Şehir Hastaneleri Özelinde Kamu Özel Ortaklığı Modelinin İncelenmesi

Amaç: Bu çalışmada aynı örgütsel alanda faaliyet gösteren kamu hastaneleri ve yeni konsept olarak gelişen ve kamu-özel ortaklığını temsil eden şehir hastaneleri modelinin çatışacağı alanlar ve şehir hastaneleri modelinin özellikleri, avantaj ve dezavantajları araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmada doküman inceleme yöntemi kullanılmıştır. Bunun için PubMed ve Google Scholar sayfasından yararlanılmıştır. Araştırma 2020 Kasım 2021 Ocak ayları içerisinde 2010 ve 2020 yılları arasında yayımlanmış makaleler ve tezler taranarak gerçekleştirilirken Türkçe ve İngilizce makaleler kapsama alınmıştır. Bulgular: Ülkemizde Kamu-Özel Ortaklığı’nın (KÖO) en fazla uygulandığı sektörler sırasıyla enerji, ulaşım ve sağlık sektörüdür. Sağlık alanında 2020 yılı Aralık ayı itibariyle halihazırda faaliyette olan 13 şehir hastanesinin yanı sıra yapım aşamasında 5 hastane daha vardır. Yöntemin ilgili sektördeki uygulanma nedenlerinin başında özel sektörün yeteneklerinden ve sahip oldukları teknolojiden faydalanarak toplumun sunulmasını beklediği kaliteli sağlık hizmetini üretmek ayrıca özel sektörün finansman gücünden yararlanarak yaşanan maddi sorunların üstesinden gelinmek istenmesidir. Bununla birlikte özel sektörün düşük risk yüksek kazanç beklemesi hizmetlerin kamu eliyle gördürülmesine nazaran daha maliyetli olmasına neden olmaktadır. Ayrıyeten tıbbi ve destek hizmetler şeklinde sağlık hizmetlerinin parçalanması en fazla eleştirilen bir diğer konudur. Sonuç: Sağlık hizmetlerinin çekirdek ve destek hizmetleri şeklinde ayrılması ve destek hizmetlerinin özel sektör eline bırakılması hizmetlerin gereksiz tüketilmesine ve işgörenlerin çalışma ortamının bozulmasına neden olabilir. Bunun yanı sıra sistemin yaklaşık 30 yıllık örgütlenmesini gerçekleştirmiş olması ve sözleşmelerin bağlayıcılığı önemli sorunlardan bazılarıdır. Yapılan incelemelerde sözleşmelerin ticari sır kapsamında değerlendirildiği ve şeffaf olmadığı konusundaki eleştirilerin haricinde kamu üzerinde emanet yöntemine göre yüksek bir borç yükünün olduğu da görülmektedir.

___

  • Acar S, Suğur Nadir S. Sağlıkta dönüşüm programın kamu istihdam süreçlerine etkileri üzerine bir alan araştırması. Iş, Güç, Endüstri İliskileri ve İnsan Kaynaklari Dergisi. 2019;21(4):51-70.
  • Acartürk E, Keski̇n S. Türkiye’de sağlık sektöründe kamu özel ortaklığı modeli. Suleyman Demirel University Journal of Faculty of Economics and Administrative Sciences. 2012;17(3):25-51.