Bir Üniversite Öğrenci Yemekhanesinde Simülasyon Uygulaması

Günlük hayatta sıra beklemek, oluşan müşteri kitlesine anında hizmet verememekten kaynaklanmaktadır. Beklemek müşterilerde memnuniyetsizliğe sebep olur, bu nedenle bekleme sürelerini dolayısıyla da memnuniyetsizliği azaltmak için hizmet sistemleri üzerinde çalışılması gerekmektedir. Beklemelerin en çok görüldüğü yerlerden bir tanesi de yemekhanelerdir. Özellikle üniversitelerde öğlen saatlerinde kısıtlı bir zaman diliminde çok sayıda öğrencinin yemekhaneden hizmet almak istemesi sonucunda uzun kuyruklar oluşabilmektedir. Bu çalışmada öğlen saatlerinde uzun kuyrukların gözlemlendiği bir üniversite öğrenci yemekhanesi için Arena simülasyon yazılımında mevcut durum için model kurulmuş, mevcut durum incelenerek beklemeleri azaltacak alternatif senaryolar geliştirilip denenmiştir. Çalışma sonucunda yoğun bir günde mevcut durumda öğrenciler sistemde toplam 40 dakika geçirmekte 17 dakika beklemekteyken alternatif senaryolar ile toplam sürenin 24 dakikaya bekleme süresinin ise 1 dakikanın altına indirilebileceği görülmüştür.

Simulation Applicatıon In A University Student Refectory

The reason for waiting in the daily life is due to the inability to provide instant service to the customer. Waiting leads to dissatisfaction with customers, so it is necessary to work on service systems to reduce waiting times. One of the places where waiting is seen most is the refectory. Especially in universities, long queues may occur as a result of the large number of students wanting to get service from the cafeteria in a limited time period. In this study, a model was established for the current situation in Arena simulation software for a university student refectory where long queues were observed at noon hours, and the alternative scenarios that would reduce waiting were developed and tested. As a result of the study, it is seen that students spend a total of 40 minutes in the system on a busy day, while waiting for 17 minutes, while the total time can be reduced to 24 minutes and the waiting time to be less than 1 minute.

___

  • Adi, E. ve Dharmawirya, M. (2011) “Case Study for Restaurant Queuing Model”, International Conference on Management and Artificial Intelligence IPEDR, 7: 52–55
  • Akdeniz, H. A., B. Tatar(2009), “Havalimanında Kuyruk Simülasyonu: İzmir-Gaziemir Adnan Menderes Havalimanı Uygulaması”, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi,11(3), 3-12, İzmir.
  • Arpacı, S. S. (1995), Konut Projelerinde Simülasyon Yaklaşım İle Maliyet Tahmini, İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Curin, S. A., Vosko, J. S., Chan, E. W., & Tsimhoni, O. (2005, December). “Reducing service time at a busy fast food restaurant on campus”. In Proceedings of the 37th conference on Winter simulation (pp. 2628-2635). Winter Simulation Conference.
  • Çevik, Y. ve A. E. Yazgan(2008), “Hizmet Üreten Bir Sistemin Bekleme Hattı(kuyruk) Modeli İle Etkinliğinin Ölçülmesi”, Niğde Üniversitesi İktisadi ve idari bilimler fakültesi dergisi, 1(2), 119-128.
  • Ertuğrul, İ., B. Birsen, A. Özçil (2015), “İki Bankanın Farklı Şubelerindeki Müşteri Bekleme Sürelerinin Kuyruk Modeliyle Etkinlik Analiz”i, Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi,5(1), 275-292.
  • Halaç, O. (1993), İşletmelerde Simülasyon Teknikleri, Alfa Basım Yayım, İstanbul.
  • Koruca, H. İ., Aydemir, E., Oktay, A., & Uğurlu, N. (2011). “Isparta İli Elektrik Arıza Tamir Bakım Biriminde Simülasyon Destekli Personel Planlama ve Organizasyon Yapılandırma Araştırması”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 15(3), 218-223.
  • Law, M. A. ve D. W. Kelton (2000), Simulation Modeling and Analysis, McGraw-Hill, USA.
  • Özdağoğlu, A., Yalçınkaya, Ö., & Özdağoğlu, G. (2009). “Ege bölgesi’ndeki bir araştırma ve uygulama hastanesinin acil hasta verilerinin simüle edilerek analizi”, İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 8(16), 61-73.
  • Söyler, H., & Ali, Koç. (2014). “Bir Kamu Hastanesi İçin Acil Servis Simülasyonu ve Veri Zarflama Analizi İle Etkinlik Ölçümü”. Aksaray Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 6(2), 115-132.
  • Şahin, M. (1978), Üretim Yönetiminde Simülasyon Analizi ve Uygulaması, Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, Eskişehir.
  • Uyrun, A. ve Yıldız, M. S. (2015), “Hızlı Yiyecek İçecek İşletmesi Servis Sisteminin Bekleme Hattı Modeliyle Analizine Yönelik Bir Uygulama”, Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 29, 1, 19-34
  • Yıldız, M. S. ve Arslan H.M.(2013), “Bekleme Hattı Modeliyle Servis Sisteminin Analizi: Düzce Üniversitesi Merkez Yemekhanesi Örneği”, Yönetim ve Araştırma Dergisi, 21, 169-184.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi-Cover
  • ISSN: 1304-8120
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2004
  • Yayıncı: Kahramanmaraş Sütçü İmam Universitesi