Kriz Analizi Bağlamında ABD’nin PYD-YPG’ye Yardımları Krizi ve Türkiye’nin Kriz Yönetimi

ABD’nin PYD-YPG’ye yardımlarında Türkiye ile ABD arasından yaşanan kriz, iki ülkenin ilişkilerinin geleceği bakımından önemlidir. NATO müttefiki iki ülkenin ilişkilerinde tekrarlanan bu krizin iyi anlaşılması iki ülkenin ilişkilerinin daha doğru analiz edilmesine katkı sunmaktadır. Bu çalışmada ABD’nin PYD-YPG’ye yardımlarında yaşanan kriz incelenirken “kriz yönetimi” kavramı yöntemsel olarak kullanılmıştır. Bu eksende Türk Dış Politikası Kriz İncelemeleri Proje Grubu’nun çalışmalarından yararlanılmıştır. Kriz incelenirken özellikle 2014 yılından sonra IŞİD ile mücadelede Batı ve ABD için önemli bir aktör olarak Suriye’nin kuzeyinde ortaya çıkan PYD-YPG’nin IŞİD ile mücadele kapsamında ABD’nin çeşitli yardımlarından yararlandığı görülmektedir. Türkiye ise PYD-YPG’yi topraklarındaki ayrılıkçı terör örgütü olarak gördüğü PKK ile aynı örgüt olarak görmekte, ABD ile bu konuda derin bir fikir ayrılığı yaşamaktadır. İlerleyen süreçte IŞİD’in Kobani Kuşatması’ndan sonra ABD’nin sürekli olarak PYD-YPG’ye destek ve yardımlarda bulunması, Türkiye tarafından kabul edilmemiş ve iki ülke arasında krize yol açmıştır. Özellikle ABD’nin PYD-YPG’ye havadan silah ve mühimmat yardımında bulunması krizin başlangıcı kabul edilmektedir. Çünkü Türkiye bu yardımların PKK’ya gittiğini söylemiş ve PYD-YPG’nin PKK ile bağlantısını ortaya koyan raporlar hazırlamıştır. Krizin ilk ortaya çıkışından sonra da ABD’nin lojistik ve silah yardımları kesilmeden devam etmiş ve kriz devam etmiştir. Türkiye ise PYD-YPG’ye karşı askeri operasyonlar düzenleyerek bu yardımları önlemeyi amaçlamıştır. Son iki yıl her ne kadar Türkiye’nin askeri harekâtları ve Covid-19 salgını nedeniyle kriz, gündemde kendisine yeterince yer bulamasa da iki ülke arasında kriz, çözülmemiş ve devam etmektedir.

___

  • Anadolu Ajansı (2017). Fırat Kalkanı Harekatı'nda Dönüm Noktası. https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/firatkalkani-harekatinda-donumnoktasi/756844 (Erişim tarihi: 10.04.2022).
  • Aksu, F. (2017). Türk Dış Politikasında Karar Alma ve Kriz Yönetimi Süreç Analizi, İstanbul: Dış Politika ve Kriz İncelemeleri Yayınları.