FİNANSAL RAPORLAMA STANDARTLARI VE UYGULAMALARI BAĞLAMINDA YENİ HESAP PLANI DÜZENLEMELERİ

Bu çalışmanın amacı Kamu Gözetimi Kurumu (KGK) tarafından Aralık 2018’de kamuoyuna sunulan Türkiye Muhasebe Standartları (TMS) ve Türkiye Finansal Raporlama Standartları (TFRS) ile uyumlu Yeni Hesap Planı Taslağı (YHPT)’nın muhasebe sistemi içerisindeki yeri ve önemini ortaya koymaktır. Bu doğrultuda hesap planının içerdiği düzenlemeler, Tek Düzen Hesap Planı (TDHP) ile arasındaki farklılıklar, yapılan değişiklikler ve hesapların TMS/TFRS entegrasyonu incelenerek yorumlanmıştır. Buna ek olarak çalışmada YHPT düzenlemesinin TMS, TFRS ve BOBİ FRS (Büyük ve Orta Boy İşletmeler için Finansal Raporlama Standardı) açısından değerlendirmesi yapılmıştır. Çalışmanın bir sonucu olarak YHPT’nin muhasebe ve finansal raporlama süreçlerine ilişkin imtizaç sorununu ortadan kaldıracağı ve ilgili kesimin gereksinimlerini büyük ölçüde karşılayacağı düşünülmektedir.

___

  • Akdoğan, N. ve Sevilengül, O. (2007). “Türkiye Muhasebe Standartları’na Uyum İçin Tek Düzen Hesap Planı’nda Yapılması Gereken Değişiklikler”. Mali Çözüm Dergisi, Sayı 84, 29-70.
  • Erdoğan, N. (2002). Tek Düzen Muhasebe Sistemine Göre Giderlerin Maliyete Dönüşümü: Maliyet Muhasebesi, İkinci Baskı, Varış Yayınları, İzmir.
  • Kamu Gözetimi Kurumu (2018). Finansal Raporlama Standartlarına Uygun Yeni Hesap Planı Taslağı, Çevrimiçi: http://www.kgk.gov.tr/Portalv2Uploads/files/Duyurular/v2/TFRS/EK2_Finansal%20Raporlama%20Standartlar%C4%B1na%20Uygun%20Hesap%20Plan%C4%B1%20Tasla%C4%9F%C4%B1.pdf (Erişim Tarihi 31.07.2019).
  • Sevilengül, O. (2016). Genel Muhasebe, Onsekizinci Baskı, Gazi Kitabevi, Ankara.