LEXUS VE ZEYTİN AĞACI: KÜRESELLEŞMENİN GELECEĞİ

        The New York Times’ta köşe yazarlığı yapan ve aslında Ortadoğu çalışmalarında uzman olan Amerikalı yazar Thomas Friedman tarafından kaleme alınan “Lexus ve Zeytin Ağacı: Küreselleşmenin Geleceği” adlı kitabın incelenmesine yönelik bir çalışmadır. Her bölüm kitaptaki başlıkları altında ayrı ayrı incelenmiştir. Bu bölümler sırasıyla: Sistemi Kavramak, Sisteme Bağlanmak, Sisteme Ters Tepki ve Amerika ve Sistem’dir. Son olarak kitabın güncelliğini koruyup koruyamadığı, yazarın öne sürdüğü argümanların eksik ya da zayıf yönleri ile küreselleşmenin geleceği hakkındaki çıkarımlar analiz edilerek eleştirilmiştir.

LEXUS AND THE OLIVE TREE: UNDERSTANDING GLOBALIZATION

        This is a study for the book that named “Lexus and the Olive Tree: Understanding Globalization” by the New York Times columnist and Middle East expert Thomas Friedman. Each chapter is examined separately under the titles of the book. These sections are: Seeing the System, Plugging into the System, The Backlash Against the System, America and the System. Lastly, whether the book can maintain its timeliness has been criticized by analyzing the deficiencies or weaknesses of the arguments put forward by the author and the implications for the future of globalization.

___

  • Ritzer, G. (1993). Toplumun McDonaldlaştırılması: Çağdaş Toplum Yaşamının Değişen Karakteri Üzerine Bir İnceleme (Akın Emre Pilgir, Çev.). İstanbul: Ayrıntı Yayınları. (2019).
  • Friedman, T. (1999). Lexus ve Zeytin Ağacı – Küreselleşmenin Geleceği (Elif Özsayar, Çev.). İstanbul: Boyner Yayınları. (2003).