Gaziantep’in Trafik Kaynaklı Hava Kirliliğinin Belirlenmesi

Bu çalışmada, Gaziantep’in hava kalitesinin bilimsel olarak tespit edilmesi ve değerlendirilmesi amacıyla il merkezinde meydana gelen trafik kaynaklı emisyonlar belirlenmiştir. İl haritası, tüm emisyon kaynakları için 1x1 km şeklinde cad tabanlı program kullanılarak gridlenmiştir. Trafik kaynaklı emisyonların belirlenmesi için aktivite verisi ve emisyon faktörleri kullanılarak hesaplamalar yapılmıştır. Çalışma sonucunda trafik kaynaklı emisyon miktarları belirlenerek; Gaziantep İlinin trafik kaynaklı kirlilik haritası oluşturulmuştur. Harita doğrultusunda; Gaziantep İlinde kirliliğin yoğun olduğu yerlerin şehir merkezi ve şehrin kuzeyinde yer alan OSB bölgelerinde olduğu gözlemlenmiştir. Aynı zamanda, şehrin trafik akışının yoğun olduğu 30 noktasında pasif örnekleme metodu ile NOxemisyonu belirleme çalışmaları da yürütülmüştür. Belirlenen kavşaklarda elde edilen NOX gözlemlenmemiştir. Bu çalışma ile; elde edilen emisyon verilerinin hem Gaziantep ili için oluşturulacak eylem planına altlık oluşturması hem de halkın bu konuda bilinçlenmesi hedeflenerek; uygulanabilir çözüm önerileri sunulmuştur. emisyonları yönetmeliklerde verilen sınır değerler kapsamında değerlendirilmiş olup; aşım

Gaziantep’te Trafik Kaynaklı Hava Kirliliğinin Belirlenmesi

Bu çalışmada, Gaziantep’in hava kalitesinin bilimsel olarak tespit edilmesi ve değerlendirilmesi amacıyla il merkezinde meydana gelen trafik kaynaklı emisyonlar belirlenmiştir. İl haritası, tüm emisyon kaynakları için 1x1 km şeklinde cad tabanlı program kullanılarak gridlenmiştir. Trafik kaynaklı emisyonların belirlenmesi için aktivite verisi ve emisyon faktörleri kullanılarak hesaplamalar yapılmıştır. Çalışma sonucunda trafik kaynaklı emisyon miktarları belirlenerek; Gaziantep İlinin trafik kaynaklı kirlilik haritası oluşturulmuştur. Harita doğrultusunda; Gaziantep İlinde kirliliğin yoğun olduğu yerlerin şehir merkezi ve şehrin kuzeyinde yer alan OSB bölgelerinde olduğu gözlemlenmiştir.Aynı zamanda, şehrin trafik akışının yoğun olduğu 30 noktasında pasif örnekleme metodu ile NOx emisyonu belirleme çalışmaları da yürütülmüştür.  Belirlenen kavşaklarda elde edilen NOX emisyonları yönetmeliklerde verilen sınır değerler kapsamında değerlendirilmiş olup; aşım gözlemlenmemiştir.Bu çalışma ile; elde edilen emisyon verilerinin hem Gaziantep ili için oluşturulacak eylem planına altlık oluşturması hem de halkın bu konuda bilinçlenmesi hedeflenerek; uygulanabilir çözüm önerileri sunulmuştur.

___

  • [1]. www.tubitak.gov.tr/tubitak_content_files/viz yon2023/csk/EK-6.pdf (Erişim Tarihi:2015) [2]. http://www.saglikbakanligi.com/html_files/bi lgi/CEVRE_VE_SAGLIK/CVS-5.htm (Erişim Tarihi:2015)
  • [3]. Kocaman, Ö., 2010. Erzurum’da Pasif Örnekleme Yöntemiyle Alansal Hava Kalitesinin Tahmini, ERZURUM.
  • [4]. Doğan, C.,2008. “Bir Odanın Doğal Havalandırılmasının Sayısal Analizi”. Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, ANKARA.
  • [5]. Kavak Yürük R., 2010. Bahçeşehir Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi , Trafik Yoğunluğunun Enerji Tüketimi ve Hava Kirliliğine Etkileri ve Analizi, İSTANBUL.
  • [6]. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Yayınlar, İl Çevre Durum Raporları: Gaziantep İl Çevre Durum Raporu, 2013.
  • [7]. Gaziantep Kent Air Projesi, 2013. www.csb.gov.tr (Erişim Tarihi:2015).
  • [8]. http://www.eea.europa.eu/publications/emepeea-emission-inventory-guidebook-2009, (Erişim Tarihi:08.06.2015).
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi-Cover
  • Başlangıç: 1998
  • Yayıncı: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Uyarlamalı Bulanık-PI Denetim Esaslı Dinamik Senkron Kompanzatör ile Reaktif Güç Kompanzasyonu Benzetim Çalışması

Ahmet GANİ, Ö. Fatih KEÇECİOĞLU, Hakan AÇIKGÖZ, Mustafa ŞEKKELİ

Mikro Şebeke Bağlantılı Güneş Enerji Üretim Sistemlerinin Kontrolü

Zülal ÇELİK, Ahmet YILMAZ, Eser SERT

Azo Grubu İçeren Schiff Baz Metal Komplekslerinin Fotolüminesans Özellikleri

Mesut İKİZ, Gökhan CEYHAN, Esin İSPİR

Bir Güneş Enerji Santralinin Elektrik Şebekesindeki Güç Kalitesi Parametrelerine Etkisinin İncelenmesi

Ö. Fatih KEÇECİOĞLU, Mustafa TEKİN, Ahmet GANİ, Hakan AÇIKGÖZ, Ahmet GEMCİ, Mustafa ŞEKKELİ

Gaziantep’in Trafik Kaynaklı Hava Kirliliğinin Belirlenmesi

Yakup CUCİ, Esra ERGÜN POLAT

Çoklu Ekran Kartı ile Hızlandırılmış Ayrık Haar Dalgacık Dönüşümü Temelli Görüntü Şıkıştırma

Selçuk ASLAN, Hasan BADEM, Tayyip ÖZCAN, Derviş KARABOĞA, Alper BAŞTÜRK

Altın Üretiminde Kullanılan Kral Suyundan Sıvı Gübre Üretimi

Alaaddin GÜNDEŞ

Kahramanmaraş Kentinde Güneş Enerjisi Destekli Absorpsiyonlu Soğutma Sistemi Kullanılarak Bir Apartman Dairesinin Soğutulması

Muhammed KUYUMCU, Hüseyin ŞAHİN, Recep YUMRUTAŞ, Muharrem İMAL

Birleşik Isı ve Güç Üreten Sistemlerin Uygulamalı Analizi ve KSÜ Hastanesi Örnek Çalışması

Muharrem İMAL, Ahmet KAYA, Mahit GÜNEŞ, Muhammed KUYUMCU, Kerim SÖNMEZ

Kavak, Kayın ve Okaliptüs Kaplamaları ile Üretilen Kontrplakların Vida Tutma Direncinin Araştırılması

Bekir BAL, Zeynep GÜNDEŞ, Elif AKÇAKAYA