Fotovoltaik Üretim Sistemlerinin Şebekeye ve Maliyetlere Etkisinin İncelenmesi

Artan enerji maliyetleri endüstriyel kullanıcılar için önem arz etmektedir. Endüstride enerji maliyetini düşürmek için kendi enerjisini üreten sistemlerin kurulması kullanıcıyı maddi açıdan rahatlatmaktadır. Yenilenebilir enerji kaynaklarının önem kazanmasıyla PV sistemler üzerinde çalışmalar yoğunlaşmıştır. Bu amaçla bu çalışmada, bir fabrikanın elektrik enerjisi ihtiyacını şebekeyi devre dışı bırakarak fotovoltaik (PV) sistem ve kojenerasyon ile sağlamak amacıyla bir maliyet analizi ve amortisman süresi hesabı gerçekleştirilmiştir. Ayrıca fabrikanın tek hat şeması çizilerek olası bir hata durumunda sistemin kararlılık analizi hakkında çıkarım yapılmıştır. Elde edilen grafikler ve maliyet analizi sonucuna göre yapılan bu yatırımın olumlu olup olmadığı tartışılmıştır.

Investigation Effects of Photovoltaic Generation Systems on the Utility and Costs

Increased energy cost is important for industrial users. To reduce energy cost in industry, the establishment of systems that produce their own energy financially relieves the users. Studies on PV systems have focused on the importance of renewable energy sources. In this study, cost analysis and shipment duration account is realized for demanding the factory energy need with PV system and cogeneration by disabling utility. Moreover,by drawing  single–line diagram of the factory, in case of possible error the stability of system are analyzed. According to cost analysis results and the resulting graphs, it is debated whether this investment is positive or not.

___

  • Alkan, S., Öztürk, A., Zavrak, S., Tosun, S., Avcı, E. (2014) Bir Evin Elektrik Enerjisi İhtiyacını Karşılayacak Fotovoltaik Sistemin Kurulması, Elektrik- Elektronik- Bilgisayar ve Biyomedikal Mühendisliği Sempozyumu (ELECO’14), 78-82.
  • Ekinci, S., (2015). Simulink Kullanarak Güç Sistem Geçici Hal Kararlılık Analizi, Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Dergisi, 19. Cilt, 3.Sayı, 313-320.
  • Erdem, Z. (2009). Maksimum güç İzleyicisi Tasarımı – Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi.
  • Sunan, M. (2006). Güneş Enerjisi ile Çalışan Aracın Elektrik ve Elektronik Sisteminin Mikrodenetleyiciler ile Tasarımı ve Uygulaması – Kocaeli Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi.
  • URL: http://www.onurenerji.com.tr/taahhut-ve-uygulamalar/kojenarasyon/ (01.06.2017)
  • URL: Elektrik İşleri Etüt İdaresi “Türkiye’de Güneş Enerjisi”, http://www.eie.gov.tr/turkce/gunes/tgunes.html (2007).
  • URL: http://www.enerjibes.com/gunes-enerji-santrali-kurulumu-maliyeti/ (25.05.2017)
  • URL: http://www.emo.org.tr/ekler/38f0038bf09a40b_ek (26.05.2017)