İki uçlu bozukluklu bir hastada triheksifenidil ile tetiklenen hipomani

Düzenli düşük doz klorpromazin kullanımı sonrasında gelişen bir tardiv diskinezi olgusu bildirmekteyiz. Olgudaki tardiv diskinezinin tedavisinde antikolinerjik bir ajan olan triheksifenidil (THX) kullanıldı. Tedavi yanıtı iyi olmakla beraber, THX kullanımı sonrasında kısa süreli hipomanik dönemler görüldü. Hastanın uzun süredir düzenli tedavi altında ve belirtisiz olduğu dikkate alındığında, tedaviye eklenen THX’in hastalık seyrini olumsuz etkilediğinden ya da hipomaniyi tetiklemiş olabileceğinden şüphelendik. Söz konusu hipomanik dönemler kısa süreli idi ve olanzapin kullanımı ile kontrol altına alındı. THX dozunu artırdığımızda ise hastanın mizacında yükselme olduğunu saptadık. Ailesinde iki uçlu bozukluk öyküsü olması ve iki uçlu bozukluğun erken başlangıçlı tipine sahip olması olgumuzda tardiv hareket bozukluğunun görülmesi olasılığını artırmış olan diğer etkenlerdi. THX tardiv diskinezi tedavisinde etkili bir seçenek olarak kabul edilmekle birlikte, bu ajanın iki uçlu olan hastalarda hastalık seyrinde değişikliğe yol açma olasılığı incelemeye değerdir.

Trihexyphenidyl triggered hypomania in a bipolar patient

We observed a case of tardive dyskinesia after regular use of low dose chlorpromazine. An anticholinergic agent; trihexyphenidyl (THX) was prescribed to treat the tardive dyskinesia. The treatment response was satisfactory, but brief hypomanic episodes occurred. Because the patient was symptom free for long periods of time, we suspected that THX might have had a negative effect on the course of the disease or it might have induced hypomania. The hypomanic episodes were controlled with short term use of olanzapine. When the dose of THX was further increased, elevation of mood occurred. The history of bipolar disorder in his family and having the early onset type of bipolar disorder were features of our case that made the tardive movement disorder more likely. Although THX may be an effective option in tardive dyskinesia, possible impact on the course of the disorder in bipolar patients should be considered.
Keywords:

-,

Journal of Mood Disorders-Cover
  • ISSN: 2146-1473
  • Başlangıç: 2011
  • Yayıncı: Psikofarmakoloji Derneği adına Mesut Çetin
Sayıdaki Diğer Makaleler

İki Uçlu Bozuklukta Metabolik Sendrom Yaygınlığının Mevsimsel Değişimi

Kürşat Altınbaş, Aslı Enez Darçın, Sinan Gülöksüz, Timuçin Esat Oral

Varenikline bağlı manik dönem

Omer GECİCİ, Melike Nebioglu, Mukerrem Guven

İki uçlu bozukluklu bir hastada triheksifenidil ile tetiklenen hipomani

Eren YILDIZHAN, Serap BATMAZ, Nazan Karagöz SAKALLI, Erhan KURT

Tedavi için gerekli sayı (TGS) ve zarar, istenmeyen durum için gerekli sayı (ZGS) kavramları klinisyene ne mesajlar veriyor?

Selim KILIÇ

Depresif bozuklukta serum BDNF düzeyleri ile bilişsel işlevler ve kortizol düzeyleri arasındaki ilişki

Gülfizar Sözeri-Varma, Yaşar Enli, Emel Aydın, Tuğçe Toker-Uğurlu, Hüseyin Alaçam, Nalan Kalkan-Oğuzhanoğlu

Güneş gözlüğünün depresyon gelişiminde bir rolü olabilir

Mahmut ALPAYCİ, Osman OZDEMİR, Seyfettin ERDEM, Nazim BOZAN, Levent YAZMALAR

Kırkdört yıllık iyileşme dönemi sonrası tekrarlayan mani: Bir olgu sunumu

Ceyhan Balcı Şengül, Cem Şengül

Araknoid kist ve iki uçlu bozukluk: Bir olgu sunumu

Bahadır Bakım, Kayıhan Oğuz Karamustafalıoğlu, Güray Özalp, Onur Tankaya, Nilay Kahraman, Burcu Göksan Yavuz, Hakan Serdar Şengül

Kardiyovasküler hastalık ve depresyon ilişkisi

Gökhan ALTUNBAŞ, Süleyman ERCAN, Vedat DAVUTOĞLU, Ahmet ÜNAL, Feridun BÜLBÜL

İkiuçlu bozuklukta serum rezistin düzeyleri ve metabolik değişiklikler

Mehmet Yumru, Hasan Serdar GERGERLİOĞLU, Haluk Asuman SAVAŞ, Kemal Başaralı, Aysun KALENDEROĞLU, Sadık Büyükbaş