Aktaş (Ardahan) Gölü ve Çevresinin Faunistik Yapısı

Tarım ve Orman Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün 2017 yılında tamamlanan Aktaş Gölü Yönetim Planı Projesi kapsamında yapılan bu çalışmada Aktaş Gölü ve çevresindeki hayvan çeşitliliği tespit edilmeye çalışıldı. Aktaş Gölü ile ilgili yapılan çalışmalar ve literatür verileri birlikte değerlendirildi. Sonuç olarak, göl ve çevresinde sucul omurgasız hayvanlardan 1 Crustacea sınıfına ait ekzotik ve istilacı tür, 14 Insecta ve karasal omurgasızlardan 24 Insecta türü tespit edildi. Ayrıca bitkisel ve hayvansal özellikte 20 plankton türü tespit edildi. Aktaş Gölü’nün doğal faunası içerisinde yer alan 6 balık (Pisces) türü, Çift yaşamlılardan (Amphibia) 2, sürüngenlerden (Reptilia) 5, kuşlardan (Aves) 107 ve memelilerden (Mammalia) 15 sucul ve karasal omurgalı türü tespit edildi.

Faunistic Structure of Aktaş Lake in Ardahan Province

Abstract: Animal diversity of Aktaş Lake and surrounding was determined within the scope of the Aktaş Lake Management Plan Project completed by the Ministry of Agriculture and Forestry, General Directorate of Nature Conservation and National Parks in 2017. Aktaş Lake studies and literature data were evaluated together. As a result, 14 insecta species belonging to aquatic invertebrates, 1 exotic and invasive species belonging to Crustacea class, and 24 insecta species from terrestrial invertebrates were identified. In addition, 20 species of plant and animal plankton were identified. 6 fish (Pisces), 2 Amphibia, 5 reptiles (Reptilia), 107 birds (Aves) and 15 species of mammals (Mammalia) were identified in the natural fauna of Aktaş Lake.

___

  • Kırpık, M.A, 2018. Aygır, Çıldır ve Aktaş Göllerinde Tespit Edilen Ekzotik ve İstilacı Türler Mehmet Ali KIRPIK, Kafkas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi Cilt 11, Sayı 2 , 65-68.