergisi Dr. Mehmet Yıldız Özel Sayısı, 75-91.
  • Mackenzie, S. (2002). Kentte Kadınlar (249-285). 20. Yüzyıl Kenti. Editörler: Duru, B. ve Alkan, A. Ankara: İmge Yayınevi.
  • Şen Beyazlı, D., Aydemir, Ş.(2008). Kentlilik Bilinci ve Mekân: Trabzon Kenti Örneği. Karadeniz Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Doktora Tezi.
  • Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Hanehalkı İş gücü Araştırması 2018-2019. https://www.tuik.gov.tr/ (Erişim tarihi: 6 Kasım 2021).
  • Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), https://tbmm.gov.tr/ (Erişim tarihi: 6 Ekim 2021