Depresif bozuklukta serum BDNF düzeyleri ile bilişsel işlevler ve kortizol düzeyleri arasındaki ilişki

Amaç: Bu çalışmada, depresif bozuklukta serum BDNF düzeyleri ile bilişsel işlevler ve kortizol düzeyleri arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlandı. Yöntem: Çalışmaya DSM-IV tanı ölçütlerine göre major depresif bozukluk tanısı konulan ve antidepresan ilaç kullanımı olmayan 30 hasta katıldı. Depresyon şiddetinin belirlenmesinde Hamilton Depresyon Değerlendirme Ölçeği (HAM-D17) kullanıldı. Serum BDNF düzeyleri ELİSA yöntemi ile belirlendi. Bilişsel işlevlerin değerlendirilmesinde; Sayı dizileri testi, Stroop testi, Sözel bellek süreçleri testi ve Wechsler-görsel bellek alt testleri uygulandı. Bulgular: Hastaların HAM-D17 puan ortalaması 17.09±4.96 olarak tespit edildi. Serum BDNF düzeyleri ortalama 1453.42±144.51 pg/ml, serum sabah kortizol düzeyleri 11.54±4.57µg/dL olarak belirlendi. HAM-D17 puanları ile BDNF düzeyleri arasında ilişki saptanmadı. Serum BDNF düzeyleri ile kortizol düzeyleri ve nöropsikolojik test puanları arasında ilişki saptanmadı. Serum kortizol düzeyleri ile Stroop testi süre farkı arasında pozitif ilişki tespit edildi (rs=0.396 p=0.017). Serum kortizol düzeyleri ile diğer nöropsikolojik test puanları arasında ilişki saptanmadı. Sonuç: Çalışmamızda depresyonu olan hastalarda BDNF düzeyleri ile dikkat ve bellek performansları arasında ilişki bulunmamıştır. Sabah bazal kortizol düzeylerinin yüksek olması dikkati olumsuz yönde etkilemektedir. Serum BDNF düzeyleri ile sabah ölçülen kortizol düzeyleri arasında ilişki saptanmamıştır.

Relationship between serum BDNF levels and cognitive functions, cortisol levels in depressive disorder?

Objective: The objective of this study was to examine the relationship between the serum BDNF levels in depressive disorder patients and cognitive functions along with cortisol levels. Methods: Thirty patients meeting the DSM-IV criteria for major depressive disorder were recruited for this study. Patients had not used any antidepressants. The severity of depression was assessed by the Hamilton Rating of Depression Scale (HAM-D17). Serum BDNF levels were determined by using ELISA. Neuropsychological evaluation included; Digit Span Test, Stroop Test, Verbal Memory Processing Test, and Weschler-Visual Memory. Results: HAM-D17 scores were 17.09±4.96 in patients. Serum BDNF levels were established to be 1453.42±144.51 pg/mL, and mean serum morning cortisol level was established as 11.54±4.57 µg/dL. No relationship was determined between the HAM-D17 scores and BDNF levels. The serum BDNF levels were not correlated with cortisol levels, and neuropsychological tests scores. Serum cortisol levels and Stroop test time differences were established to be positively correlated (rs=0.396 p=0.017). Serum cortisol levels were not correlated with other neuropsychogical tests. Conclusion: No relationship was determined between the BDNF levels and attention and memory performances for patients with depression. It was determined that elevated morning baseline cortisol levels affected attention negatively. There was no correlation between serum BDNF levels and morning cortisol levels.
Keywords:

-,

Journal of Mood Disorders-Cover
  • ISSN: 2146-1473
  • Başlangıç: 2011
  • Yayıncı: Psikofarmakoloji Derneği adına Mesut Çetin
Sayıdaki Diğer Makaleler

İkiuçlu bozuklukta serum rezistin düzeyleri ve metabolik değişiklikler

Mehmet Yumru, Hasan Serdar GERGERLİOĞLU, Haluk Asuman SAVAŞ, Kemal Başaralı, Aysun KALENDEROĞLU, Sadık Büyükbaş

İki uçlu bozukluklu bir hastada triheksifenidil ile tetiklenen hipomani

Eren YILDIZHAN, Serap BATMAZ, Nazan Karagöz SAKALLI, Erhan KURT

Kırkdört yıllık iyileşme dönemi sonrası tekrarlayan mani: Bir olgu sunumu

Ceyhan Balcı Şengül, Cem Şengül

Depresif bozuklukta serum BDNF düzeyleri ile bilişsel işlevler ve kortizol düzeyleri arasındaki ilişki

Gülfizar Sözeri-Varma, Yaşar Enli, Emel Aydın, Tuğçe Toker-Uğurlu, Hüseyin Alaçam, Nalan Kalkan-Oğuzhanoğlu

Kardiyovasküler hastalık ve depresyon ilişkisi

Gökhan ALTUNBAŞ, Süleyman ERCAN, Vedat DAVUTOĞLU, Ahmet ÜNAL, Feridun BÜLBÜL

Güneş gözlüğünün depresyon gelişiminde bir rolü olabilir

Mahmut ALPAYCİ, Osman OZDEMİR, Seyfettin ERDEM, Nazim BOZAN, Levent YAZMALAR

İki Uçlu Bozuklukta Metabolik Sendrom Yaygınlığının Mevsimsel Değişimi

Kürşat Altınbaş, Aslı Enez Darçın, Sinan Gülöksüz, Timuçin Esat Oral

Varenikline bağlı manik dönem

Omer GECİCİ, Melike Nebioglu, Mukerrem Guven

Araknoid kist ve iki uçlu bozukluk: Bir olgu sunumu

Bahadır Bakım, Kayıhan Oğuz Karamustafalıoğlu, Güray Özalp, Onur Tankaya, Nilay Kahraman, Burcu Göksan Yavuz, Hakan Serdar Şengül

Tedavi için gerekli sayı (TGS) ve zarar, istenmeyen durum için gerekli sayı (ZGS) kavramları klinisyene ne mesajlar veriyor?

Selim KILIÇ