2026 Kış Olimpiyat Oyunları Ev Sahipliği Aday Şehirlerinin Karşılaştırmalı Analizi ve Erzurum İçin Öneriler

Olimpiyat Oyunları ev sahibi şehirler için sportif bir etkinliğin çok ötesinde anlamlar taşımaktadır. Aday şehir, bölge ve ülke için ekonomik, sosyal ve çevresel bir fırsat olarak görülen Olimpiyatlar uzun vadede kentsel gelişime etki etme potansiyeline de sahiptir. Bu çalışmada 2026 Kış Olimpiyat Oyunlarına ev sahipliği için diyalog aşamasında yer almış olan Calgary (Kanada), Erzurum (Türkiye), Milano-Cortina d’Ampezzo (İtalya) ve Stockholm-Are (İsveç) şehirleri IOC’nin resmi raporları dikkate alınarak karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. Bu analiz sonucunda elde edilen bulgular dikkate alınarak Erzurum’un benzer büyük organizasyonlara ev sahipliği ile ilgili gelecek stratejisinin nasıl şekillenmesi gerektiği ile ilgili öneriler ortaya koyulmuştur. Bu kapsamda öncelikle IOC’nin önerileri dikkate alınarak Erzurum’un adaylığında en büyük eksiklikler olarak görülen konaklama, ulaşım ve tesisleşmede eksiklikler giderilmeli ve uluslararası standartlara uygun şekilde yatırımlar yapılmalıdır. Stratejik planlama olarak tanımlanabilecek yeni bir süreçle tüm yatırım kararlarının Erzurum’un uzun vadede gelişim stratejisi ve vizyonu ile uyumlu hale getirilmesi sağlanmalıdır. Tüm bu eksiklerin tamamlanabilmesi için zamana ihtiyaç olduğu unutulmamalı ve süreç sabır ve kararlılıkla yönetilmelidir. Yakın vadede Erzurum’un Olimpiyatlar dışındaki organizasyonlara yönelmesi daha doğru bir stratejidir. Bu stratejiyle şehir gerekli organizasyon ve planlama tecrübesini kazanarak orta ve uzun vadede daha büyük organizasyonlara ev sahipliği yapma şansını arttırmış olacaktır.

___

  • Andranovich, G., Burbank, M. J., and Heying, C. H. (2001). Olympic Cities: Lessons Learned from Mega-event Politics. Journal of Urban Affairs, 23 (2): 113-131.
  • Batuhan, T. (2016). Kış Üniversite Oyunları'nın Kent Turizmine ve Kentsel Gelişime Etkisi: 2011 Erzurum Kış Üniversite Oyunları Örneği. Uluslararası Kış Kentleri Sempozyumu, Erzurum, 1067-1073.
  • Batuhan, T. (2019). Erzurum’un Kış Sporları Organizasyon Tecrübesi ve Gelecek İçin Dersler. 1. Uluslararası Kış Turizmi Kongresi, Erzurum, cilt.1, 299-303.
  • Burbank, M. J., Andranovich, G., and Heying, C. (2002). Mega-events, Urban Development, and Public Policy. The Review of Policy Research, Fall 2002 (19) 3: 179-202.
  • Chalkley, B ve Essex, S. (1999). Urban Development Through Hosting İnternational Events: A History of the Olympic Games. Planning Perspectives, 14 (4): 369-394.
  • ECMT (European Conference of Ministers of Transport). (2002). Transport and Exceptional Public Events. Report of the 122nd Round Table on Transport Economics.
  • Essex, S. ve Chalkley, B. S. (1998). The Olympics as a Catalyst of Urban Renewal: A Review. Leisure Studies, 17 (3): 187-206.