Ortaokul Öğrencilerinin Sosyal Bilgiler Derslerinde Kullanılan Öğretim Materyallerine İlişkin Görüşleri

Materyaller eğitim öğretim sürecinin verimliliği açısından büyük öneme sahiptir. Eğitim öğretim sürecinin önemli unsurlarından olan öğrencilerin bu süreçte kullanılan materyaller hakkında ne düşündükleri bu noktada değerlidir. Bu çalışma ortaokul öğrencilerinin sosyal bilgiler dersinde kullanılan öğretim materyallerine ilişkin görüşlerini ortaya çıkarmak amacıyla hazırlanmıştır. Araştırma 2018 yılı Kasım ayında yapılmıştır. Nitel paradigmaya uygun olarak hazırlanan çalışmada durum çalışması deseni kullanılmıştır. Çalışmanın verileri araştırmacı tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formu ile elde edilmiştir. Görüşme formunda yedi adet açık uçlu soru bulunmaktadır. Araştırmanın çalışma grubunu 30 adet ortaokul öğrencisi oluşturmaktadır. Katılımcılardan elde edilen veriler betimsel analiz tekniği ile çözümlenmiştir. Elde edilen veriler sonucunda öğrencilerin büyük bir kısmının sosyal bilgiler derslerinde öğretim materyallerinin ya hiç kullanılmadığı ya da çok az kullanıldığı görüşüne sahip olduğu ve ortaokul öğrencilerinin öğretim materyali kavramını sınırlı düzeyde kavradıkları saptanmıştır. Ayrıca ortaokul öğrencilerinin okullarında olmayan ya da sosyal bilgiler derslerinde kullanılmasını istedikleri materyaller de belirlenmiştir.

Views of Middle School Students on Teaching Aids Used in Social Studies Courses

The materials are of great importance for the efficiency of the teaching and learning process. Students who are important elements of education process, what they think about the materials used in this process is valuable. This study is designed to reveal the opinions of secondary school students on the teaching materials used in social studies lesson. The research was conducted in November 2018. A case study pattern was used in the study prepared in accordance with the qualitative paradigm. The data of the study were obtained by semi-structured interview form prepared by the researcher. There are seven open-ended questions in the interview form. The study group consists of 30 secondary school students. The data obtained from the participants were analyzed with descriptive analysis technique. As a result of the data obtained, it was found that most of the students had little or no use of teaching materials in social studies courses and that secondary school students had a limited understanding of the teaching material concept. At the end of the research, materials which are not in the schools of secondary school students were determined. In addition, the materials they want to be used in social studies lessons are also determined.

___

  • Büyüköztürk, Ş., Çakmak, K. E., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2014). Bilimsel araştırma yöntemleri (17. Baskı). Ankara: Pegem Yayınları.
  • Çelikkaya, T. (2013). Sosyal bilgiler öğretmenlerinin öğretim araç-gereç ve materyallerini kullanma düzeyleri. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 32(1), 73-105.
  • Çelikkaya, T. (2017). Sosyal bilgiler öğretiminde araç-gereç ve materyal kullanımının önemi. İçinde R. Sever ve E. Koçoğlu (Ed.), Sosyal Bilgiler Öğretiminde Eğitim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı. (2. Baskı). Ankara: Pegem Akademi.
  • Çilenti, K. (1984). Eğitim teknolojisi ve öğretim. Ankara: Kadıoğlu Matbaası.
  • Creswell, J. W. (2014). Nitel araştırma yöntemleri (Çev. Edt: Bütün, M. ve Demir, S. B). 2. Baskı, Ankara: Siyasal Kitap.
  • Demirel, Ö., Seferoğlu, S. S. ve Yağcı, E. (2002). Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme. (2. Baskı). Ankara: Pegem Yayıncılık.
  • Ergin, A. (1987). Eğitim bilimleri, eğitim teknolojisi. Ankara: Açık Öğretim Yayınları.
  • Güngördü, E. (1997). Coğrafyada öğretim metodu, ilkeler ve uygulamalar. Ankara: İdeal Copy Yayınları.
  • İşman, A. (2008). Öğretim teknolojileri ve materyal tasarımı (3.Baskı). Ankara: Pegem Akademi.
  • Meydan A. ve Akdağ H. (2008). Sosyal bilgiler öğretiminde öğretim teknolojileri ve materyal tasarımı. B. Tay ve A. Öcal (Ed.), Özel Öğretim Yöntemleriyle Sosyal Bilgiler Öğretimi içinde. Ankara: Pegem Akademi.
  • Nalçacı, A. ve Erçoşkun, M. H. (2005). İlköğretim sosyal bilgiler derslerinde kullanılan materyeller. Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Dergisi, (11), 142-154.
  • Şahin, T. Y. ve Yıldırım, S. (2001). Öğretim teknolojileri ve materyal geliştirme. Ankara: Anı Yayıncılık.
  • Semerci, A. (2006). İlköğretim birinci kademede görev yapan sınıf öğretmenlerinin, etkili materyal kullanma yeterlilikleri üzerine öğretmen ve yönetici görüşleri (Antalya örneği). Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Elazığ.
  • Sönmez, Ö. F., Çavuş, H. ve Merey, Z. (2009). Coğrafya öğretmenlerinin öğretim teknolojileri ve material kullanma düzeyleri. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi, 4(2), 213-228.
  • Tor, H. ve Erden, O. (2004). İlköğretim öğrencilerinin bilgi teknolojilerinden yararlanma düzeyleri üzerine biraraştırma. The Turkish Online Journal of Educational Technology (TOJET), 3(1), 120-130.
  • Ulusoy, K. ve Gülsüm, K. (2009). Sosyal bilgiler dersinde tarih ve coğrafya konuları işlenirken öğretmenlerin material kullanma durumları. Ahi Evran Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 10(2), 85-99.
  • Yalın H. İ. (2010). Öğretim teknolojileri ve materyal geliştirme (22. Baskı), Ankara: Nobel Yayın Dağıtım
  • Yaşar Ş. ve Gültekin M.(2009). Sosyal bilgiler öğretiminde araç-gereç kullanımı. Öztürk, C. (Ed.), Sosyal Bilgiler Öğretimi içinde, Ankara: Pegem Akademi.
  • Yeşiltaş E. (2009). Sosyal bilgiler öğretiminde öğretim materyalleri ve teknolojileri. M. Safran (Ed.), Sosyal Bilgiler Öğretimi içinde, Ankara: Pegem Akademi.
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2013). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri (9. Baskı). Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  • Yin, R. K. (2009). Case study research: Design and methods (4th ed.). Thousand Oaks, CA: Sage.