Ticari amaçlı üretilen sanatlarımıza bir örnek: ‘‘Aksaray’da dokunan tülü dokuma örnekleri’’

Kültür değerlerimizden olan dokumacılık sanatı yüzyıllardır süregelen bir değerimizdir. Anadolu’nun çoğu bölge-sinde olduğu gibi ülkemizin de birçok bölgesi dokuma sanatı bakımından çok gelişmiş ve kendi bölgesine ait sanat ürünlerine coğrafi işaret alarak resmi olarak belgelemiştir. Türklerin tarihi incelendiğinde oldukça zengin bir sanat kültürüne sahip olduğunu ve bunu geçmişten bugüne kadar olan zaman sürecinde yaratıcılık güçlerine bağlı ola-rak geliştiğini söyleyebiliriz. Günümüze ulaşmış dokuma örnekleri kültür zenginliğimizi gösteren en güzel belge niteliğinde kültür değerlerimizdir.Tülü dokuma örnekleri de dokuma sanatında oldukça yaygın olarak üretilen dokumalardandır. Ancak Aksaray ve çevresinde tülü dokuma örneklerine çok fazla rastlanmamaktadır. Günümüzde Aksaray’da ticari amaçlı dokunan tülü örnekleri bulunmaktadır. Bu dokuma örnekleri dokumaların hem üretimini hem pazar sorununu çözen do-kuma firmaları aracılığı ile yapılmaktadır. Çalışma konusu olarak günümüzde Aksaray’ da dokunan tülü dokuma örnekleri ele alınarak dokumaların genel durumu, hammaddesi ve kullanım amaçları üzerine araştırma yapılmış elde edilen bilgiler yazılı ve görselleri ile çalışmaya dahil edilmiştir.
Anahtar Kelimeler:

Weaving, Tulle, Aksaray, Culture

An example of our commercial purpose arts: “Tullu weaving samples woven in Aksaray”

The art of weaving, which is one of our cultural values, is a value that has been going on for centuries. As in most regions of Anatolia, many regions of our country are very developed in terms of weaving art and have officially documented the art products belonging to their own region by taking geographical indications. When the history of the Turks is examined, we can say that they have a very rich art culture and that it has developed depending on their creativity in the time period from the past to the present. Weaving samples that have survived to the present day are our cultural values, which are the most beautiful documents that show our cultural richness.Tülü weaving samples are also very common in weaving art. However, there are not many examples of tulle wea-ving in and around Aksaray. Today, there are examples of tulle woven for commercial purposes in Aksaray. These weaving samples are made through weaving companies that solve both the production and the market problem of weaving. As the subject of the study, tülü weaving samples woven in Aksaray today, the general condition of the weavings, their raw materials and usage purposes have been researched and the information obtained has been included in the study with written and visuals.

___

  • GÖRGÜNAY, N. (2005). Düğümlü Halının Öncüsü Geve/Tülü ve Benzeri Dokumalar, İzmir: Güneş Ofset. ÖZTÜRK, İ. (2007). Dokumaya Giriş, Mor Fil Yayınları, Ankara İSİMYELİ, N. (1976). Sanat Terimleri Ansiklopedisi, 12. Ankara: Ankara Sanat Yayınları BALPINAR ACAR, B. (1982). Kilim-Cicim-Zili-Sumak Türk Düz Dokuma Yaygıları. İstanbul, Eren Yayınları ŞANLI İsmail, Sözlü Görüşme, 15.10.2021 ÜLKÜ Süleyman, Sözlü Görüşme, 15.10.2021 ÜLKÜ Hasan Hüseyin, Sözlü Görüşme,15.10.2021