An integrated approach to enhancing prospective English language teachersI writing skills

ingilizce yazma becerisi edinimi ingilizce öğretmen adaylarının hem lisans hem de mezuniyetleri sonrası mesleki yaşantılarında önemli bir yer tutmaktadır. iyi bir yazma becerisi bir metnin kurgusunu, içeriğini, dil kullanımını, kelime seçimini ve noktalama işaretlerinin etkin kullanımını içeren belirli unsurların edinimini gerekli kılmaktadır. ingilizce öğretmen adaylarının bu unsurları edinebilmeleri farklı yaklaşımlardan oluşan karma bir ingilizce programının izlenmesi ve bu doğrultuda yoğun bir yazma uygulaması ile mümkün olabilecektir. Bu çalışmada bir grup ingilizce öğretmen adayının üretim (product), süreç (process) ve türsel (genre) odaklı yazma yaklaşımları ile oluşturulan bir yazma programı sonucu yazma yetilerinin ne kadar geliştiği incelenmektedir. Bir üniversitenin ingiliz Dili Eğitimi ingilizce hazırlık programının zorunlu ingilizce Yazma dersinde 59 öğretmen adayı 28 hafta boyunca süreç, tartışma, sebep, sonuç, karşılaştırma, zıtlık, anlatı (öykü) odaklı yazma türlerinin nasıl yazılacağı konusunda uygulamalı ders almışlardır. Katılımcılar özellikle bu türlerde nasıl yazılacağı ile ilgili kurgu, süreç, bütünlük, içerik, dil kullanımı, kelime seçimi, doğru yapı ve noktalama işaretlerinin kullanımı ile ilgili ayrıntılı çalışma yapmışlardır. Katılımcıların başlangıç ve sonuç makaleleri belirlenen bu unsurlar açısından değerlendirilmiş ve ayrıca katılımcılardan çalışmaya başlamadan önce ve çalışma sonrası kendi yazma becerilerini belirlenen alt unsurlar açısından değerlendirmeleri istenmiştir. Çalışma sonuçları uygulanan programla öğretmen adaylarının yazmanın temel unsurlarından olan metnin doğru kurgusu, uygun içeriğin oluşturulması, dilin uygun kullanımı, doğru dilbilgisi kurallarının uygulanması, etkin kelime seçimi ve doğru noktalama işaretlerinin kullanımı gibi unsurlarda belirgin bir yeterliliğe ulaştıklarını göstermiştir. Bu çalışma ayrıca yazma becerisinde belirgin bir yeterliliğe ulaşan katılımcıların hem daha sonraki yıllarda akademik yaşantılarında yazma konusunda daha başarılı olacaklarını hem de yazma becerisinin ana unsurlarının neler olduğu ve nasıl öğretileceği konusunda belirgin bir bilgi ve beceri edineceklerini göstermiştir. Bu çalışma yazmayı bir süreç olarak kabul eden ve belirli bir topluluğun beklentileri doğrultusunda metin oluşturmayı hedefleyen karma yaklaşım odaklı yazma programı ile ingilizce öğretmen adaylarının ingilizce paragraf ve makale yazmanın temel unsurlarını edinmede başarı gösterebileceklerini ortaya koymuştur. Tek bir yaklaşım yerine yazma üretimini süreçsel ve türsel yaklaşımlardan yaralanarak oluşturmayı temel edinen karma yazma programları bu çalışmaya benzer şekilde ingilizce yazma öğretimi programlarında uygulanabilir.

Engilizce öğretmen adaylarının ingilizce yazma becerilerinin geliştirilmesinde bir karma yaklaşım uygulaması

This study reports on the experience of a group of pre-service teachers of English in a compulsory writing course in the preparatory program of an English language teaching department in the Turkish context. This study specifically attempts to investigate to what extent the writing course contributes to the acquisition of basic conventions of written discourse in English when prospective teachers of English are involved in an extensive writing practice which is based upon integration of product, process and genre based approaches to writing. The study lasted for a period of 28 weeks with fifty-nine pre-service teachers of English who participated in the study. The participants studied the basic genre types which included expository writing such as classification, process, argumentation, opinion, cause and effect, compare and contrast, and narrative paragraphs and essays. The participants specifically received instruction as to the basic constituents of paragraph and essays writing; namely, organization, process, unity, coherence, word choice, language use, grammar, and mechanics which were further put into 49 observable competencies. Data were collected through an analytic assessment rubric applied to participantsI pre-study and post-study essays. In addition, participants were distributed a pre-study and a post-study self-perception questionnaire in order to evaluate any possible improvements in their writing competence. The results of the study suggest that exposing pre-service teachers of English to various genres by involving them in an extensive writing practice adds to their writing competency positively in learning the process of writing practice, organizing the text, including relevant content in the text, using language appropriately, producing correct grammar, coming up with relevant vocabulary, and following correct mechanical conventions. © 2013 The Authors and JLLS. Published by JLLS.

