Devre Tatil Sistemleri, Hukuki Niteliği ve Muhasebe Uygulamaları

Devre tatil sistemi alternatif bir tatil şekli olarak ortaya çıkmış ve birçok ülkede hızla yaygınlaşmıştır. Diğer tatil şekillerine göre daha ucuz olması, zamanlama ve tatil yeri açısından sağladığı esneklik, bu tatil tercihindeki artışın en önemli nedenleridir. Ancak mülkiyet hakkına dayanmaması ve bir alacak hakkının satın alınması olarak düzenlenen devre tatil sözleşmeleri, hukuki açıdan da kendine has özelliklere sahiptir. Bu özellikler devre tatil sözleşmelerinin muhasebe uygulamalarında da etkili olmaktadır. Bu çalışmanın amacı, devre tatil ve sözleşmelerinin hukuki niteliği ve muhasebe uygulamalarını incelemektir. Bu amaçla öncelikle devre tatil sisteminin doğuşu, gelişimi ve hukuki niteliği konusunda açıklamalarda bulunulmuştur. Daha sonra ise Türkiye’de, vergi kanunları ve Türkiye Muhasebe/Finansal Raporlama Standartları (TMS/TFRS) açısından muhasebe uygulamaları tartışılmıştır.

Timeshare Vacation System, Legal Nature And Accounting Practices

Timeshare vacation system has been occurred as a form of alternative holiday and spread out in many countries. To be less expensive than other forms of vacation, flexibility holiday time and places are the main important reasons of the increase in holiday choices. However, the legal point of view, timeshare vacation contract has unique features in terms of not based on the property ownership and as an arrangement of the right to receive the purchase of a timeshare term. These features are also effective in accounting practices. The purpose of the study, to examine the accounting practices and the legal nature of time share vacation and its contracts. For this purpose, detail information about emergence, development and the legal nature of timesharing vacation system has been explained. Then, accounting practices in terms of the tax laws and Turkish Accounting/Financial Reporting Standards to timeshare vacation contract are discussed.

___

  • AKDOĞAN, Abdurrahman (2011), Vergi Hukuku ve Türk Vergi Sistemi, Gazi Kitabevi, Ankara, s.489.
  • AKDOĞAN, Nalan, Rafet AKTAŞ, Ali DERAN, Deniz U. ERHAN, Vedat ACAR (2011), Türkiye Muhasebe Standartlarıyla Uyumlu Sektörel Muhasebe, Gazi Kitabevi, Ankara, s.461.
  • AKİPEK, Şebnem (2003), “Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Çerçevesinde Kredi Kartları”, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, Cilt. 52, Sayı.3, s.112.
  • BERGER, Curtis J. (1990), “Time Sharing in The United States”, The American Journal of Comporative Law, Vol. 38, pp.145. CEBUC, Iuliana, Carmen Iordache, Laura Panoiu (2010), “Communitary Legislative Evolutions Concerning Time Sharing Contracts. Regulatory State in Romania”, Munich Personal RePEc Archive, February, pp.1-2.
  • ÇELEBİ, Funda (2008), Devre Tatil Sözleşmesi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayımlanmamış Doktora Tezi, İstanbul, s.45, 51, 53-54.