BAZI BİTKİSEL VE ENDÜSTRİYEL ATIKLARIN KARBONİZASYON YOLU İLE AKTİF KARBON ELDESİ VE KURŞUN ADSORBSİYON ETKİSİNİN İNCELENMESİ

Bu çalışmanın amacı, özellikle arap coğrafyasında yetişen hurmanın çekirdeğinin ve kimyasal bir atık olan kauçuğun aktif karbon üretiminde hammadde olarak kullanılabilme özelliğinin araştırılmasıdır. Bu amaçla öncelikle hurma çekirdeği ön işlemden geçirilerek çekirdek parçaları ayrıldı, elde edilen çekirdek parçaları ve kauçuk, çinko klorür ile aktive edildi. Elde edilen aktif karbonların BET cihazında yüzey alanı ve gözenek hacmine bakıldı. Elementel analizi alınarak karbon miktarları incelendi. Atomik adsorbsiyon cihazı ile de atık sulardaki kurşun adsorblama kapasitesine bakıldı. Elementel analiz sonuçlarına göre hurma çekirdeğinin karbon miktarı  %84,950 dir ve aktif karbon üretmek için uygun bir materyeldir. Kauçuk atığından elde edilen aktif karbonun miktarı ise %31,383 dür. Kurşun için adsorbsiyon denemelerinde kayda değer bir adsorblama miktarı bulunamamıştır. Çünkü karbon miktarı adsorblama yapabilecek bir değerde değildir. Bu nedenle deneysel verilere de yer verilmemiştir. Adsorbsiyon deneylerinde hurma çekirdeğinden elde edilen aktif karbonun sonuçları dikkate alınmıştır.

SOME WAYS WITH VEGETABLE AND INDUSTRIAL WASTE ACTIVATEDCARBON PRODUCTION CARBONIZATION AND INVESTIGATION OF LEAD ADSORPTION EFFECT

The purpose of this study, to investigate the ability especially of the core of palm that grows in the Arabgeography and waste rubber, which is a chemical used as raw material in the production of activated carbon. For this end, pre-treated palm kernel was separated, the resulting core parts and rubber parts, were activated with zinc chloride. The obtained activated carbon in the BET surface area and pore volume of the device were evaluated. Elemental analysis of the carbon content was also examined. Lead in the waste water retention capacity were examined by using atomic adsorption device. According to elemental analysis results, the amount of carbon in the palm kernel is 84.950 %, suitable material for producing activated carbon. The amount of active carbon obtained from the rubber waste is 31.383%. No significant amount of adsorbing was found in the adsorption experiments for lead. Because the amount of carbon is not worth to adsorb. For this reason, experimental data are not included. The results of active carbon obtained from palm kernel in adsorption experiments are taken into account.

___

  • [1] B. Taşkaya, Çevre ve Çevre Sorunları, TEAE-Bakış, 5, 1-8, (2004).
  • [2] C. D. Adriano, Trace Elements in Terrestrial Environments Biogeochemistry, Bioavailability, and Risks of Metals, Verlag Berlin Heidelberg, New York, (2001).
  • [3] H. Kumbur, H. D. Özsoy, Z. Özer, H. Demiray, ve O. Misci, Pamuk Kozasının Adsorbent Olarak Kullanımı ile Sulu Çözeltilerden Cu(II) İyonlarının Gideriminin Araştırılması, 6. Ulusal Çevre Mühendisliği Kongresi, İTÜ, İstanbul, 24-26 Kasım, S. 308-313, (2005).
  • [4] S. Türe, Biyokütle Enerjisi, Tübitak Matbaası, Ankara, (2001).
  • [5] A. Demirbaş, Biomass Resource Facilitied and Biomass Conversion Processing for Fuels and Chemicals, Energy Conversion and Management ,42 ,1357-1378, (2001).
  • [6] L. P. White and L. Plaskett, Biomass as Fuel, Academic Press, London, (1981).
  • [7] D. L. Klass, Biomass for Renewable Energy, Fluels and Chemicals, Academic Press, London,(1998).
  • [8] H. Marsh, Porosity in carbons in Foundation Course Lectures , pp,1-20 ,United Kingdom, (2002).
  • [9] W. M. Thcoboglanous, “Waste water Engineering Treatment-Disposal-Reuse” 3rd. Ed.McGraw-HillInt., USA, (1991).
  • [10] J. Choma, M. Jaroniec, “MaterialsChem. Phys. 18, 409, (1987).
  • [11] I. Morgan, C. E. Fink, “Activated Carbon Production”, Chem. Ind. Eng. 2, 219, (1989).
  • [12] W. Gerhartz, Ullmann’s Encyclopedia Of Industrial Chemistry, A5,.124-140, VCH , Germany,(1986).
  • [13] H. Gülensoy, A. Şengil, “Aktif Karbon ve Üretimi”, Sakarya Devlet Mühendis ve MimarlıkAkademisi Dergisi, Sayı: MMA-11, 77-90, SAKARYA, (1981).
  • [14] Y. Dermanlı, Gıda Fabrikasyon Atıklarından Aktif Karbon Üretimi ve Soya YağınıAğartma Performansının İncelenmesi’’,Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi, (2009).
  • [15] İ. Orbak, Tunçbilek Linyitinde Kimyasal Aktivasyon Yöntemiyle Aktif Karbon Üretimi, Yüksek Lisans Tezi, İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul, (2002).
  • [16] R. C. Bansal, J. B. Donneand, F. Stoeckli, Activated Carbon, Marcel Dekker, Inc. New York,(1988).
  • [17] Ç. S. Özdemir ve Y.Önal, “Tekstil atığında kimyasal aktivasyon ile aktif karbon eldesi”, 8. Ulusal Kimya Mühendisliği Kongresi Bildiri Özetleri Kitabı, İnönü Üniversitesi Malatya, 247, (2008).
  • [18] İ. I Gürten, M. Ozmak, E. Yağmur ve Z. Aktaş,“Kullanılmış çaydan K2CO3 aktivasyonu ile aktif karbon üretimi ve karakterizasyonu”, 8. Ulusal Kimya Mühendisliği Kongresi Bildiri Özetleri Kitabı, İnönü Üniversitesi Malatya, 168, (2008).
  • [19] C. Bouchelta, M. S.Medjram, O. Bertrand, ve J. P. Bellat, “Preparation and characterization of activated carbon from date Stones by physical activation with steam”, J. Anal. Appl. Pyrolysis,82, 70–77, (2008).
  • [20] Z. Aksu, A. İ. Tatlı, ve Ö. Tunç, “A comperative adsorption/biosorption study of Acid Blue 161: Effect of temperature on equilibrium and kinetic parameters”, Chemical Engineering Journal, 142, 28-39, (2008).