Montofon bir buzağıda aplazya penis, anorşidizm ve uretral dilatasyon olgusu

Aplazya penis, anorşidizm ve uretral dilatasyon tanısı konulan Montofon ırkı 3 günlük bir buzağıda saptanan bulgular ve sağaltım sonuçları değerlendirildi. Klinik muayenede, hayvanda penisin ve testislerin şekillenmediği belirlendi ve perineum bögesinde içeriği idrar olan bir şişkinlik tespit edildi. Pozitif kontrast radyografik muayene, uretranın ischial bögede sonlandığı ve kısa olan uretra böümünde dilatasyon şekillendiği belirlendi. Sedasyon ve lokal anestezi eşliğinde, şişkinlik üzerine 1 cm uzunluğunda ensizyon yapılarak uretraya ulaşıldı. İdrarın boşaltılmasından sonra uretra sirküler olarak deriye tespit edildi. Postoperatif olarak 5 gün süre ile antibiyotik uygulandı. Operasyondan 1 hafta sonra yapılan kontrolde hayvanın üretrostomal bögeden idrarını normal olarak yaptığı gözlendi. Bir ay sonra hayvan sahibi ile yapılan görüşmede hayvanın sağlıklı olduğu öğrenildi.
Anahtar Kelimeler:

buzağı, aplazi, üretra, penis

A case of aplasia penis, anorchidism and uretral dilatation in a montaphon calves

Clinical findings and treatment results were evaluated in a 3 day-old Montofon breed diagnosed suffering from aplasia penis, anorchidism and urethral dilatation. There was a noticeable swelling containing urine around the perineum. Urine was aspirated from the swelling. In positive contrast radiographic examination the urethra extended to the ischial region and a dilatation at the side of the short urethra was also observed. The urethra was exposed by 1 cm incision on the swelling region together with sedation and local anaesthesia. After draining urine, the urethra was sutured to the skin with a circular pattern. Parenteral antibiotic was given for 5 days. It was observed that the calf urinated in a normal fashion from the urethrostomal region during one week postoperative control. The calf showed a normal stance and conformation after 1 month.
Keywords:

calves, aplasia, urethra, penis,

___

  • 1.Karras S, Modransky P, Welker B: Surgical correction of urethral dilatation in an intersex goat. JAVMA, 201; 10,1992.
  • 2.Kılıç E, Özba B, Özaydın I, Kamiloğlu A: Dişi bir buzağıda karşılaşılan doğmasal atrezia uretralis distalis olgusu. Kafkas Üniv Vet Fak Derg, 5(1): 113-116, 1999.
  • 3.Laads PW: Congenital anomalities of the genitalia of cattle, sheep, goads, and pigs. Veterinary Clinics of North America: Food Animal Practice, 9(1): 127-143,1993.
  • 4.Özaydın İ: Bir buzağıda atresia ani, vulva hipoplazisi ve rectovaginal fistül olgusu. Veteriner Cerrahi Dergisi, 2(1): 37-39,1996.
  • 5.Özaydın İ, Kılıç E, Okumuş Z, Cihan M: 1992-1995 yıllan arasında kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi kliniğine getirilen buzağılarda saptanan doğmasal anomali olguları.Veteriner Cerrahi Dergisi, 1(2): 22-25, 1995.
  • 6.Samsar E, Akın F: Özel Cerrahi. Tamer Matbaacılık- Ankara, 204-206, 1998.
  • 7.Aklan Z: Veteriner Radyoloji. Mina Ajans-Ankara, 250-266, 1999.
  • 8.Weaver AD, Johnson GC and Hill J: Congenital megalourethra in a male Charolais calf. Can Vet J, 33; 270- 272, 1992.
  • 9.Tanogha EA: Disorders of the Female Urethra: Smith' s General Urology. Thirteen ed. In, Tarogho EA, Me Aninch JW (Eds): 6089-615, San-Frasisco, 1996.