___

  • Akyel, A., & Kamisli, S. (1997). Composing in first and second languages: Possible effects of EFL writing instruction. In K. Poger (Ed.). Writing: text and interaction Odense working papers in language and communication, 14, 69-105.
  • Archibald, A. (2001). Targeting L2 writing proficiencies: Instruction and areas of change in students' writing over time. International Journal of English Studies, 1(2), 153-174.
  • Atay, D., & Kurt, G. (2006). Prospective teachers and L2 writing anxiety. Asian EFL Journal, 8(4), 100-118.
  • Aydn, S., & Baúöz, T. (2010). The attitudes of pre-service teachers towards EFL writing. Journal of Language and Linguistic Studies, 6(2), 54-69.
  • Badger, B., & White, G. (2000). A process genre approach to teaching writing. ELT Journal, 54(2), 153-160. doi:10.1093/elt/54.2.153
  • Cumming, A. (2001). Learning to write in a second language. Two decades of research. International Journal of English Studies (IJES), 1(2), 1-23.
  • Grabe, W., & Kaplan, R. B. (1996). Theory and practice of writing. London: Longman.
  • Flowerdew, L. (2000). Using a genre-based framework to teach organizational structure in writing.
  • English Language Teaching Journal, 54(4), 369-378. doi:10.1093/elt/54.4.369
  • Harmer, J. (2004). How to teach writing. Harlow: Longman-Pearson.
  • Harmer, J. (2007). The practice of English language teaching. Essex: Longman.
  • Hyland, K. (2003). Second language writing. Cambridge: Cambridge University Press.
  • Hughes, A. (2003). Testing for language teachers. Cambridge: Cambridge University Press.
  • Jacobs, H.L., Zinkgraf, S.A., Wormuth, D. R., Hartfiel, V.F., & Hughey, J. B. (1981). Testing ESL composition: A practical approach. Rowley, MA: Newbury House.
  • Kroll, B. (2001). Considerations for teaching an ESL/EFL writing course. In M. Celce-Murcia, (Ed.) Teaching English as a second or foreign language (pp. 219-232). London: Heinle & Heinle.
  • Matsuda, P. K. (2003). Process and post-process: A discursive history. Journal of Second Language Writing, 12(2), 65x83. doi:10.1016/S1060-3743(02)00127-3
  • Nguyen, H. T. M., & Hudson, P. (2010). Pre-service EFL teachersI beliefs about teaching writing and learning to teach writing before their practicum: A case study in Vietnam. Asian EFL Journal, 12(2), 43-67.
  • Northwest Regional Educational Laboratory. (2011). 6+1 traits of analytic writing assessment scoring guide (Rubric). Retrieved from
  • http://openedpractices.org/files/6plus1%20rubric%20very%20influential%20NWREL.pf Nunan, D. (1999). Second language teaching and learning. Boston, MA: Heinle & Heinle.
  • Raimes, A. (1983). Techniques in teaching writing. Oxford: Oxford University Press.
  • Reid, J. M. (2006). Essentials of teaching academic writing. Boston, MA: Houghton Mifflin Company.
  • Sadler, D. R. (2009). Transforming holistic assessment and grading into a vehicle for complex learning. G. Joughin (Ed.), Assessment, learning and judgment in higher education (Chapter 4, pp.1-15). doi: 10.1007/978-1-4020-8905-3_4, © Springer Science+Business Media B.V. Retrieved from http://ctl-old.ualberta.ca/documents/Transformingholistic.pdf
  • Smalley, R. L., Ruetten, M. K., & Kozyrev, J. R. (2001). Refining composition skills: Rhetoric and grammar (5th ed.). Boston, MA: Heinle & Heinle.
  • Swales, J. (1990). Genre analysis: English in academic and research settings. Cambridge: Cambridge University Press.
  • Tribble, C. (1996). Writing. Oxford: Oxford University Press.
  • Weber, J. J. (2001). A concordance-and genre-informed approach to ESP essay writing. ELT Journal, 55(1), 14-20. doi:10.1093/elt/55.1.14
  • Weigle, S. C. (2002). Assessing writing. Cambridge: Cambridge University Press.