Mikro Şebeke Bağlantılı Güneş Enerji Üretim Sistemlerinin Kontrolü

Yenilenebilir enerji üretim sistemlerinin elektrik şebekelerine bağlanması son yıllarda ciddi bir artış göstermektedir. Toplam enerji üretimi içindeki payları son yıllarda artmaktadırlar. Bunun en önemli nedeni ise ucuz ve çevre dostu olmalarıdır. Bununla birlikte şebekeye bağlantı sırasında bir takım problemler öne çıkmaktadır. Bağlantılarda yarıiletken dönüştürücülerin kullanımı zorunlu olduğundan bir takım kontrol ve uygulama problemi ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmada şebekeye bağlantılı sistemlerde kullanılan H5 tipi evirici ile yükselten tip kıyıcılarda maksimum güç noktası ve histerisis kontrollerinin uygulanması incelenmiştir. Yapılan bilgisayar benzetimlerinde çeşitli karşılaştırmalar da sunulmuştur. Ayrıca iki farklı topoloji incelenmiştir. Merkezi ve yerel olmak üzere iki tür toplojoide güç ve verim analizleri gerçekleştirilmiştir

Fotovoltaik Kaynakların DA/AA Eviriciler ile Mikroşebekeye Entegrasyonundaki Problemlerin İncelenmesi

Fotovoltaik sistemlerin elektrik şebekelerine paralel bağlanması son yıllarda araştırma konusu olarak öne çıkmaktadır. Güç elektroniği tabanlı dönüştürücülerin paralel bağlanmada kullanılması sonucunda kararlılık ve güç kalitesi açısından problemlerin oluştuğu görülmektedir. Özellikle mikro şebekelere bağlı fotovoltaik enerji kaynaklarının devreye giriş çıkışlarındaki olası düzensizlikler, şebekeye sürekli enerji sağlanmasında süreklilik, kararlılık ve kalite açısından bir takım sorunlar literatürde vurgulanmıştır.   Bu tez çalışmasında mikro şebekeye H5 tipi evirici üzerinden paralel bağlı bir fotovoltaik kaynak ve şebekenin simulinkte modellemesi gerçekleştirilecektir. Maksimum güç takip algoritmaları uygulanacaktır. Bunun yanında PWM ile evirici kontrolü de gerçekleştirilecektir. Öncelikli olarak meydana gelebilecek problemler gözlenecektir. Daha sonra bu problemler için çözüm önerileri geliştirilecektir. Çözüm önerilerinin uygunluğu bilgisayar benzetimleri ile gösterilecektir.

___

  • [1]. Çalışkan E., (2011), “Fotovoltaik Sistemler için DSP Temelli Güneş Çeviricisi Tasarımı ve Uygulaması”, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi.
  • [2]. Özçelik MA., (2015) “Fotovoltaik Sistemlerde Verim ve Performansın Arttırılmasına Yönelik Maksimum Güç Noktası İzleyicisi Tasarımı”, Doktor Tezi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi.
  • [3]. Üzüm Aydın, A., (2015), “ Fotovoltaik Uygulamalar için Güç Konvertörlerinin Kontrolü”, Yüksek Lisans Tezi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi.
  • [4]. Yilmaz Ş., (2015), “Kahramanmaraş il Merkezi Koşullarında Optimum Enerji Verimliliğine Sahip Fotovoltaik Temelli Bir Elektrik Jeneratörünün Modellenmesi ve Gerçekleştirilmesi”, Doktora Tezi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi.
  • [5]. Özdemir Ş., (2007), “Fotovoltaik Sistemler icin Mikrodenetleyicili En Yüksek Güç Noktasını İzleyen Bir Konvertörün Gerçekleştirilmesi”, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi.
  • [6]. Twidell J. and Weir T. (2006), “Renewable Energy Resources” Second Edition, Taylor & Francis Group, New York.
  • [7]. Demirtaş M. İbrahim S. Irmak E. ve Çolak İ., (2008) “Güneş Enerjili Sistemler Đcin Mikrodenetleyici Tabanlı DA/DA Yükselten Dönüştürücü”, Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi Cilt.23 No.3, s719- 728, Ankara.
  • [8]. Demirbaş Ş., ve Fidanboy H., (2011), “Akım Kontrollü Gerilim Kaynaklı Evirici İle Sürülen RL Yükü Üzerindeki Akım Harmoniklerinin İncelenmesi”, Proceeding of 6th International Advanced Technologies Symposium, pp 230-235, Elazığ, Turkiye.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi-Cover
  • Başlangıç: 1998
  • Yayıncı: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Azo Grubu İçeren Schiff Baz Metal Komplekslerinin Fotolüminesans Özellikleri

Mesut İKİZ, Gökhan CEYHAN, Esin İSPİR

Kahramanmaraş Kentinde Güneş Enerjisi Destekli Absorpsiyonlu Soğutma Sistemi Kullanılarak Bir Apartman Dairesinin Soğutulması

Muhammed KUYUMCU, Hüseyin ŞAHİN, Recep YUMRUTAŞ, Muharrem İMAL

Mikro Şebeke Bağlantılı Güneş Enerji Üretim Sistemlerinin Kontrolü

Zülal ÇELİK, Ahmet YILMAZ, Eser SERT

Birleşik Isı ve Güç Üreten Sistemlerin Uygulamalı Analizi ve KSÜ Hastanesi Örnek Çalışması

Muharrem İMAL, Ahmet KAYA, Mahit GÜNEŞ, Muhammed KUYUMCU, Kerim SÖNMEZ

Altın Üretiminde Kullanılan Kral Suyundan Sıvı Gübre Üretimi

Alaaddin GÜNDEŞ

Kavak, Kayın ve Okaliptüs Kaplamaları ile Üretilen Kontrplakların Vida Tutma Direncinin Araştırılması

Bekir BAL, Zeynep GÜNDEŞ, Elif AKÇAKAYA

Uyarlamalı Bulanık-PI Denetim Esaslı Dinamik Senkron Kompanzatör ile Reaktif Güç Kompanzasyonu Benzetim Çalışması

Ahmet GANİ, Ö. Fatih KEÇECİOĞLU, Hakan AÇIKGÖZ, Mustafa ŞEKKELİ

Gaziantep’in Trafik Kaynaklı Hava Kirliliğinin Belirlenmesi

Yakup CUCİ, Esra ERGÜN POLAT

Çoklu Ekran Kartı ile Hızlandırılmış Ayrık Haar Dalgacık Dönüşümü Temelli Görüntü Şıkıştırma

Selçuk ASLAN, Hasan BADEM, Tayyip ÖZCAN, Derviş KARABOĞA, Alper BAŞTÜRK

Bir Güneş Enerji Santralinin Elektrik Şebekesindeki Güç Kalitesi Parametrelerine Etkisinin İncelenmesi

Ö. Fatih KEÇECİOĞLU, Mustafa TEKİN, Ahmet GANİ, Hakan AÇIKGÖZ, Ahmet GEMCİ, Mustafa ŞEKKELİ