TÜRKİYE’DE SANAT TARİHİ DİSİPLİNİ AÇISINDAN MÜZELERİN ÖNEMİ ÜZERİNE BİR ANALİZ

Sanat Tarihi disiplini ile müze ve müzecilik alanı arasındaki ilişkiyi ve önemi ortaya koymak, müzelerin sanat tarihi bilimi açısından ne denli önemli olduklarını belirlemek üzere böyle bir çalışma kaleme alınmıştır. Bunun yanı sıra, bu araştırmada Türkiye’de bulunan müze türleri ve bunlar arasında ön plana çıkanlara kısaca değinmek hedeflenmiştir. Müzeler şüphesiz ki bir ulusun kültürel, sanatsal, tarihsel ve bilimsel gelişmesine katkı sunan kurumların başında gelmektedir. Bu ilerleme ve gelişmenin önemli bir ayağını oluşturan Sanat Tarihi Disiplini de müze koleksiyonlarında bulunan eserleri her yönüyle aydınlatarak ve yorumlayarak katkı sağlamaktadır. Türk sanatı ve biliminde Sanat Tarihi Disiplini ne yazık ki ancak Cumhuriyet döneminde bilimsel bir metodolojiye ulaşmıştır. Sanat Tarihi Disiplininin hedef çalışma bölgelerinin başında gelen müzeler ile ilgili ilişkisini ortaya koymak üzere hazırlanan bu çalışmadaki bir diğer amaç, bilim insanları ve araştırmacıların konuya dikkatini çekmektir. Bunların yanı sıra, sanat tarihi bilimi ile müzelerin önemi ve fonksiyonu gibi hususlar ile toplumla müzeler arasındaki ilişkide gelinen noktalar irdelenecektir. Türk Sanat Tarihi bilimi ve Türk kültürünün serüveni gibi hususlar açısından müzeciliğin ve müzelerin ne denli önemli oldukları, ana hatlarıyla ele alınacaktır.

___

  • İbrahimgil, M. Z. (2015). Lise Sanat Tarihi 1. Ankara: Koza Yayınevi.
  • Kalyoncu, H. (2015). Ehl-i hiref-i hassa teşkilatının Osmanlı kültür ve sanat yaşamındaki yeri ve önemi. International Journal Of Sciense, 33(I), 279-294.
  • Keleş, V. (2010), Modern müzecilik ve Türk müzeciliği, Atatürk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2 (1-2), 1-17.
  • Korkut, T. & Özbek, G. (2021). Mardin Müzesi’nin çağdaş müzecilik anlayışı açısından değerlendirilmesi, Artuklu Akademi Dergisi, 8 (1), 157-184.
  • Mülayim, S. (1994). Sanat tarihi metodu. İstanbul: Bilim Teknik Yayınevi.
  • Mülayim, S. (1983). Sanat tarihi metodu. İstanbul: Anadolu Sanat Yayınları.