Duayenlerimiz: Prof. Dr. Mustafa Sâim YEPREM ile Söyleşi

2003 yılında yayın hayatına başlayan KADER Dergisi’nin 2022 Haziran sayısından itibaren kelâm alanında duayen hocalarımızla yaptığımız röportajlara da yer vereceğiz. Bu kapsamda ilk olarak KADER Dergisi’nin kuruluş aşamasında önemli bir role sahip olan ve derginin birinci sayısının ön sözünü de yazan Sayın Prof. Dr. Mustafa Sâim Yeprem hocamız ile birlikte olacağız. Hocamız İstanbul’da doğmuş olup çok seçkin bir ulemâ çevresinde yetişmiştir. Kendileri İstanbul İmam Hatip Okulu ve Pertevniyal Lisesi’ndeki eğitimlerini ikmâle erdirdikten sonra hem İ.Ü. Edebiyat Fakültesi hem İ.Ü. Hukuk Fakültesi hem de İstanbul Yüksek İslâm Enstitüsü’nde öğrenim görmüş; okul birinciliklerinin yanı sıra İstanbul Yüksek İslâm Enstitüsü’nün “1 no’lu diploma”sının da sahibi olmuştur. Bilahare kendisine Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanlığı’nda, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu’nda çeşitli görevler tevdi edilmiştir. Hocamız gerek İmam Hatip Okulları gerekse İlahiyat Fakülteleri için birçok hizmette bulunmuş; şahsiyeti, akademik birikimi ve yaptığı ilmî çalışmalarıyla da bu camiaya büyük katkılar sağlamıştır. Kıymetli Sâim hocamızla bu ilk röportajı yapmak için kendilerinden randevu istedik, bizi kabul ettiler. Sayın hocamıza şükranlarımızı sunuyoruz.

From the 2022 July issue of KADER Journal, which began publishing in 2003, we will include interviews with our doyen professors in the field of kalām. Within this scope, we will be accompanied by Prof. Dr. Mustafa Saim Yeprem, who played a critical role in the foundation process of KADER Journal and also penned the foreword of its first issue. Prof. Yeprem was born in Istanbul and brought up in an environment of very distinguished ulema. After concluding his education at Istanbul Imam Hatip School and Pertevniyal Highschool, he both studied at the Faculty of Arts and School of Law at Istanbul University. In addition to being at the top of his schools, he was also the owner of the “Diploma Number 1” of the Institute of Higher Islamic Education in Istanbul. Afterward, he was appointed to various positions at the Dean’s Office of the Faculty of Theology at Marmara University and the High Board of Religious Affairs at the Presidency of Religious Affairs. Prof. Yeprem has provided many excellent services to both Imam Hatip Schools and Theology Faculties. We asked Prof. Yeprem for an appointment to do this first interview, and he received it favorably. We would like to thank him.

___

  • Yeprem, M. Saim. "Duayenlerimiz: Prof. Dr. Mustafa Sâim YEPREM ile Söyleşi" (Büşra Yıldız, Mukaddes Durak). Kader 20/1 (Haziran 2022).