FOTOVOLTAİK İNVERTERLER İLE REAKTİF GÜÇ OPTİMİZASYONU

Son yıllarda yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimine artan yönelim sebebiyle elektrik dağıtım şebekelerinde özellikle fotovoltaik (PV) tabanlı kaynaklar olmak üzere dağıtık üretim santraller oldukça yaygınlaşmış ve bu santrallerin payı gün geçtikçe artmaktadır. Bu durumun şebeke üzerindeki etkileri üzerine çalışmalar günümüzde artan bir önem kazanmıştır. Genel bir kanı olarak “tüketimin olduğu yerde üretim” konsepti daha düşük teknik kayıp ve ideale yaklaştırılmış gerilim profili gibi şebekeyi daha iyi koşullarda çalışmasına yardımcı olabileceği gibi; iyi planlanmamış, şebekenin ihtiyacının çok altında veya çok üstünde dağıtım üretimin yapılması durumunda şebeke, olduğundan daha kötü koşullarda çalışabilmektedir. Bu durumlarda, şebekenin sürdürülebilir çalışma koşullarında çalışabilmesi için dağıtım sistemi operatörlerinin (DSO) yapması gereken yatırımı artırmaktadır. Bu yatırımlar arasında pratikte en fazla uygulananlar, mevcut hatların akım taşıma kapasitesi yüksek hatlar ile değiştirilmesi, şebekeye yeni hatlar/bağlantılar eklenmesi ve kapasitörler aracılığıyla reaktif güç kompanzasyonudur. PV inverterlerin tasarımlarının doğası gereği belirli limitler kapsamında gerek kapasitif gerekse endüktif reaktif güç desteği verebilmektedirler ve bu inverterların reaktif güç kompansatörü olarak kullanılması, yatırım ihtiyacını azaltabilmektedir. Bu çalışmada, dağıtım şebekesindeki PV santrallerin reaktif güç limitlerini göz önüne alınarak şebekenin gerilim profilini iyileştirmek için alınması gereken reaktif güç desteğinin optimum miktarı hesaplanmasına yönelik Python tabanlı, Parçacık Sürü Optimizasyonu (PSO) algoritması geliştirilecektir. Şebeke modelleme, analiz ve simülasyon için DIgSILENT PowerFactory şebeke analiz programı kullanılacak ve geliştirilen optimizasyon algoritması ile modellenen şebekeye, Python aracılığıyla bağlanılıp gerekli analizler yapılacak ve raporlanacaktır.

___

  • [1] Weckx, S., Gonzalez, C., & Driesen, J. (2014). Combined central and local active and reactive power control of PV inverters. IEEE Transactions on Sustainable Energy, 5(3), 776-784.
  • [2] Cagnano, A., De Tuglie, E., Liserre, M., & Mastromauro, R. A. (2011). Online optimal reactive power control strategy of PV inverters. IEEE Transactions on Industrial Electronics, 58(10), 4549-4558.
  • [3] Kabiri, R., Holmes, D. G., McGrath, B. P., & Meegahapola, L. G. (2015). LV grid voltage regulation using transformer electronic tap changing, with PV inverter reactive power injection. IEEE Journal of Emerging and Selected Topics in Power Electronics, 3(4), 1182-1192.
  • [4] Almeida, D., Pasupuleti, J., & Ekanayake, J. (2021). Comparison of Reactive Power Control Techniques for Solar PV Inverters to Mitigate Voltage Rise in Low-Voltage Grids. Electronics, 10(13), 1569.
  • [5] Kennedy, J., & Eberhart, R. (1995, November). Particle swarm optimization. In Proceedings of ICNN'95-international conference on neural networks (Vol. 4, pp. 1942-1948). IEEE.
  • [6] Del Valle, Y., Venayagamoorthy, G. K., Mohagheghi, S., Hernandez, J. C., & Harley, R. G. (2008). Particle swarm optimization: basic concepts, variants, and applications in power systems. IEEE Transactions on evolutionary computation, 12(2), 171-195.
  • [7] Zhan, Z. H., & Zhang, J. (2008, September). Adaptive particle swarm optimization. In International conference on ant colony optimization and swarm intelligence (pp. 227-234). Springer, Berlin, Heidelberg.
  • [8] Albarracin, R., & Alonso, M. (2013, May). Photovoltaic reactive power limits. In 2013 12th International Conference on Environment and Electrical Engineering (pp. 13-18). IEEE.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi-Cover
  • Başlangıç: 1998
  • Yayıncı: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

THE EFFECT OF THERMİC POWER PLANT WASTE FLY ASH ON PROPERTİES OF PORTLAND CEMENT

Şeyma YÜCETÜRK

CAESAREA GERMANICIA (?) ARKEOJEOFİZİK ARAŞTIRMALARI

Oktay DUMANKAYA, Özcan BEKTAŞ, Sinan KOŞAROĞLU, Aydın BÜYÜKSARAÇ

ÇİMENTOLU KARIŞIMLARDA PLASTİK ATIKLARIN AGREGA OLARAK KULLANIMI

Nazlı İpek KUL GÜL, Niyazi KOÇKAL

HBN'NİN LİNEER DÜŞÜK YOĞUNLUKLU POLİETİLENİN İŞLENEBİLİRLİĞİNDE KULLANIMININ İNCELENMESİ

Gözde Özlem KINOĞLU, Gökhan CEYHAN

EKİNÖZÜ (KAHRAMANMARAŞ) İLÇESİNİN EKONOMİK GELİŞİMİNE JEOLOJİK ÖZELLİKLERİNİN KATKISI

Sait ŞAHİN, Alican KOP, Yusuf URAS

Çok Kriterli Karar Verme Teknikleri Kullanılarak Yapısal Bir Uygulama İçin Kompozit Malzeme Önceliklendirilmesi

Mehmet DURMAZ, Özdeş ÇERMİK

4 KİŞİLİK BİR AİLENİN ELEKTRİK ENERJİSİ İHTİYACI İÇİN ŞEBEKE BAĞLANTILI GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİ TASARIMI VE SİMÜLASYONU

Zafer Ramazan ŞAHİN, Furkan DİNÇER, Ahmet Serdar YILMAZ

FOTOVOLTAİK İNVERTERLER İLE REAKTİF GÜÇ OPTİMİZASYONU

Sabri Murat KISAKÜREK, Mustafa ŞEKKELİ

YEŞİLOVA (BURDUR) OFİYOLİTİNİN KUZEYBATISINDA YER ALAN ULTRAMAFİK-MAFİK KAYAÇLARIN VE İZOLE DAYKLARIN PETROLOJİSİ VE JEOKİMYASI

Burçin ÇETREZ, Nurdane İLBEYLİ, Alper GÜNEŞ, Mehmet DEMİRBİLEK, Yusuf URAS

TULUM PEYNİRİNDEN Lactobacillus plantarum VE Lactobacillus paracasei İZOLASYONU, TANIMLANMASI VE ANTİBİYOTİK DİRENÇLİLİK ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ

Gül KÜÇÜKÖNDER, Tuğba ERDEM, Sermet AYMAN, Yekta GEZGİNÇ