Doğal ve Kültürel Peyzaj Değerinin Turizm Potansiyeline Etkisi: Rize Ziraat/ Botanik Çay Bahçesi Örneği

Kentsel ve kırsal turizm alanları içerisinde yer alan doğal ve kültürel peyzaj alanları estetik, fonksiyonel, kültürel ve rekreasyonel değerler bakımından öne çıkan alanlardır. Kıyı kenti olan Rize’de, kentsel turizm alanlarının doğal, kültürel, estetik ve işlevsel değerlerinin yanı sıra alan kullanımlarının çeşitliliği turizm potansiyelini önemli ölçüde etkilemektedir. Kentsel turizm alanlarının kırsal turizm alanlarına göre daha sınırlı sayıda kaldığı Rize’de mevcut doğal ve kültürel peyzaj ögelerinin belirlenerek ön plana çıkarılması ve bu ögelerin turizm potansiyelinin değerlendirilmesi önem arz etmektedir. Bu kapsamda kentsel turizm alanı olarak nitelendirilen, çeşitli vista noktaları sunan, doğal ve kültürel peyzaj değerlerine ve farklı alan kullanımlarına sahip Rize Ziraat/ Botanik Çay Bahçesi çalışma alanı olarak seçilmiştir. Çalışmada alanın doğal ve kültürel peyzaj değerlerinin, rekreasyonel olanaklarının turizm potansiyeline katkısını saptamak amaçlanmıştır. Mevcut doğal ve kültürel peyzaj değerlerinin belirlenerek alanın tercih edilme nedenlerinin sorgulandığı çalışmada, turizm potansiyelini arttırmaya yönelik kullanıcıların kentsel turizm noktasında peyzaj değerlerini kapsayan mekânsal deneyimleri anketler aracılığıyla değerlendirilerek öneriler geliştirilmiştir. Çalışmanın yöntemini yerinde gözlemler ve kullanıcı anketlerinin (alan kullanım nedenleri, ön plana çıkan peyzaj ögeleri) istatistiksel hesaplamalar ile değerlendirilmesi oluşturmaktır. Elde edilen veriler sonucunda alanda güçlendirilmesi ve geliştirilmesi gereken noktalar tespit edilerek, alanda öne çıkan peyzaj ögeleri ve turizm ilişkisi belirlenmiş ve alanın deneyimlenmesinde kültürel peyzajın etkisi ortaya koyulmuştur.

___

  • Alpak, E. M., Özkan, D. G., Düzenli, T. (2016). Evaluating Changing Coastal View from Functional Perspective A Case Study of Trabzon City, Journal of Balkan Ecology, (3): 291- 299.
  • Buckley, R. (2000). Neat Trends: Current İssues in Nature, Eco‐And Adventure Tourism, International Journal of Tourism Research, 2(6): 437-444.
  • Cengiz Gökçe, G. ve Açıksöz, S. (2014). Turizmin Kültürel Peyzaj Bileşenleri ve Kırsal Kimlik Üzerine Etkisi: Nallıhan-Beydili Köyü Örneği. II. In International Symposium on Environment and Morality, Adıyaman, 24-26.
  • Dowling, R., Newsome, D. and Moore, S. (2002). Natural Area Tourism: Ecology, İmpacts And Management. Bristol: Channel View Publication.
  • Düzenli, T., Yılmaz S., Tarakci Eren, E. (2018). Kentsel Açık Yeşil Alanların Kullanım Türleri ve Amaçları, Social Sciences Studies Journal (SSSJournal), 4: 222-228.
Journal of Humanities and Tourism Research-Cover
  • ISSN: 2717-7092
  • Başlangıç: 2010
  • Yayıncı: Karabük Üniversitesi